Tkogod je posjetio Veneciju, teško da su mu promaknuli cicchetti. Sada je i Zagreb dobio ove male slasne zalogaje i to u Tomašićevoj ulici. Novo mjesto pod imenom Cicchetti ujutro će do 11 posluživati doručak koji će uz vrhunsku kavu uključivati tradicionalne talijanske sendviče – piadinu s pršutom, focaccia sendvič s black angusom te tost s pikantnom salamom. Na vinskoj karti su uglavnom talijanska vina, a vinsku kartu potpisuje sommelier Goran Petrić koji nakon Noela radi u Restoranu Baltazar

CNN ih je nazvao “ljepilom koje spaja Veneciju” jer su toliko dio njihove tradicije da je nemoguće zamisliti dan koji ne sadrži ove male zalogaje uz čašu vina zvanog “ombra” i razgovor s prijateljima u “bacaru”. Sada, čini se da ćemo i mi uživati u cicchette guštima! Uskoro ćemo ih moći probati u Blok baru, u Tomašićevoj ulici, gdje je donedavno bio L’Erotic Gin Bar, a kako prenosi Plava kamenica, iza ove cicchetterije stoji jako dobar i renomirani tim – vlasnik Baltazara Igor Čimbur i Jan Jerič!  “Upravo na kvaliteti namirnica inzistirat ćemo u našoj zagrebačkoj cicchetteriji,” rekao je Igor Čimbur za Plavu kamenicu. Cicchetti Zagreb, kako će se zvati, nudit će desetak vrsta cicchetta u after work terminu, a vikendom će gostovati chefovi koji će raditi svoje verzije. 

Što su cichetti?

Cicchetti su mali zalogaji, po konceptu slični španjolskim tapasima, koji se obično jedu uz malu čašu vina, zvanu ombra. Neke teorije sugeriraju da venecijanska riječ cicchetto potječe od španjolske riječi chico, koja se koristi za impliciranje nečeg malog, budući da je veličina cicchettija mala poput predjela.

Povijesno gledano, bàcari (vinski barovi) nudili su cicchetti uz lokalno vino kuće koje je trebalo jesti stojeći za šankom. Najtipičniji cicchetti, oni koje Venecijanci najviše vole i koje ćete zasigurno pronaći u gotovo svakom bàcaru, uključuju sočne polpette (pržene mesne okruglice), kriške pečene palente prelivene ukusnim kremastim baccalà mantecatom (kremirani bakalar) i zalogaj crostini sa sarde in saor (sardine u umaku od luka i octa), samo su neki od njih. Bez obzira na specifične cicchette koje susrećete, svi bi trebali biti svježe pripremljeni i općenito su napravljeni od sezonskih i lokalnih proizvoda, kao i sva najautentičnija jela u Italiji. 

 

Foto: Mario Kučera