Ukoliko ovaj vikend niste u mogućnosti iskoristiti za neko putovanje, okrenite se gastronomskim iskustvima i posjetite neki od novih zagrebačkih kul mjesta. Odgovor na pitanje “gdje otići ovog vikenda” nikad nije bio raznovrsniji. Sačuvajte ovu listu jer je iznova nadopunjujemo!

Tijekom prošle dvije godine zagrebačka gastro scena bogatija je za čitav niz novih restorana i caffe-barova koji nas mame svojom zanimljivom ponudom, ali i interijerima.
Stoga ne sumnjamo da ćete u popisu koji donosimo u nastavku pronaći barem jedan gdje ćete se zasluženo počastiti narednih dana. 

PRI PEPIJU
Maksimirska 152

Fantastičan Dj i selektor, jedan od onih uz kojeg plešete satima i čiji su klupski programi koje ostvaruje sa suradnicima, garancija dobre zabave. Voditelj je i emisije Adriatic Coasting na Yammatu. Kad ne proizvodi vino u sklopu Vino i gitare, uglavnom je bukiran iza dj pulta ili pak razmišlja što bi mogao novo napraviti. Njegov svježi (i mirisni) projekt nosi ime Pri Pepiju, nalazi se na zagrebačkim Ravnicama, adresi Maksimirska 152 i dugo ga je „kuhao“. Sada je poželio i svim dragim ljudima skuhati nešto ukusno, po vlastitom guštu i s onime što nađe svježe na tržnici. Više čitajte ovdje.

WIRSTHOUSE
Gračanska cesta 112

U blizini sljemenske žičare otvoren JE prvi austrijski restoran imena Wirsthouse u Zagrebu. Vlasnici nekadašnjeg omiljenog kvartovskog kafića Kim’s Coffee upustili su se u novi projekt i ovog puta to uključuje hranu te već provjereno ugodnu atmosferu interijera. Na adresi Gračanska cesta 112, na 400 metara od žičare, sada ćete uživati u specijalitetima poput bečkog odreska, Tafelspitza, germknedli, Sacher torte te mnogim drugim jelima pripravljenim po obiteljskim receptima, obzirom da je vlasnica porijeklom iz Austrije. Uz to ćete na listi pića moći pronaći najprodavanije proizvode iz Kim’sa poput toplih čokoladi i specijalnih kava.

BEKAL 
Kostelska 11

U prostorima nekadašnjeg popularnog bistroa Šalša na adresi Kostelska 11, na Trešnjevci, otvorio se restoran Bekal. Autori ovog novog gastro projekta su, u posljednje vrijeme često spominjani Tvrtko Šakota koji je nedavno sudjelovao u stvaranju Sala na Dolcu, te mladi chef Marko Turković koji je postavio zagrebačko hip mjesto Sopal na gastro noge. Njihov zajednički koncept novog restorana na Trešnjevci podrazumijevat će pripremu hrane isključivo uz pomoć vatre. U kuhinji se nalazi roštilj na drva i ugljen te će se meso pripremati na različite majstorske načine.

THAI THAI SREET FOOD
Varšavska ulica 11

U Varšavskoj ulici 11, u prostorima nekadašnjeg vegetarijanskog street food restorana otvorio se Thai Thai street food. Svi koji imaju naviku naručivanja hrane putem online dostava, vjerojatno su se susreli s jelima ovog tajlandskog restorana koji je dosad nudio jedinu tu online opciju naručivanja. Sada će se prepoznatljivi thai specijaliteti poput Tom Yum juhe, varijacija s curryjem, Pad thai jela i slično, moći kušati na još jednoj adresi u gradu posvećenoj azijskoj kuhinji.

ORIJENT
Froudeova ulica 1

Svoj kultni status, dugovječna slastičarnica Orijent stekla je na svojoj originalnoj adresi Maksimirska 34. Od sutra se otvara i dugo najavljivani Orijent u Sigetu, a kultne slastice i sladoled sada će biti dostupni i s „one strane Save“. Povodom sutrašnjeg otvaranja na adresi Froudeova ulica 1, vlasnici su odlučili počastiti gastro entuzijaste novim božanstvenim okusima, najpopularnijeg deserta na svijetu. Slatki noviteti nose naziv Le Quattro Stagioni, a sastoje se od jedinstvenog temelja koji čini meki keks preliven ukusnom bijelom čokoladom i obasipan sjeckanim bademom.

