Ako ste ostali u Zagrebu ovaj  vikend, nema bolje vijesti. Napokon možete istražiti one lokacije na svega sat vremena od Zagreba. Ne sumnjamo da ćete dolaskom tamo, upijanjem pogleda i sunca, imati veliki upitnik iza glave –  kako ih već niste posjetili? 

Nedjeljni ručak zahtijeva jedan obiteljski, tradicionalni pristup, pa smo se vodili za authtonim domaćim jelima, slasnim namirnicama, i okruženjem koje će vas podsjetit na vikend izlete i ručkove s obitelji dok ste bili djeca. 

Restoran August

vuglec breg terasa pogled vinograd

U Moslavini, kojih pedesetak minuta i pedesetak kilometara od Zagreba, pronašli smo jedno sjajno mjesto kojem se iznova vraćamo, a koje će oduševiti nostalgična nepca, ljubitelje autohtone domaće hrane, finog vina i sjajne atmosfere – Vinarija i restoran August. Odlična hrana, vino, zimi dekice, ljeti ležaljke na suncu s pogledom na vinograd dokle pogled seže i autohtonim dvjestogodišnjim moslavačkim čardakom za leđima. Restoran i vinarija August u Moslavini, u vlasništvu je dvoje inspirativnih ljudi koji su zamijenili grad za boravak u prirodi i sljubljivanje dobre hrane, dobre kapljice i dobrih ljudi.

restoran i vinarija august hrana

Dijana Sušac i njezin suprug Marko Sušac preuzeli su obiteljsku vinariju Dijaninih roditelja i napravili restoran August. U njemu ćete uvijek moći pojesti  sezonske namirnice koje nabavljaju lokalno od od malih proizvođača i iz OPG-ova, te je stoga jelovnik mali i sezonski – tako da jedete domaće, sezonsko i friško. No uz to, tamo vas čeka nezaboravni pogled na Moslavinu u kojem možete uživati do sutradan, jer nas čeka i nekoliko šarmantno i autohtono uređenih soba. 

Grešna gorica

grešna gorica terasa

Grešna gorica prvi je registrirani seljački turizam u Hrvatskoj, ali i restoran koji je prema Gault&Millau uvršten među 100 najboljih u Hrvatskoj, i samo to su dovoljni razlozi zašto morate pojesti ručak u Kleti Grešna gorica u vlasništvu obitelji Podboj. Damir, Jasna, Marko i Matija uz podršku djeda Vladimira i bake Ankice, započeli su s radom na seoskom domaćinstvu 1996. godine. Sakupljajući stare predmete koji su opisivali seoski život na zagorskim bregima obitelj je počela uređivati okoliš i ugostiteljski objekt. Radom sa prirodnim materijalima željeli su  postići danas prepoznatljiv domaći, prirodni i izvorni seoski ugođaj. Tom ugođaju uvelike pridonose zelene livade i vinogradi koji okružuju goste dok oni uživaju u domaćim zagorskim delicijama kao što su domaći naresci, sir i vrhnje, kukuruzni kruh, purica s mlincima, štrukli… Stara bačva koja je nekoć čuvala 7000 litara vina danas je preuređena u kutak za goste, a posebno je zanimljiva najmlađima posjetiteljima. 20 godina stvarani ugođaj vraća goste u srednjovjekovna vremena grofova Ratkay iz Velikog Tabora kojim i danas tiho odzvanja legenda o tragičnoj ljubavi Veronike Desinićke i grofa Fridrika koji su se potajno sastajali u Grešnoj Gorici. Prema legendi, brežuljak Grešna gorica bio je tajno sastajalište mladih ljubavnika Veronike i Fridrika. Zbog njihove zabranjene ljubavi i “grijeha”, brežuljak nosi današnji naziv.

grešna gorica stol u prirodi

“Stara rimska poslovica kaže: ‘Da bi upoznao jedan narod i njegov kraj, sjedni za njegov stol, probaj njegovu hranu i pij njegovo vino, tada ćeš upoznati kakav je to kraj i kakvi su to ljudi.’ Ako vjerujete u riječi starih rimljana upravo u našem ugostiteljskom objektu možete vrlo dobro upoznati zagorski kraj, ljude i običaje. Naše seosko domaćinstvo nudi Vam ugođaj pravog zagorskog seoskog ambijenta, domaće specijalitete i vino iz naših vinograda te Vam omogućuje da svoju svakodnevicu zamijenite odmorom i uživanjem u čarobnom krajoliku zelenih brežuljaka. Vaš boravak u Grešnoj Gorici upotpuniti će stoljetna hrastova šuma, vinogradi, livada, uređeno dječje igralište i različite domaće životinje koje su neizostavni dio seoskog života.” poručuju vlasnici. 

