Ukoliko ovaj vikend niste u mogućnosti iskoristiti za neko putovanje, okrenite se gastronomskim iskustvima i posjetite neki od novih zagrebačkih restorana. Odgovor na pitanje “gdje pojesti ovog vikenda” nikad nije bio raznovrsniji. Sačuvajte ovu listu jer je iznova nadopunjujemo!

Tijekom ove godine, unatoč pandemijskim okolnostima, zagrebačka gastro scena bogatija je za čitav niz novih restorana i caffe-barova koji nas mame svojom zanimljivom ponudom, ali i interijerima.
Stoga ne sumnjamo da ćete u popisu koji donosimo u nastavku pronaći barem jedan gdje ćete se zasluženo počastiti narednih dana. 

SOPAL
Ulica Nikole Tesle 12

Restoran Sopal u Zagrebu

Ovaj “fun dining” restoran nazvan je po dalmatinskom arhaizmu za riječ “pepeo”, koja predstavlja mali hommage rodnom kraju renomiranog chefa Marka Turkovića (Korčula) i njegovog partnera Pere Đangradovića (Dubrovnik).
Chef Marko Turković prethodno je radio u prestižnim fine dining restoranima kao što su ManO2 i Boškinac, no odlučio se za pokretanje vlastitog restorana čiji eklektični koncept osigurava “dovoljno prostora za šaranje po žanrovima i formatima”. Navedeno reflektira i njegov interijer kojim dominira šareni zid – djelo umjetnika Nikice jurkovića, a koji je postao prepoznatljiv dio Sopalovog vizualnog identiteta.

Sopal interijer

Za razliku od većine restorana, njihova kuhinja radi do ponoć, stoga ovaj after hours restoran postaje mjesto za večernji izlazak koje objedinjuje glazbu, hranu i alkohol, u skladu sa svjetskim trendovima – čemu svakako doprinosi i frekventna lokacija u samom centru grada. Cjelokupnom razigranom dojmu svakako doprinosi opuštena atmosfera i vibra otvorene kuhinje u kojoj je moguće vidjeti pripremu jela, a petkom atmosferu dodatno intenzivira i DJ.

Sopal terasa

Kako otkriva partner Pero Đangradović, jelovnik restorana nadograđuje se ovisno o ukusima gostiju i sezonalnosti namirnica – a jela se baziraju na kombinacijama svjetskih kuhinja, uz neizbježni dalmatinski utjecaj. Uz povoljne cijene jela te vinsku kartu s prirodnim i ekološkim vinima, istaknut ćemo samo njihov najnoviji desert koji je postao instant hit – crème brûlée od batata u kombinaciji sa crème anglaise i domaćim mandarinama.
Ali ako vam i dalje treba dodatnog uvjeravanja zašto posjetiti
Sopal Fun Dining Bar, svakako posjetite njihovu Facebook ili Instagram stranicu. 

LUTA COFFEE 

U blizini Martićeve, uskoro se otvara još jedan coffee shop koji nas je osvojio svojom ponudom i interijerom. Promišljena je svaka sitnica, od kave koja nosi potpis Kava Family i Cogito do dizajnerskih detalja pa ne sumnjamo da ćete pogriješiti ako se tamo zaputite. Do otvorenja zapratite ih na Instagramu za više detalja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luta (@lutacoffee)