N’OUBLIE PÂTISSERIE
Brune Bušića 16

Mnogi su slastice s potpisom N’oublie Pâtisserie navikli naručivati putem web shopa obzirom da je dosad ta opcija bila jedino moguća. No, odsad nadalje u tim će ukusnim kolačima, kolačićima i tortama moći uživati u Središću, točnije na adresi Brune Bušića 16. Prostor je uređen vrlo ugodno, u toplim tonovima stoga bi ovo mjesto moglo postati omiljena kvartovska destinacija za slatki predah.

BOOGIE LAB
Ul. kneza Borne 26

S prošlogodišnjeg adventskog Fuliranja, jedna je kućica bila jako posjećena. Radi se Boogie Labu koji se tada predstavio ukusnim sezonskim slatkim adutima kao što su kultni Panettone, Germknedle alla Panettone i Kronut.

Tada su već najavili novosti koje pripremaju, a posljednja informacija je da ih pripremaju u Branimirovoj ulici gdje se otvorio Boogie Lab, pekarnica i bistro. Za pekarski dio će ponovno biti zadužena ekipa iz sjajne Kroštule dok će bistro na noge postaviti iskusan vizionar Dino Galvagno

PROFF33
Ilica 33

Da, Janjine krafne kojima popularnost raste iz dana u dan, dobivaju svoju stalno adresu u Ilici 33. Do toga je izgleda moralo doći jer količine koje su trenutno sezonski dostupne na adresama Broom 44 na Dolcu, Express bar u Petrinjskoj te kavana Kavkaza, naprosto nisu dovoljne. Ove mekane prhke delikatese čije punjenje raskošno klizi nepcem odsad će biti dostupne tijekom cijele godine i nudit će se u različitim verzijama te će se kroz godinu nadopunjavati novim idejama, kako je najavljeno. Dobitna kombinacija za ovu novu go to slatku adresu su Janja Benić odnosno Janjolinka te Igor Gudac, vlasnik Brooma 44, itekako drag publici koja vjerno i u velikom broju posjećuje njegov lokal na Dolcu.

SALO
Opatovina 13

Salo, novo mjesto koje na Opatovini otvorili su chef Nava Tvrtko Šakota, slastičarka Petra Jelenić i tim Cogita, “najlakše ćete si predočiti ako guglate francuski Terroirs d’Avenir ili recimo Tir koji je Louise Bannon (ex-Noma) otvorila kraj Kopenhagena” piše Plava kamenica. Salo neće biti pekarnica ni deli ni zalogajnica ni slastičarnica. Nazvano dnevnim bistroom i pekarom, Salo predstavlja mjesto na kojem će Zagrepčani moći isprobati reinterpretacije jela hrvatske tradicijske kuhinje, odnosno domaćih specijaliteta . 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grazia (@grazia_croatia)

MRS. FOGG
Ulica Karla Metikoša 2b, Novi Zagreb

Gospođa Fogg, supruga Mrs. Fogga iz Martićeve lako se može nazvati najbolje dizajniranom pizzerijom u Zagrebu. Slijedeći prepoznatljivi steampunk dizajn svog prethodnika, ova pizzeria je također samom pojavom jedinstveno iskustvo. Iako je smještena unutar ne toliko lijepe lokacije, na to u trenu zaboravite kad uđite u ovaj genijalan prostor. Uz to, pizzerije su također zaista dobre, a kako i ne bi, kad su za njih zaslužni  Domagoj Kralj i Ivana Petrović, koji su ispekli vještinu u legendarnoj O’Hari. Preporuka!


CICCHETTI

Ul. Nikole Tomašića 13

Tkogod je posjetio Veneciju, teško da su mu promaknuli cicchetti. Sada je i Zagreb dobio ove male slasne zalogaje i to u Tomašićevoj ulici. Novo mjesto pod imenom Cicchetti ujutro će do 11 posluživati doručak koji će uz vrhunsku kavu uključivati tradicionalne talijanske sendviče – piadinu s pršutom, focaccia sendvič s black angusom te tost s pikantnom salamom. Na vinskoj karti su uglavnom talijanska vina, a vinsku kartu potpisuje sommelier Goran Petrić koji nakon Noela radi u Restoranu Baltazar. Više saznajte ovdje.