Lovački dom Muljava 

lopvački dom muljava

Mnogi Zagrepčani ne žale zaputiti se do Lovačkog doma Muljava, čisto kako bi se počastili čuvenim palačinkama sa sladoledom i šumskim voćem. No kako je Petrova gora poznata po brojnoj divljači poput divlje svinje, srne i šljuke, tako je i gastronomska ponuda restorana bazirana na lovačkim jelima, tradicionalnim receptima, i specijalitetima koji su spravljeni od šumskih delicija, a tu su i brojna jela od šumskih plodova.

Vuglec breg

vuglec breg

Vuglec Breg je uspješna obiteljska priča nastala iz želje za očuvanjem obiteljske ostavštine, autohtonih zagorskih običaja i tradicije. Turističko selo „Vuglec Breg“ nalazi se na temeljima starog zaseoka „Vugleci“, a prostire se na 12 hektara površine gdje je prostor za sebe pronašao veliki vinograd, koji daje grožđe od kojega nastaju vrhunska vina i pjenušci. Autohtone zagorske „hiže“ i klet obnovljene su i uređene za smještaj gostiju, a u staru gospodarsku zgradu smjestili su sada već nadaleko poznati restoran, vinski podrum te dvoranu namijenjenu poslovnim sastancima i seminarima.

vuglec breg pogled

Ako se odlučite prošetati, na sjevernom dijelu „Vuglec Brega“ naići ćete na malo jezero, travnjake i predivne staze za šetnju, a zaljubljenici u sport mogu zaigrati tenis i mali nogomet. Šećući „Vuglec Bregom“ bit ćete na oko 300 metara nadmorske visine s koje se pruža očaravajući pogled na zagorske brežuljke načičkane hižama, kletima i crkvicama.

Krčma “Gabreku 1929”

krčma k gabreku

“Gabreku 1929.” jedan je od najstarijih ugostiteljskih obrta na području Samobora, otvoren, kao što mu i ime govori davne 1929. Smješten je podno zidina Staroga grada uz potok Gradnu, nadomak poznatom samoborskom parku-šetalištu-kupalištu Vugrinščak. U ponudi možete pronaći prepoznatljive specijalitete samoborskog i okolnog područja koja pripremaju od uvijek svježih i domaćih namirnica. U bogatom izboru jela posebno se izdvajaju ona koja su na jelovniku već više od devet desetljeća i pripremaju se prema izvornoj domaćoj recepturi. To su svakako ona koja trebate naručiti, iako s es nijednim nećete prevariti. 

Kezele 

kezele pogled

Vjerujemo da su mnogi od vas već posjetili ovo imanje, ali također vjerujemo da se ne biste bunili vratili. A za one koji nisu, nemojte čekati više ijedan vikend posjetiti obitelj Kezele koja je osnovala ovaj seoski turizam na obiteljskoj tradiciji pripreme kotlovine i proizvodnje vina. Na imanju su za posjetitelje uređene drvene kućice stare oko 100 godina, u kojima se uživaju jela iz domaće kuhinje i vina iz vlastitog podruma. Doživljaj pravog seoskog gospodarstva zaokružuje prekrasan pogled na vinograde, štala s domaćim životinjama i etnografska zbirka s čudesnim starinama.”Na ovom imanju svaki putnik dobronamjernik će naći nešto za sebe. Ljubitelji vina posjetit će podrum i upoznati autohtonu moslavačku sortu škrlet, djeca će se zaljubiti u igralište i konje pasmine hrvatski posavac, a rekreativci će prošetati ili odbiciklirati kroz šumu do jezera.” poručuju. 

Korak

korak restoran plešivica pogled

Obiteljsko imanje Korak nalazi se na bregovitim padinama Plešivice u samoj blizini Zagreba. Uzgajajući grožđe najviše kvalitete i svakodnevnim radom u vinogradu, čuvajući i razvijajući umjetničku viziju priprave vina, berbu po berbu kreiraju unikatna i prepoznatljiva vina, vina s potpisom. Vina dolaze iz malih serija, od kojih svako od njih ima jedinstvenu priču. Svi članovi obitelji, uključujući jednog vinskog psa, doprinose imanju, predanoj proizvodnji vrhunskih vina, hrane i doživljaja. Ali Korak je također naziv novootvorenog restorana u sklopu obiteljske vinarije i apsolutni korak naprijed razvoju gastro scene na Plešivici, renomiranoj vinskoj regiji koju mnogi nazivaju hrvatskim Champagneom. 