MATRIX
Slavonska avenija 1b

Restoran Matrix u ZagrebuRestoran Matrix u Zagrebu

Iako otvoren tek u rujnu ove godine, ovaj restoran već se naziva jednim od najboljih destinacija za ljubitelje vrhunske hrane i vina. Pod vodstvom iskusne ugostiteljice Manuele Maras čija su specijalnost upravo vina, jedna od posebnosti Matrix restorana je bogata vinska karta s više od sto etiketa većinom ponajboljih domaćih vina.
Za kreativni jelovnik zaslužan je zagrebački chef Marko Jantolek, koji je prethodno kuhao u Michelinovom zvjezdicom nagrađenom Noelu i bistrou Pod zidom. Unatoč njegovom gastronomskom pedigreu koji sugerira i fine dining cijene, filozofija restorana temelji se na pristupačnijem bistro pristupu tako da “ljudi mogu doći i opustiti se bez da imaju grč koliko će hranu platiti.”
Budući da koriste isključivo svježe namirnice iz probranih hrvatskih OPG-ova, koju pripremaju na nesvakidašnji način, mladi chef ističe – “Ono što nudimo u Matrixu je prije svega doživljaj.” A uz jedan pogled na fotografije jela koje su dostupne na njihovoj Facebook stranici, poželimo se odmah teleportirati u njihov restoran uređen u industrijskom stilu – koji će zasigurno biti jedan od popularnijih prostora za blagdanska druženja. 

SMOOTHIEKAŠA
Kačićeva ulica 21

smoothiekaša

Smoothiekaša je prvi smoothie, rice & juice bar u Hrvatskoj. Da, da, dobro ste pročitali. Znate ono mjesto koje priželjkujete jer vam se strašno jede brzinska juhica ili dobar sendvič? E pa, ako se nađete u blizini zagrebačke Kačićeve ulice, sada imate način za ispunjenje tih želja. Ondje se otvorila mala Smoothiekaša, gdje osim na ukusne smoothieje, salate, sendviče, juhice i slična veganska jela, možete doći i po jednu dozu djetinjstva – odlične kremaste riže na mlijeku u posudici, odnosno Rizzi Eazy, pripremljene od biljnoga mlijeka u raznim, jednako ukusnim kombinacijama. Kako vam zvuči jedna riža na mlijeku kuhana u bijeloj i crnoj čokoladi s kinder buenom? I mislili smo.

FRIDA
Kaptol centar

Restoran Frida u Zagrebu

Restoran Frida u Zagrebu

Ako vam je prva asocijacija na naziv ovog restorana hit benda “Psihomodo pop”, na dobrom ste tragu, budući da je upravo po njemu dobio ime – kako otkriva vlasnik restorana Igor Nikšić. Ljubitelji mesnih zalogaja bi svakako trebali ovaj restoran staviti na svoju top listu, budući da se njihov jelovnik primarno bazira na steakovima, a tu su i neizbježni burgeri, biftek, kotleti i ostali mesni specijaliteti.
Zahvaljujući povoljnim cijenama, mogli bismo reći da je Frida odlična ideja za ručak – pri čemu ćete primjerice za ossobuco u umaku od rajčica, maslina i bosiljka s krumpirom na maslacu ili medaljone u umaku od crnog vina na kremi od celera morati izdvojiti pristojnih 69 kuna, a za juhu od buče 29 kuna.
Njihov menu svakako možete redovno pratiti na Facebook stranici Frida

FUEGO FRESH LATIN FOOD
Zelinska 7

Fuego Fresh Latin Food u Zagrebu

Fuego Fresh Latin Food u Zagrebu

Za sve koji vole pomalo spicy hranu i okuse Latinske Amerike, ovaj novootvoreni restoran postat će jedno od omiljenih zagrebačkih adresa. Iza njega stoji svestrani hrvatsko-američki chef Richard Gruica koji se može pohvaliti bogatim iskustvom u različitim uspješnim ugostiteljskim projektima.
U ovoj Fuego priči, vidjevši da u Zagrebu nedostaje etničkih kuhinja, okrenuo se latinoameričkoj gastronomiji koju najbolje poznaje – i to u verziji bowlova.
Stoga ćete u ovom restoranu, uređenom u prepoznatljivom latino stilu, moći primjerice degustirati okuse Perua i Kube u jelima kao što su Aji de Gallina (chilli piletina) i Cubano Fuego Bowl. No za dodatne preporuke samoga chefa, svakako bookmarkajte ovu stranicu – budući da je Richard s nama već podijelio što obavezno treba isprobati u Fuegu, ili pratite Fuego Fresh Latin Food Instragram stranicu