Foto Mario Kučera

SOL
Gradska kavana, Zagreb

Restoran Mate Jankovića otvoren početkom 2022. godine u Margaretskoj, dobio je već nakon dva mjeseca novi prostor na drugom katu Johann Francka,  to jest Gradske kavane. Njegova jela u tapas formi s naglaskom na domaće namirnice s twistom, kako mu i puno ime kaže SOL – tapas na hrvatski, dobile su vrlo brzo mnogo fanova te mu je restoran gotovo uvijek dupkom pun, pa ne zaboravite prije dolaska napraviti rezervaciju. Fino, zanimljivo i jedan pravi gastronomski experience. Što vam više treba?

PLANT PUNK
Kranjčevićeva 1

Početkom prošle godine, i restoran Plant Punk obogatio je domaću restorantsku scenu. Popularnost mu je svakim tjednom sve više rasla, pa postoji mala šansa da barem nista čuli za njega. Vlasnica je Maja Bučić, bivša vlasnica Beštije te Flying Pig u Jels na Hvaru. Sad se odlučila na ovaj pothvat – ponudu bezmesnih i slasnih zdravih jela. Tu je curry od povrća, juha s lećom, tacosi s batatom, fine salate, vegetarijanski burgere, sando sendviči… Restoran funkcionira preko dostave, iako možete i svratiti u njega i naručiti hranu, no važno je znati da nema sjedećih mjesta. Takoreći jede se “s nogu”. 

SOPAL
Ulica Nikole Tesle 12

Restoran Sopal u Zagrebu

Ovaj “fun dining” restoran nazvan je po dalmatinskom arhaizmu za riječ “pepeo”, koja predstavlja mali hommage rodnom kraju renomiranog chefa Marka Turkovića (Korčula) i njegovog partnera Pere Đangradovića (Dubrovnik).
Chef Marko Turković prethodno je radio u prestižnim fine dining restoranima kao što su ManO2 i Boškinac, no odlučio se za pokretanje vlastitog restorana čiji eklektični koncept osigurava “dovoljno prostora za šaranje po žanrovima i formatima”. Navedeno reflektira i njegov interijer kojim dominira šareni zid – djelo umjetnika Nikice jurkovića, a koji je postao prepoznatljiv dio Sopalovog vizualnog identiteta.

Sopal interijer

Za razliku od većine restorana, njihova kuhinja radi do ponoć, stoga ovaj after hours restoran postaje mjesto za večernji izlazak koje objedinjuje glazbu, hranu i alkohol, u skladu sa svjetskim trendovima – čemu svakako doprinosi i frekventna lokacija u samom centru grada. Cjelokupnom razigranom dojmu svakako doprinosi opuštena atmosfera i vibra otvorene kuhinje u kojoj je moguće vidjeti pripremu jela, a petkom atmosferu dodatno intenzivira i DJ.

Sopal terasa

Kako otkriva partner Pero Đangradović, jelovnik restorana nadograđuje se ovisno o ukusima gostiju i sezonalnosti namirnica – a jela se baziraju na kombinacijama svjetskih kuhinja, uz neizbježni dalmatinski utjecaj. Uz povoljne cijene jela te vinsku kartu s prirodnim i ekološkim vinima, istaknut ćemo samo njihov najnoviji desert koji je postao instant hit – crème brûlée od batata u kombinaciji sa crème anglaise i domaćim mandarinama.
Uostalom, posjetili smo ih, a naš ragovor s njima potražite ovdje.

