Ako ste čitali naš vodič novih restorana u Zagrebu, sigurno ste zamijetili ovaj lokal s atraktivnim interijerom i još privlačnijom hranom. A budući da je riječ o after hours restoranu koji ugošćava različite DJ-eve svaki petak, možemo definitivno reći da je Sopal idealno mjesto za predstojeća blagdanska gastro druženja 

Kako smo već prethodno pisali, ime ovog fun dining restorana koji se nalazi na adresi Ulica Nikole Tesle 12, potječe od dalmatinskog arhaizma za riječ “pepeo” – koja predstavlja mali hommage rodnom kraju renomiranog chefa Marka Turkovića (Korčula) i njegovog partnera Pere Đangradovića (Dubrovnik).

Sopal fun dining bar_chef Marko Turković

Ili kako to objašnjava Pero – “Pepeo je nusprodukt svakog kuhanja na vatri bez obzira na kutak svijeta u kojem se nalazite, a većina hrane koja se nalazi na meniju Sopala u nekom trenutku prođe preko vatre. Marko jako voli živu vatru u kuhanju, a naziv restorana mala je posveta dalmatinskom porijeklu obojice uključenih.”

Sopal fun dining bar - hrana

Mural Nikice Jurkovića u fokusu

Prepoznatljiv interijer kojim dominira šareni mural, djelo umjetnika Nikice Jurkovića, postao je prepoznatljiv dio Sopalovog identiteta. Kako nam otkriva Pero, “interijer je nastao kroz seriju odluka o funkcionalnosti” te ga stoga doživljavaju kao temelj za daljnji razvoj – koji je upravo započeo s ovim umjetnikom.

Sopal interijer

“Pozvali smo Nikicu u lokal, objasnili što želimo raditi i kakav osjećaj kod gostiju želimo postići, a on je sljedećih nekoliko dana dolazio i stvarao prema svojoj inspiraciji. Mislimo da je mural sjajan i da se odlično uklapa u eklektičnu ponudu i atmosferu koju želimo.”

Fun dining koncept je restorana Sopal

S obzirom na to da je chef Turković prethodno radio u prestižnim fine dining restoranima kao što su ManO2 i Boškinac, zanimalo nas je kako su se partneri odlučili na pokretanje vlastitog restorana u ovim nesigurnim pandemijskim vremenima, i to sasvim drukčijeg – inovativnog fun dining koncepta. Apostrofirajući da svaki chef u nekom trenutku želi imati svoj vlastiti restoran pa je takav slučaj i s Markom, Pero ističe “Jednostavnost planiranja i vlastita sloboda imperativ su u ovom slučaju, a fun dining koncept osigurava dovoljno prostora za šaranje po žanrovima i formatima.”

Sopal fun dining bar - jelovnik

Naime, upravo ovaj fun dining koncept posebno ističe Sopal na zagrebačkoj gastronomskoj sceni koja se inače ne može pohvaliti after hours restoranima čija kuhinja radi do ponoć. Stoga Sopal postaje mjesto za večernji izlazak koje objedinjuje glazbu, hranu i alkohol – čemu svakako doprinosi i frekventna lokacija u samom centru grada.

Sopal hrana

Na pitanje smatraju li da su možda pokrenuli novi gastronomski trend, Pero odgovara: “Kad smo planirali i razmišljali o tome što želimo, kreiranje trendova nije bilo ni blizu naše liste prioriteta. Jednostavno smo željeli mjesto na kojem izlazak može početi, ali i završiti do dugo u noć koliko mjere i radno vrijeme dozvole (smijeh). Jasne granice između restorana, bara i kluba se sve više brišu u raznim svjetskim konceptima pa bi se moglo reći da smo donekle u korak sa svjetskim trendovima, a ako to potakne stvaranje onih lokalnih, biti će nam svakako drago.”

