Početak godine ne mora biti tmuran i depresivan, zato smo vam pripremili popis zanimljivih događanja koja možete posjetiti ovog vikenda. 

Radionice, koncerti i izložbe samo su dio onoga što nam gradovi nude. Uvijek možete za vikend izlet odabrati kakvu gastro destinaciju poput one u Čakovcu, otići na izlet u Međimurje i vidjeti nagrađivani vidikovac, stati u Karlovcu na cjelodnevni izlet ili ako bude sreće, otići na sanjkanje! No ako ste više za neka gradska događanja, ona vas čekaju u nastavku!

Nam June Paik – In the Groove

Izložba Nam June Paik – In the Groove prikazuje ranu eksperimentalnu praksu pionira medijske umjetnosti Nama Junea Paika, koju karakterizira začudna dovitljivost i zaigrana kvaliteta. Poput televizijskog signala ili internetskog impulsa, njegov je revolucionarni multimedijski rad globalno odjeknuo u svijetu umjetnosti. Signali, paralele i refleksije u sličnom grooveu mogu se pronaći u hrvatskim i regionalnim umjetničkim djelima iz ovdašnjih muzejskih zbirki, korespondirajući s nekim od najzanimljivijih Paikovih radova.

Kad? do 28. veljače

Gdje? Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb 

Harry Potter izložba

Ovog puta ćemo samo zbog Harry Pottera i ekipe, predložiti nešto van Hrvatske. Harry Potter™: The Exhibition je revolucionarna interaktivna izložba koja slavi poznate trenutke, likove, okruženja i zvijeri viđene u filmovima i pričama o Harryju Potteru™ i čarobnjačkom svijetu kroz najbolji u klasi impresivan dizajn i tehnologiju. Ova jedinstvena interaktivna izložba oduševljava posjetitelje kroz snažno pripovijedanje i inovativnu interaktivnu tehnologiju te sadrži originalne rekvizite i kostime. Pogledajte kako svi vaši omiljeni trenuci, likovi i lokacije iz filmova i priča o Harryju Potteru oživljavaju, kao i doživite prošireni Čarobnjački svijet uključujući legendarne trenutke, stvorenja i priče iz Fantastičnih zvijeri™ i Harryja Pottera i ukletog djeteta .

Kad? do 19. ožujka

Gdje? METAstadt, Beč

Mason Lindahl

U Rijeku, točnije u Book caffe Dnevni boravak, u četvrtak 26. siječnja od 20h premijerno stiže američki gitarist i skladatelj Mason Lindahl. Na aktualnoj turneji promovira svoj zadnji album “Kissing Rosy in the Rain”. Ulaz je slobodan, no zbog ograničenog kapaciteta potrebno je svoj dolazak potvrditi na e-mail: info@distune.org. Masonovo najnovije izdanje, “Kissing Rosy in the Rain” iz 2021., dolazi nakon dugih 12 godina od posljednjeg albuma. Objavljen za izdavačku kuću Tompkins Square čiji je vlasnik Josh Rosenthal savršeno sažeo svoje prvo slušanje: “Odmah mi se svidjela. Nešto me u španjolskoj gitari podsjetilo na Leonarda Cohena. Bilo je zvučnih artefakata po cijeloj snimci poput malih uskršnjih jaja. Glazba je bila očajnički tužna i mračna, ali nekako ohrabrujuća i puna nade. Jednostavno sam to obožavao. Mason je to učinio. Stvorio je vlastiti zvučni svijet. I samo je njegov.”

Kad? četvrtak, 26. siječnja

Gdje? Book caffe Dnevni boravak, Rijeka

Chui – Koncertna promocija albuma Zagreb – Berlin

Chui će 26. siječnja 2023. održati koncertnu promociju njihovog novog dvostrukog albuma Zagreb Berlin u klubu Peti kupe. Na koncertu će predstaviti i vinilno izdanje albuma kojeg je svojom genijalnom naslovnicom obilježio naš svjetski najpriznatiji i napoznatiji ilustrator i strip crtač Igor Kordej. Najradišniji sastav na hrvatskoj sceni i višestruki dobitnici prestižnih glazbenih nagrada Porin i Rock & Off, nastupit će u već dobro poznatoj formaciji sastavljenoj od Tonija Starešinića na klavijaturama, Vojkana Jocića na saksofonu, uz ritam sekciju koju čine Ivan Levačić na bubnjevima te Konrad Lovrenčić na basu.

Kad? Četvrtak, 26. siječanj 

Gdje? Peti kupe, Zagreb

ABBA SYMPHONIC Real Tribute Show

Simfonijski orkestar i bend ovom će turnejom proslaviti 50 godina postojanja jednog od najslavnijih bendova na svijetu. Rasprodani koncert u Zagrebu privukao je sve generacije, od mladih koji su putem Tik Toka upoznati s stvaralaštvom ovog legendarnog benda do starije generacije koja je odrastala i prve plesne korake napravila upravo uz ABBU. U dvosatnom koncertu prošli su kroz najveće ABBA hitove i tako, zajedno s euforičnom publikom, odali počast jednom od najvećih bendova na svijetu. 