BALANCE BRUNCH BAR
Bijenička cesta 14

Brunch bar Balance u Zagrebu otvorilo se prošle godine netom prije ljeta i odlična je adresa za sve ljubitelje kave, pekarskih jela i drugih popularnih proizvoda! Poželite li nešto da vas zasiti, a nemate vremena za klasičan ručak, brunch je super izbor. Otvoren je na adresi Bijenička cesta 14, a brunch se poslužuje od 9 do 15 sati. Radno vrijeme Balance bara je od ponedjeljka do petka od 7 do 20 sati, subotom od 7 do 15, a nedjeljom je zatvoreno. Od ponude ovdje možete kušati gljive bruscheta, avokado bruscheta, granolu, dimljeni losos… Ljubitelji salate moraju kušati Salate Mahuna (mahune, mozzarella, trešnja, limun, maslinovo ulje, focaccia) ili Quinoa Salata od quione, manga, malina, borovnice, jabuke, meda, limete. Ne nedostaje ni slatkih jela – Banana Bread, Limun i Mak Bread te Mrkva Kruh. Posebno nas veseli popiti cijeđene sokove sa super nazivima: Morning Sun (naranča, jabuka, limeta), Pineapple Dawn (ananas, mrkva, đumbir), Red Punch (cikla, jabuka, đumbir). Uz sve to podrazumijeva se ponuda kave i čajeva, a i homemade Bazga Sirup i Iced Tea. Mljac!

LUTA COFFEE 
Radoslava Lopašića 14

U blizini Martićeve, otvorio se još jedan coffee shop koji nas je osvojio svojom ponudom i interijerom. Promišljena je svaka sitnica, od kave koja nosi potpis Kava Family i Cogito do dizajnerskih detalja pa ne sumnjamo da ćete pogriješiti ako se tamo zaputite. Do otvorenja zapratite ih na Instagramu za više detalja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luta (@lutacoffee)

MATRIX
Slavonska avenija 1b

Restoran Matrix u ZagrebuRestoran Matrix u Zagrebu

Iako otvoren tek u rujnu ove godine, ovaj restoran već se naziva jednim od najboljih destinacija za ljubitelje vrhunske hrane i vina. Pod vodstvom iskusne ugostiteljice Manuele Maras čija su specijalnost upravo vina, jedna od posebnosti Matrix restorana je bogata vinska karta s više od sto etiketa većinom ponajboljih domaćih vina.
Za kreativni jelovnik zaslužan je zagrebački chef Marko Jantolek, koji je prethodno kuhao u Michelinovom zvjezdicom nagrađenom Noelu i bistrou Pod zidom. Unatoč njegovom gastronomskom pedigreu koji sugerira i fine dining cijene, filozofija restorana temelji se na pristupačnijem bistro pristupu tako da “ljudi mogu doći i opustiti se bez da imaju grč koliko će hranu platiti.”
Budući da koriste isključivo svježe namirnice iz probranih hrvatskih OPG-ova, koju pripremaju na nesvakidašnji način, mladi chef ističe – “Ono što nudimo u Matrixu je prije svega doživljaj.” 

FILTERAJ
Vlaška 10

U centru Zagreba, točnije na adresi Vlaška 10, otvorio se coffee shop koji je puno više od klasičnog kafića. Riječ je o mjestu s veoma posebnim konceptom iza kojeg stoji 31godišnja Lori Brnčić. Ovo simpatično mjesto na zagrebačkom Europskom trgu u svakom se dijelu svog poslovanja vodi plant-based i zero waste filozofijom. Razgovarali smo s njome, a više čitajte ovdje.

LEMON MARKET
Orljavička ul. 3

“Ideja je bila stvoriti dinamično mjesto, u kojem će se stalno mijenjati ponuda, ali zadržati kvaliteta. Naime, iako funkcionira i kao bar, Lemon Market je prvenstveno osmišljen kao mjesto za sve vrste proslava, evente, festivale, manje koncerte i vjenčanja, rođendane te, posebno, korporative evente.”, kaže nam Zlatko Orečić, suvlasnik Lemon Marketa. “Sama lokacija nas je stvarno inspirirala, u  prostor smo ušli u siječnju te su tada počeli radovi koji su se zbog čitave situacije na tržištu, a i naše želje da sve bude savršeno, malo odužili. No, uspjeli smo, i nakon radova na interijeru i posebno na vanjskom dijelu, niknule su naše terase, unutarnji dio te četiri mini apartmana u kojima se može i odsjesti. ” Uostalom, više o ovom mjestu možete pročitati ovdje.

diWine BAR

Ilica 93

diWine Bar, smješten u Ilici 93, nedaleko zagrebačkog Britanca, novo je okupljalište ljubitelja vina. Naime, Irena Lučić, voditeljica diWine projekta, publici već otprije poznatog po vinskim manifestacijama, odlučila se na korak dalje. Više o ovom novom mjestu za popiti čašu odličnih domaćih vina, čitajte ovdje.