Sopal interijer

DJ gostovanja

Cjelokupnom razigranom dojmu Sopal restorana svakako doprinosi opuštena atmosfera i vibra otvorene kuhinje u kojoj je moguće vidjeti pripremu jela. A petkom atmosferu dodatno intenzivira i DJ, kao što je korčulanski Markaya (poznat primjerice po angažmanu na festivalu Lastovo u Zvijezdama i Ego Free festivalu u Splitu). DJ-evi se zasada izmjenjuju na tjednoj bazi, međutim, Pero ističe da u budućnosti može svakako doći i do veće raznolikosti glazbenog repertoara. 

Sopal hrana

DJ gostovanja su, jednako kao i uređenje, stvar funkcionalnosti i mogućnosti prostora kakav je trenutno. Ali to ne isključuje da će se u nekom trenutku dogoditi i promjene pa samim time i drugačija glazbena gostovanja. Tko zna, možda smislimo kako uklopiti i čitav jazz band!”  

Evoluirajući jelovnik i pristupačne cijene 

Budući da je chef Marko Turković u jednom intervjuu izjavio da se njegova kulinarska filozofija bazira na tome da “svaki novi jelovnik mora biti dvostruko bolji od prethodnog”, bilo je za očekivati da će isti pristup primijeniti i u Sopalu. Stoga jednostavniji jelovnik sastavljen nakon otvaranja restorana planiraju kontinuirano nadograđivati svaki tjedan, ovisno o ukusima gostiju.

Sopal interijer

Odnosno kako kaže Pero “Neka jela odlaze, a neka se zadržavaju kroz sve verzije. Taj dio diktira publika, ali i sezonalnost namirnica. Ideja je puno, a ovo je svojevrsna komunikacija između Marka i gostiju koja traje i utječe na jelovnik.” Iako napominje da je u budućem planu i ponuda ručka, ističe da je to ipak primarno logističko pitanje. “Treba proširiti i ustrojiti tim, možda čak i donekle korigirati koncept prije nego bude vrijeme za upuštanje u tu avanturu.”

Sopal fun dining bar - hrana

Jela pristupačnih cijena baziraju se na kvalitetnim i lokalnim namirnicama, bez prevelikih intervencija – ali naravno, pritom je prisutan dalmatinski utjecaj “kroz Markov kulinarski rukopis u svim jelima.”

Sopal hrana

Kako nam pojašnjava Pero, “Kod nekih je to manje, a kod nekih više vidljivo, a izdvajanje se obično dogodi kroz reakcije gostiju. Jela su kombinacije različitih svjetskih kuhinja. Na primjer, prepelicu, koja je najčešća u francuskoj kuhinji, pečemo na japanskom grilu s bambusovim ugljenom i serviramo sa rustikalnom kremom od kukuruza, otkoštena pržena pileća krilca punimo smjesom inspiriranom gyozama (mljevena svinjetina sa đumbirom i začinima), a u najnovijem desertu (koji je već sada hit) – crème brûlée radimo od batata u kombinaciji s crème anglaise i domaćim mandarinama.”

Sopal fun dining bar_Zagreb

Komplementarne etikete vina

Cijelu fun dining priču zaokružuje zanimljiva vinska karta na kojoj se nalaze prirodna i ekološka vina. “Jako nam je stalo da vina koja nudimo imaju u podlozi vinare i tehnologiju koji su komplementarni s našim vrijednostima – a kao i ponuda hrane, vinska lista je dosta eklektična”, kaže Pero. 

Sopal interijer

A budući da “nisu sva vina za sve ljude i obratno”, nije nimalo lagan zadatak izdvojiti favorite s vinske karte. Stoga Pero zaključuje “Naša preporuka je da se prepustite našem malom timu i dozvolite da vas prema vašim preferencijama, hrani i trenutku – iznenade nečim drugačijim.”

Sopal fun dining bar - tim

Trenutni menu gastro-eno iznenađenja otkrijte na njihovoj web stranici, a možete ih također pratiti na Facebooku ili Instagramu.

 

Fotografije: Josip Krivačić