Kad? Subota, 28. siječanj 

Gdje? Arena Varaždin, Varaždin

Kočani orkestar plesni show i Balkanfiesta party

U petak 27.siječnja će u zagrebačkom Boogaloo Clubu nastupiti makedonska etno gypsy brass atrakcija Kočani Orkestar, internacionalna koncertna atrakcija i jedan je od najcjenjenijih romskih sastava u svijetu. Glazbeni stil ovih neumornih trubača vrlo je zanimljiv i jedinstven. Kao koncertno ime vrhunske sviračke reputacije uživaju veliki ugled kod poklonika ‘Balkan gypsy brass’ glazbe. Tradicionalna romska glazba je temelj njihovog izraza kroz koji se isprepliću furiozna kola i svadbene veselice, sa tužnim i melankoličnim elegijama. Kao glazbenici romskog porijekla iz Makedonije, veliku važnost pridaju upravo makedonskoj narodnoj glazbi, uz pomalo meksičkog melosa. Međutim iz njihovih instrumenata može se čuti i balkanskih, romskih, turskih, meksičkih i drugih utjecaja, te funky jazz s virtuoznim improvizacijama solista, te popularne pjesme današnjice u njihovim originalnim verzijama.

Kad? Petak, 27. siječnja

Gdje?  Boogaloo, Zagreb

Noć muzeja

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Idejne začetnice manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj i autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr.sc. Vesna Jurić Bulatović i mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje u prosincu 2005.g. pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova, svake godine brojka sve više raste i raste.

Kad? petak, 27. siječnja

Gdje? diljem Hrvatske, lokacije potražite ovdje

Neznane junakinje

Nova predstava o nepoznatim ženama iz hrvatske povijesti 17. i 18. stoljeća. Glamurozne zabave, raskošne toalete, ranovovjekovne neobičnosti i skriveni život žena očekuje Vas u ovoj kostimiranoj izvedbi na ulicama grada. Pridružite im se u novoj priči Gornjogradskih coprnica i zavirite u djelić ženske svakodnevice iz minulih stoljeća. Očekuju vas živopisni likovi i neobične priče.

Kad? petak, 27. siječnja

Gdje? Zagreb

An Evening with Johnny Cash

U subotu 28. siječnja u Grifu će odati počast čovjeku u crnom koji je svijet zadužio glazbom. Pripremili su glazbenu selekciju Cashovih pjesama, baš kao i srodnika mu te glazbenih kolega. Na vama je da zapjevate uz ‘I walk the line’, ‘Hey porter’, ‘Folsom prison blues’, ‘Ring of fire’, ‘Cry, cry, cry’… i dobro se zabavite jer ‘Hello, he’s Johnny Cash’.

Kad? Subota, 28. siječnja

Gdje?  Grif bar, Zagreb

DISCO APERITIVO x ante luka presečan guest shift

Disco Aperitivo u Smičiklasovoj 22 ovaj petak ima posebnog gosta Antu Luku Presečana, alca spirits brand ambasadora, koji je samo za ovu priliku pripremio tri posebna koktela:
_____
DON’T PLUM THE VIBE
H by Hine VSOP Cognac
Šljiva
Kardamon
CO2
_____
IRISH 3.0
Teeling Irish Whiskey
Slatki Vermut
Kupine
Kava
Mlijeko
_____
TANGY POMY
Corralejo Tequila Blanco
Šipak
Klinčić
Double Dutch Cranberry & Ginger Tonic

Kad? Subota, 28. siječnja

Gdje? TEN22, Zagreb

Hot Shots & Yota Celenti

Na repetoaru su najpoznatija djela velikana brazilske glazbe i bossa nova žanra (Antonio C. Jobim, João Gilberto ,Sergio Mendes, Astrud Gilberto, Vinicius de Moraes…), filmska glazba te jazz i swing standardi u vokalnoj interpretaciji Yote Celenti iz Grčke. Za početak večeri, nastupa bubnjarski ansambl Klapa Klapa iz Splita.

Kad? Petak, 27. siječnja

Gdje? BackBar Plan B, Splti

Nina Ivančić – Retrospektiva

U splitskoj Galeriji umjetnina otvara se retrospektivna izložba Nine Ivančić, ugledne hrvatske umjetnice i dugogodišnje profesorice na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Izložba obuhvaća radove nastale od sredine 70-ih godina prošlog stoljeća do recentne serije kolaža geometrijskog sloga. Bez ikakve dvojbe može se konstatirati da se radi o jednom od najznačajnijih opusa u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti u kojem se, unatoč svim stilskim i motivskim mijenama, poetskoj i medijskoj različitosti, prepoznaje dosljedna umjetnička misao.