SMOOTHIEKAŠA
Ilica 75

smoothiekaša

Smoothiekaša je prvi smoothie, rice & juice bar u Hrvatskoj. Da, da, dobro ste pročitali. Znate ono mjesto koje priželjkujete jer vam se strašno jede brzinska juhica ili dobar sendvič? E pa, ako se nađete u blizini Britanskog trga sada imate način za ispunjenje tih želja. Ondje se otvorila mala Smoothiekaša, gdje osim na ukusne smoothieje, salate, sendviče, juhice i slična veganska jela, možete doći i po jednu dozu djetinjstva – odlične kremaste riže na mlijeku u posudici, odnosno Rizzi Eazy, pripremljene od biljnoga mlijeka u raznim, jednako ukusnim kombinacijama. Kako vam zvuči jedna riža na mlijeku kuhana u bijeloj i crnoj čokoladi s kinder buenom? I mislili smo.

CUNAMI
Svetice 24/1

Cunami restoran interijer

Cunami je novo mjesto u Zagrebu za uživanje u sushiju, otvoren nešto prije ljeta. Za Japance se može reći da imaju “estetski apetit“, pa se tako Cunami ogleda u pripremanju svježih i prirodnih namirnica u kojima ćete uživati “očima“, kao i u njegovom spoju prirodnog interijera. Interijer doslovno utjelovljuje snove ljubitelja japanske kuhinje pa bi se moglo reći da je ovo pravi tematski restoran.

Cunami sushi bowl

Također mogli bi ga nazvati i “pod stablom Sakure“, nama poznatom čarobnom japanskom trešnjom jer upravo ona krasi većinski dio ovog predivnog restorana pa tako svaki gost može dobiti jedinstven osjećaj japanske šumske oaze. Više o ponudi čitajte ovdje.

FRIDA
Kaptol centar

Restoran Frida u Zagrebu

Ako vam je prva asocijacija na naziv ovog restorana hit benda “Psihomodo pop”, na dobrom ste tragu, budući da je upravo po njemu dobio ime – kako otkriva vlasnik restorana Igor Nikšić. Ljubitelji mesnih zalogaja bi svakako trebali ovaj restoran staviti na svoju top listu, budući da se njihov jelovnik primarno bazira na steakovima, a tu su i neizbježni burgeri, biftek, kotleti i ostali mesni specijaliteti.

Chef Marko Jantolek kao zaljubljenik u tradicionalna i lokalna jela, koristi različite moderne tehnike kuhanja, predstavlja jela na drugačiji i jedinstven način, a inspiraciju pronalazi u raznim dijelovima Hrvatske. Iako je posvećen hrvatskoj kuhinji, inspiraciju crpi iz cijelog svijeta; od Italije, Francuske pa sve do Azije. Upravo zato, jelovnik u Fridi donosi spoj najboljeg iz cijeloga svijeta s našim lokalnim. Odan je domaćim i sezonskim namirnicama, a specijaliteti koji se na istom nalaze, nešto što svaki gastro entuzijast treba isprobati. Mijenja se gotovo na tjednoj bazi, u skladu s plodovima koje donosi aktualno godišnje doba, a sastoji se od vrhunskih delicija, pomno odabranih, svježih i kvalitetnih namirnica.

Restoran Frida u Zagrebu

Specijalnost restorana je da se apsolutno sve radi na licu mjesta, što se za početak najbolje može okusiti na domaćem kruhu i brioche pecivima koji se mijese i peku svakog jutra. Šarolika predjela poput: kremaste juhe od kestena s mariniranom kraljevskom bukovačom i pralinom od kestena i bijele čokolade, tartar od plavorepe tune, hobotnica s umakom od kimchija, genijalnog tartar biftek koji je jedino jelo koje se stalno zadržava na meniju, samo su okusom bogata uvertira u glavna jela. Njihov menu svakako možete redovno pratiti na Facebook stranici Frida