Dugoiščekivani i ujedno prvi fine dining restoran u regiji, projekt je mladog i izuzetno perspektivnog chefa kojem je cilj povezati lokalne proizvođače, gastronomsko nasljeđe i dodir prirode, jer kod chefa Bernarda Koraka vrijedi nepisano pravilo; ako nije u sezoni, nije ni na stolu. 

Direktna refleksija njegova rada ocrtava se na stvaranju mreže uzgajivača, lovaca, sakupljača bilja i gljiva, sve kako bi lokalna zajednica ojačala i vratila se zdravom uzgoju namirnica kakve možemo naći na Bernardovim tanjurima. Čista i precizna estetika, kako u okusima tako i u vizualnom pristupu, nadopunjuje se igrom tekstura i originalnim, kao otisak prsta. Inače, Bernardovi kuharski počeci vezani su za fine dining restoran Dubravkin put, i to uz renomiranu cheficu Prisku Thuring. Tu je proveo gotovo 2 godine, i iako samouk kao kuhar, vrlo je brzo pokazao veliku ambiciju i napredak.

korak restoran pogled

Željan daljnje edukacije odlazi u slovensku Hišu Franko isprva na staž, no već nakon mjesec dana chefica Ana Roš nudi mu stalan posao. Ana Roš, najbolja ženska kuharica svijeta za 2017. godinu, i vlasnica restorana s Michelin zvijezdicama ** ostavlja dubok trag na njegovu buduću karijeru. Vrlo brzo postaje njen sous-chef, te u razdoblju kada je restoran zimi zatvoren odlazi na 3 mjeseca rada u tada najbolji restoran svijeta, Osteriju Francescanu kod chefa Massima Botture. Nakon određenog vremena odlučuje vratiti se kući i u sklopu obiteljske vinarije otvoriti restoran toliko potreban lokalnoj zajednici. Njegova jela oduševljavaju i nude novu, uzbudljivu i intrigantnu priču o suživotu prirode, lokalnih namirnica i obitelji.

Izletište Kuzmanović Slavagora

izletište slavagora kuzmanović terasa

Iako smo spomenuli ovaj restoran na našoj listi izletišta, ne možemo propustiti priliku uvrstiti ga i ovdje. Pogotovo zato jer smo se na ovo izletište više smo se puta vratili i to prvenstveno zbog nezaboravnog pogleda. U srcu Samoborskog gorja, nedaleko od Zagreba te četiri kilometra od Samobora, na lokaciji koja pruža predivan pogled na brežuljkasti krajolik, stari Okić grad, Zagreb i okolicu smjestilo se Seosko obiteljsko gospodarstvo Kuzmanović – Slavagora. Ovdje možete prošetati šumskim stazama, uživati u prirodi, doći do starog Okić grada, potoka Konščica, izvora, sela Cerje i crkve sv. Leonarda iz 18. stoljeća ili pak samo uživati u gastro ponudi izletišta koja se bazira na tradicionalnoj hrani: vina, rakije i sokovi iz vlastite proizvodnje, te izvrsna domaća kuhinja: štrukli, sir i vrhnje, domaća juha, umaci s vrganjima, purice i patke s mlincima, te mnoštvo ostalih domaćih specijaliteta.

Plus!

Isprobajte eko vina 

Jedna od najzanimljivijih kušaonica u Zagorju čeka vas u Klenicama kraj Pregrade. Umjesto strojeva rade marljive ruke, ne koriste se mineralna umjetna gnojiva, insekticid niti pesticidi koji nisu dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji. Obitelj Zdolc uz vinovu lozu živi cijelu godinu, bez odmora.„Posebna pažnja posvećuje se mikrobiologiji mošta i mladih vina, te fermentaciji koja je dirigirana na niskim temperaturama. Time postižemo da sve mirisne note i arome iz grožđa i mošta budu sačuvane u budućem vinu. Kod procesa dozrijevanja vina vraćamo se tradiciji – hrastovim drvenim bačvama“, kažu. Navratite li kod Zdolca uz obilazak podruma, u pravom domaćem ambijentu zagorske kleti s predivnim pogledom, možete istražiti sve čari pinota sivog, sauvignona i graševine, uz domaći sir.