Kad? do 5. veljače

Gdje? Galerija umjetnina, Split

Marieta Vulić: She woke up and wanted more

Izložba mlade akademske slikarice Mariete Vulić postavljena je u Salonu Galić do 13. veljače 2023. Ovom izložbom Hrvatska udruga likovnih umjetnika ujedno otvara ovogodišnji izložbeni program. “Marieta Vulić promatra svijet čvrsto uhvaćena u svom vlastitom ljudskom i umjetničkom slučaju. Motivirana je pronalaskom onoga što njenu svakodnevicu razlikuje od tuđih. Uz slikovni segment, na crtežima ravnopravno koegzistiraju zapisani vlastoručni naputci ili komentari preuzeti s uličnih plakata, iz svakodnevnih razgovora ili vlastitih monologa. U tim intimnim zabilješkama kriju se neizgovorene misli i osjećaji, koji nužno ne korespondiraju sa slikovnim segmentom, a nerijetko ih autorica razmješta iz jednog konteksta u drugi. Posežući za poznatim zgodama, progovara o svakidašnjim preokupacijama, željama i planovima proizašlim iz pozicije mlade žene tek upoznate s ozbiljnošću svijeta, u kojem pokušava pronaći sebe unutar više uloga. ”- napisala je Ana Čukušić, kustosica izložbe.

Kad? 27. siječnja

Gdje? Salon Galić, Split

Izložba hrvatskog dizajna 21/22

U utorak 10. siječnja 2023. u 19 sati u LAUBI – KUĆI ZA LJUDE I UMJETNOST svečano se otvarila bijenalna IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA 21/22 koja predstavlja najbolja dizajnerska ostvarenja iz protekle dvije godine u svim područjima dizajnerskog djelovanja, od dizajna vizualnih komunikacija, preko produkt dizajna i dizajna ambalaže, do modnog dizajna, dizajna u digitalnim medijima i koncepata. U Laubi će biti izložena čak 324 profesionalna i studentska dizajnerska rada, što je najveći broj u posljednje 24 godine, otkad se održavaju HDD-ove Izložbe hrvatskog dizajna. 

Kad? do 29. siječnja

Gdje? Lauba, Zagreb 

Neli Ružić: Timescape – vremenski obzor

Kroz izložbu i intervencije u javnom prostoru, autorica promišlja o oblicima temporalnosti koji dotiču naš život ili smo u njih uronjeni – heterogeni protok i percepciju vremena, pojedinačno ljudsko vrijeme koje uključuje i osobni ulog emocija i osjeta kao i duboko geološko vrijeme. Umjetnica se pritom oslanja na koncept vremena koji je razvila sociologinja Barbara Adam, a temelji se na kompleksnom poimanju vremena kroz prostorne, materijalne i kontekstualne međuovisnosti. Ti se aspekti isprepleću i naizmjenično aktiviraju u radu, a isto su tako aktivirani i kroz prostorno arhitektonsku trijadu: Zagreb Glavni kolodvor, Umjetnički paviljon, Palača Vranyczany – Hrvatski inženjerski savez. Intervencija na pročelju zagrebačkog Glavnog kolodvora prethodi izložbi u Palači Vranyczany (Hrvatski inženjerski savez) i bit će vidljiva počevši s večernjim satima 22. 1. 2023. do 24. 2. 2023. Radi se o svjetlosnom natpisu “Prekasno je za odustajanje” postavljenom iznad glavnog ulaza u kolodvorsku zgradu.

Kad? do 24 veljače, 2023.

Gdje? Zagreb Glavni kolodvor, Umjetnički paviljon, Palača Vranyczany – Hrvatski inženjerski savez.

Radio Tvornica, 1. rođendan

Radio Tvornica najavljuje veliku proslavu svog prvog rođendana koja će se održati u subotu, 28. siječnja 2023. godine u Tvornici kulture. Nakon prve, uspješne i kreativne godine, slavljeničku će večer, uz mnoštvo zabavnih sadržaja i druženja obilježiti koncert riječke grupe Jonathan te glazbeni gosti iznenađenja.

Kad? 28. siječnja

Gdje? Tvornica kulture, Zagreb

Maškare na Kastvu

Kastav su i službeno osvojile maškare prošlog vikenda kad se u Maškaranom centru Kastav tražila ulaznica više za sve one koji su željeli biti prisutni na ‘pusnom tancu’.  Nakon svečanog početka Karnevala u Kastvu svake iduće subote ne propustite bogat program. Tijekom dana na raznim lokacijama u gradu ne propustite zanimljive radionice koje pričaju priču o povijesti ovog kraja, a nakon nastupa odličnih Koktelsa na otvorenju, idućih subota ‘pusne tance’ predvode Mauro Staraj i LaBanda, Gustafi i Nightexpress a kao predgrupa svake subote nastupa Ansambel Direkt.

Kad? do 21. veljače

Gdje? Kastav