FUEGO FRESH LATIN FOOD
Zelinska 7

Fuego Fresh Latin Food u Zagrebu

Fuego Fresh Latin Food u Zagrebu

Za sve koji vole pomalo spicy hranu i okuse Latinske Amerike, ovaj novootvoreni restoran postat će jedno od omiljenih zagrebačkih adresa. Iza njega stoji svestrani hrvatsko-američki chef Richard Gruica koji se može pohvaliti bogatim iskustvom u različitim uspješnim ugostiteljskim projektima.
U ovoj Fuego priči, vidjevši da u Zagrebu nedostaje etničkih kuhinja, okrenuo se latinoameričkoj gastronomiji koju najbolje poznaje – i to u verziji bowlova.
Stoga ćete u ovom restoranu, uređenom u prepoznatljivom latino stilu, moći primjerice degustirati okuse Perua i Kube u jelima kao što su Aji de Gallina (chilli piletina) i Cubano Fuego Bowl. No za dodatne preporuke samoga chefa, svakako bookmarkajte ovu stranicu – budući da je Richard s nama već podijelio što obavezno treba isprobati u Fuegu.

WINE&FRIENDS
Malogorička ulica 42

Wine & Friends vinoteka u Malogoričkoj ulici u Zagrebu mjesto je gdje će svaki ljubitelj i znalac vina sigurno kad tad svratiti po bocu vina. Vinoteka koja je otvorena prošle godine svojim izborom pića, ponudom odmah se upisala na vinsku kartu grada Zagreba. Osim vina tamo ćete naći i probrana, jako fina žestoka pića. Nedavno se na istoj adresi otvorio i Wine & Friends wine bar. Radi se o zanimljivom konceptu; wine bar se otvara ujutro u osam gdje možete planirati i svoje doručke, bogate doručke i to od tramezzina s lososom, sendviča s mortadelom do domaće granole. Za sve ljubitelje Kroštulinih peciva i pekarskih proizvoda odlična je vijest da će gosti moći kušati njihove proizvode u Wine & Friends baru. No, najzanimljivija stvar kod Wine & Friends sigurno je činjenica da gosti mogu kupiti bilo koju bocu u vinoteci i ona se u wine baru otvara za 100 kuna više od njezine prodajne cijene. Što znači da možete u vrhunskom piću uživati u atmosferi i usluzi na visokoj razini, posluženo u vrhunskim čašama za 100 kuna više.

BISTRO FETIŠ
Ulica Antuna Bauera 9

Bistro Fetiš u Zagrebu

Bistro Fetiš u Zagrebu

Ovaj simpatično uređeni bezglutenski bistro&deli na uglu Martićeve i Baureove dodatno je obogatio cvatuću gastronomsku ponudu ovog dijela grada koji bi se mogao nazvati foodie districtom.
S obzirom na ponudu od desetak slanih i slanih jela, pri čemu se ističu sendviči s briošom i focacciom, quiche, sirnice, zdjele svježeg voća s granolom, banana bread i više vrsta kolača, definitivno sugeriramo Fetiš kao genijalno mjesto za brunch u kojem ćete zasigurno pronaći nešto za sebe.
A uz zdrave i ukusne zalogaje, možete ujedno uživati u Lively Roasters specialty kavi i čaju ili svježim prirodnim sokovima koji će vas napuniti energijom za ostatak dana.
No ukoliko ovaj lokal posjetite u večernjim satima, možete birati između različitih etiketa hrvatskih vina, craft piva ili koktela, budući da je cjelokupna Fetiš ponuda, kako nam je otkrila vlasnica Sanja Obradović – zamišljena da bude sve samo ne standardna. 

FOOD GARDEN
Zrinjevac 16

food garden

Ako ćete se kojim slučajem ovih dana zaputiti prema centru glavnog grada, mogli biste na Zrinjevcu broj 16 naletjeti na pravu malu urbanu džunglu. Riječ je o jednoj fantastičnoj novoj gastro ponudi divnog ambijenta, koja je sve traženija kako u svijetu, tako i kod nas. Food Garden svoju ponudu temelji na prehrani biljnog podrijetla, a othrvali su se i fast food kulturi. Naime, njihov meni zadrži nutritivna i ukusna jednostavna jela, plant-based zdjele, smoothiese, cijeđene sokove, domaće umake te namaze, voće, orašide… A za one koji ne mogu zamisliti dan bez slatkog zalogaja, Food Garden nudi i torte te kolače. Osim “vrta hrane”, možete skoknuti i na kavu s biljnim mlijekom, a tu je i sve popularnija kombucha, kao i kokteli bazirani na prirodnom voću te svježe cijeđenim sokovima.

