U zraku se već osjeća uzbuđenje zbog nadolazećeg Uskrsa – praznika koji donosi radost, obiteljsko okupljanje i tradicionalne običaje. Za mnoge, Uskrs je prilika za druženje s voljenima, uživanje u ukusnim obrocima te, naravno, gledanje omiljenih filmova koji oživljavaju duh blagdana.

U tom duhu, donosimo vam popis filmskih klasika koji su savršeni za gledanje s obitelji ovog vikenda. Bez obzira na to jeste li u potrazi za klasičnim obiteljskim komedijama, ili toplim pričama o zajedništvu, ovaj popis pružit će vam inspiraciju za stvaranje nezaboravnih trenutaka s najmilijima.

Chocolat (2000.)

Jedna stvar je sigurna – Uskrs bez slatkiša i malo čokolade jednostavno nije potpun. Zato je “Chocolat” savršen izbor za tu prigodu. Riječ je o filmu iz 2000. godine, romantičnoj priči koju je režirao Lasse Hallström, a napisala Joanne Harris. Glavne uloge tumače Juliette Binoche, Judi Dench i Alfred Molina. Radnja filma prati ženu i njezinu kći koje otvaraju trgovinu čokolade u malom francuskom selu koje je opterećeno krutom moralnošću zajednice.

Easter Parade (1948.)

Ova uspješnica iz 1948. godine s Judy Garland, Fredom Astaireom i Ann Miller temelji se na popularnoj pjesmi “Easter Parade” Irvinga Berlina snimljenoj 1933. godine. Samo jedan dan prije velike uskršnje parade Don Hewes (Fred Astaire) sazna da njegova plesna partnerica, ali i tajna ljubav, Nadine Hale (Ann Miller), ne želi produljiti ugovor. Kako bi dokazao da mu Nadine nije toliko važna on prihvati ponudu mlade plesačice, Hannah Brown (Judy Garland), i zarekne se da će od nje napraviti veliku zvijezdu.

Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971.)

“Willy Wonka i tvornica čokolade” je američki glazbeni film iz 1971. godine, koji je režirao Mel Stuart prema scenariju Roalda Dahla, a temelji se na njegovom romanu iz 1964. godine, “Charlie i tvornica čokolade”. Film prati priču o siromašnom dječaku po imenu Charlie Bucket (Peter Ostrum), koji nakon što pronađe Zlatnu ulaznicu u čokoladici, osvaja priliku posjetiti Willyjevu tvornicu čokolade zajedno s još četvero djece iz cijelog svijeta.

Annie Hall (1977.)

“Annie Hall” je romantična komedija iz 1977. koju je režirao Woody Allen. To je Allenov sedmi dugometražni film i po mnogim kritičarima ujedno i njegov najbolji. Radnja se vrti oko intelektualca/komičara koji u New Yorku živi depresivan i neuspješan ljubavni život sve dok se ne zaljubi u junakinju iz naslova. “Annie Hall” se nalazi i na listi 250 najboljih filmova svih vremena na popisu stranice IMDb.com.

Matilda (1996.)

Matilda je američka fantasy komedija iz 1996. godine, sukoproducirana i režirana od strane Dannyja DeVita prema scenariju Nicholasa Kazana i Robin Swicorda, temeljena na istoimenom romanu iz 1988. godine autora Roalda Dahla. Radnja prikazuje šestogodišnju genijalku Matildu Wormwood koja je zanemarena i zlostavljana od strane svog oca Harryja, trgovca rabljenim automobilima i svoje majke Zinnije, koja je opsjednuta igrom bingo, te svog starijeg brata Michaela. Pametna i neovisna, Matilda pronalazi utočište u fiktivnim svjetovima knjiga u javnoj knjižnici. Kada Matildini roditelji odbiju prihvatiti njezin intelekt ili je upisati u školu, ona stavlja izbjeljivač u očev tonik za kosu i zalijepi mu šešir za glavu. Nakon što izlet u restoran pođe po zlu, Harry uhvati Matildu kako čita Moby-Dicka (posuđenog iz knjižnice), rastrga ga i prisili je da gleda kviz na televiziji. Nakon toga, Matilda počinje koristiti svoje moći da im se suprotstavi.

Steel Magnolias (1989.)

Steel Magnolias je američka komedija iz 1989. koju je režirao Herbert Ross. Film prati šest žena čije se sudbine isprepliću u ugodnoj atmosferi frizerskog salona, smještenog u idiličnom gradiću Chinquapinu u Louisiani. U središtu priče je Shelby (tumači je Julia Roberts), odlučna mladenka za koju bi njezina majka M’Lynn (koju utjelovljuje Sally Field) učinila apsolutno sve. Salonom vlada Truvy (zanosna Dolly Parton), majstorica ljepote koja je srce i duša gradića. Frizerski salon tako postaje mjesto gdje se dijele ne samo frizerski trikovi već i životne priče. Redovite posjetiteljice su Ouiser (sjajno ju igra Shirley MacLaine), najimućnija i najduhovitija stanovnica grada, te Clairee (elegantna Olympia Dukakis), udovica s izuzetnim šarmom. Atmosfera salona dodatno oživi dolaskom Annelle (Daryl Hannah), tajanstvene mlade žene s misterioznom prošlošću. Kroz razgovore i podršku jedna drugoj, ovih šest žena postaju poput magnolija koje cvatu zajedno, dijeleći radosti i tuge malenog gradića na jugu.