BISTRO FETIŠ
Ulica Antuna Bauera 9

Bistro Fetiš u Zagrebu

Bistro Fetiš u Zagrebu

Ovaj simpatično uređeni bezglutenski bistro&deli na uglu Martićeve i Baureove dodatno je obogatio cvatuću gastronomsku ponudu ovog dijela grada koji bi se mogao nazvati foodie districtom.
S obzirom na ponudu od desetak slanih i slanih jela, pri čemu se ističu sendviči s briošom i focacciom, quiche, sirnice, zdjele svježeg voća s granolom, banana bread i više vrsta kolača, definitivno sugeriramo Fetiš kao genijalno mjesto za brunch u kojem ćete zasigurno pronaći nešto za sebe.
A uz zdrave i ukusne zalogaje, možete ujedno uživati u Lively Roasters specialty kavi i čaju ili svježim prirodnim sokovima koji će vas napuniti energijom za ostatak dana.
No ukoliko ovaj lokal posjetite u večernjim satima, možete birati između različitih etiketa hrvatskih vina, craft piva ili koktela, budući da je cjelokupna Fetiš ponuda, kako nam je otkrila vlasnica Sanja Obradović – zamišljena da bude sve samo ne standardna. 

FOOD GARDEN
Zrinjevac 16

food garden

Ako ćete se kojim slučajem ovih dana zaputiti prema centru glavnog grada, mogli biste na Zrinjevcu broj 16 naletjeti na pravu malu urbanu džunglu. Riječ je o jednoj fantastičnoj novoj gastro ponudi divnog ambijenta, koja je sve traženija kako u svijetu, tako i kod nas. Food Garden svoju ponudu temelji na prehrani biljnog podrijetla, a othrvali su se i fast food kulturi. Naime, njihov meni zadrži nutritivna i ukusna jednostavna jela, plant-based zdjele, smoothiese, cijeđene sokove, domaće umake te namaze, voće, orašide… A za one koji ne mogu zamisliti dan bez slatkog zalogaja, Food Garden nudi i torte te kolače. Osim “vrta hrane”, možete skoknuti i na kavu s biljnim mlijekom, a tu je i sve popularnija kombucha, kao i kokteli bazirani na prirodnom voću te svježe cijeđenim sokovima.

BEŠTIJA
Masarykova 13

Restoran Beštija u Zagrebu

Ranije ove godine, hvarski bračni par koji je pokrenuo restoran Beštija zamijenili su novi investitori koji su se odlučili na preuređenje restorana.
Novi chef je mladi Ljudevit Blažević koji je prethodno radio s Anom Grgić u Esplanadi i s Brunom Vokalom u Noelu, a sada stečena znanja o visokoj gastronomiji u Beštiji predstavlja na kreativan način. Posebno ističu kako se hrana bazira na lokalnim namirnicama koje nabavljaju na Dolcu, osim nekoliko iznimki kao što je sir roquefort – pri čemu svako jelo ima samo sedam do osam sastojaka.
U okviru manjeg, ali primamljivog menija, možete pronaći kremasti orzotto, tatarski biftek s prženim kaparima, poširanim žumanjkom od prepelice i tostiranim kruhom ili pak mousse od bundeve s kremom od đumbira, gelom od grejpa i Hendricks ginom, stoga ne čudi da je ovaj restoran uvršten u prestižni Michelin vodič.
Više informacija o ovom restoranu možete pronaći na njihovoj web stranici