BEŠTIJA
Masarykova 13

Restoran Beštija u Zagrebu

Ranije ove godine, hvarski bračni par koji je pokrenuo restoran Beštija zamijenili su novi investitori koji su se odlučili na preuređenje restorana.
Novi chef je mladi Ljudevit Blažević koji je prethodno radio s Anom Grgić u Esplanadi i s Brunom Vokalom u Noelu, a sada stečena znanja o visokoj gastronomiji u Beštiji predstavlja na kreativan način. Posebno ističu kako se hrana bazira na lokalnim namirnicama koje nabavljaju na Dolcu, osim nekoliko iznimki kao što je sir roquefort – pri čemu svako jelo ima samo sedam do osam sastojaka.
U okviru manjeg, ali primamljivog menija, možete pronaći kremasti orzotto, tatarski biftek s prženim kaparima, poširanim žumanjkom od prepelice i tostiranim kruhom ili pak mousse od bundeve s kremom od đumbira, gelom od grejpa i Hendricks ginom, stoga ne čudi da je ovaj restoran uvršten u prestižni Michelin vodič.
Više informacija o ovom restoranu možete pronaći na njihovoj web stranici

PUNKT
Koranska 1C

Ova mirisna priča o ukusnim sezonskim jelima započela je prije koji tjedan na zagrebačkoj Martinovki, na adresi Koranska 1C, u prolazu. Ovdje svakodnevno do 17 sati možete pojesti ukusno pripremljeno sezonsko jelo od provjerenih namirnica. „Naša ideja je svima pripremiti fino sezonsko jelo na žlicu koristeći isključivo namirnice visoke kvalitete. Svježe sezonsko povrće najčešće je iz organskog uzgojai od kumica s placa  na Trešnjevci, za meso i ribu brinemo da su najviše kvalitete, visokokvalitetne žitarice i mahunarke nabavljamo od domaćih proizvođača – nastojimo birati cjelovite žitarice jer najbolje drže visoku razinu energije tijekom cijelog dana, a sve zajedno bez kemijskih začina i pojačivača okusa! Tijekom hladnijih mjeseci jedemo duže kuhana jela koja griju. Uz to obilato koristimo i začine koji griju, a istovremeno potiču i obrambene mehanizme organizma i probavu. Želite li se ugrijati? Ojačati organizam? Ili jednostavno pojesti nešto fino i toplo na žlicu? Dođite u PUNKT!“

KATA BRUNCH BAR
Martićeva ulica 15

Kata Brunch Bar u Zagrebu

Nakon Petrinjske ulice, i Martićeva je dobila svoj bezglutenski Kata Brunch Bar, što svakako svjedoči da je među Zagrepčanima itekako popularan ovaj hibrid dućana i bistroa, kao i generalno bezglutenski način prehrane.
Uz proizvode malih domaćih proizvođača, ovdje možete pronaći salate, sendviče, kruh bez glutena po kojem je brend Kata inicijalno bio poznat, tapioka kuglice, zlevka, sirove torte, keksiće i ostale slastice koje možete ujedno uzeti “to go”. Stoga, bilo da ste radi zdravstvenih razloga primorani jesti samo bezglutensku hranu, ili jednostavno preferirate ovaj tip prehrane – Kata Brunch Bar zasigurno će postati vaša nezaobilazna postaja.
Vrijedi također napomenuti da njihove ukusne torte i kolače možete naručiti za posebne prigode te čak organizirati i 100% gluten free catering. Zvuči zanimljivo, zar ne?

 

Fotografije: Sopal/Josip Krivačić, Bistro Fetiš/Rajna Raguž, Matrix / Frida / Fuego Fresh Latin Food / Beštija / Food Division / Kata Brunch bar – Instagram