FOOD DIVISION
Julija Knifera 7

Restoran Food Division u Zagrebu

Restoran Food Division u Zagrebu

Zahvaljujući inovativnom jelovniku koji zadovoljava podjednako ljubitelje mesa i vegane, Food Division je već postao novo “it” mjesto u gradu, čiji ambijent interijera reflektira vizuru kvarta u kojem se nalazi. Maštovita jela koja smjelo spajaju različite okuse na novi način, definitivno su najveći adut ovog restorana. Chef Marko Alilović svoj kulinarski pečat temelji na kombinaciji tradicionalnih jela poput japanskog ramena do autorske interpretacije klasičnih američkih jela poput piletine s vaflima.
Bilo da se radi o večeri s prijateljima ili poslovnom ručku, vrijedi potegnuti do Novog Zagreba jer Food Division je odličan odabir za eksperimentiranje s novim i zanimljivim okusima u razigranom interijeru. Dovoljno je samo spomenuti 7-layer dip i odmah znate da vas čeka pravo gastro zabava.
Stoga posjetite njihovu Facebook stranicu i odmah pronađite svoje favorite koje želite isprobati! 

PUNKT
Koranska 1C

Ova mirisna priča o ukusnim sezonskim jelima započela je prije koji tjedan na zagrebačkoj Martinovki, na adresi Koranska 1C, u prolazu. Ovdje svakodnevno do 17 sati možete pojesti ukusno pripremljeno sezonsko jelo od provjerenih namirnica. „Naša ideja je svima pripremiti fino sezonsko jelo na žlicu koristeći isključivo namirnice visoke kvalitete. Svježe sezonsko povrće najčešće je iz organskog uzgojai od kumica s placa  na Trešnjevci, za meso i ribu brinemo da su najviše kvalitete, visokokvalitetne žitarice i mahunarke nabavljamo od domaćih proizvođača – nastojimo birati cjelovite žitarice jer najbolje drže visoku razinu energije tijekom cijelog dana, a sve zajedno bez kemijskih začina i pojačivača okusa! Tijekom hladnijih mjeseci jedemo duže kuhana jela koja griju. Uz to obilato koristimo i začine koji griju, a istovremeno potiču i obrambene mehanizme organizma i probavu. Želite li se ugrijati? Ojačati organizam? Ili jednostavno pojesti nešto fino i toplo na žlicu? Dođite u PUNKT!“

KATA BRUNCH BAR
Martićeva ulica 15

Kata Brunch Bar u Zagrebu

Nakon Petrinjske ulice, i Martićeva je dobila svoj bezglutenski Kata Brunch Bar, što svakako svjedoči da je među Zagrepčanima itekako popularan ovaj hibrid dućana i bistroa, kao i generalno bezglutenski način prehrane.
Uz proizvode malih domaćih proizvođača, ovdje možete pronaći salate, sendviče, kruh bez glutena po kojem je brend Kata inicijalno bio poznat, tapioka kuglice, zlevka, sirove torte, keksiće i ostale slastice koje možete ujedno uzeti “to go”. Stoga, bilo da ste radi zdravstvenih razloga primorani jesti samo bezglutensku hranu, ili jednostavno preferirate ovaj tip prehrane – Kata Brunch Bar zasigurno će postati vaša nezaobilazna postaja.
Vrijedi također napomenuti da njihove ukusne torte i kolače možete naručiti za posebne prigode te čak organizirati i 100% gluten free catering.
Zvuči zanimljivo? Onda ih svakako pratite na Facebook stranici ili Instagramu

MARKET 2
Tomašićeva 6

Nakon što je dokazao svoju inovativnost na domaćoj gastro sceni, bistro Market street food & drinks, dobio je pojačanje u Tomašićevoj 6 – Market 2. Tradicionalna hrvatska jela s modernim twistom te vrlo prihvatljive cijene za ukusan kvalitetan obrok, ono su po čemu je Market prepoznatljiv, a sada svojim jarkim bojama i velikim muralom kokota preko tri zida, blista i na novoj lokaciji. Više čitajte ovdje.

 

Fotografije: Sopal/Josip Krivačić, Bistro Fetiš/Rajna Raguž, Matrix / Frida / Fuego Fresh Latin Food / Beštija / Food Division / Kata Brunch bar – Instagram