Uskršnji blagdani obilježeni su bogatim jelima i slatkim poslasticama koje, iako ukusne, često nisu najbolji izbor za naše zdravlje.

Međutim, to ne znači da moramo potpuno odustati od tradicionalnih uskršnjih poslastica. Naprotiv, postoji puno načina kako možemo prilagoditi recepte i učiniti ih zdravijima, bez kompromisa oko okusa ili užitka.

Stoga danas donosimo nekoliko kreativnih recepata – od veganske šunke, kolača od mrkve, uskršnjeg kruha do zdravije verzije mnogima omiljene, francuske salate.

Veganska šunka

Sastojci

• 400g tofu sira
• ½ šalica glutenskog brašna
• 1 šalica temeljca od povrća
• 1 1/2 žlice dimljene paprike
• 1 žlica nutritivnog kvasca
• 1 žlica paste od rajčica
• 1 žličice češnjaka u prahu
• 1 ½ žličice soli
• 1 žlica kokosovog ulja (rafiniranog, bez mirisa)

Preljev

• ½ žlica temeljca od povrća
• 1 žličica dimljene paprike
• 2 žlice javorovog sirupa
• ½ žličice soli
• 2 žlice maslinovog ulja

Priprema

1. U manjem loncu zagrijati temeljac od povrća, dodati dimljenu papriku, nutritivni kvasac, pastu, češnjak u prahu, sol i dobro promiješati. U blender staviti tofu, preliti ga s dobivenom tečnošću i blendati do glatke smjese.

2. Prebaciti dobivenu smjesu u posudu za miješenje, dodati glutensko brašno i brzo mijesiti sa špatulom. (Smjesu možete podijeliti na dva dijela kao i glutensko brašno i mijesiti ga u blenderu na dva puta tako da se dobije kompakta masa… tako dobijete dvije smjese za šunku koje zatim čvrsto umotate u alufoliju.)

3. Kuhati na pari sat vremena te paziti da voda ne ispari.

4. Zagrijte pećnicu na 190 °C.

5. Ohlađene šunke izvaditi iz folije i prebaciti u tepsiju u kojoj će se peći. Odozgora oštrim nožem, dubine oko 1/2 cm, izrežite “mrežu”.

6. Pripremite tekućinu za prelijevanje (temeljac, ulje, javorov sirup, dimljena paprika, sol), tako što ćete dobro izmiješati sve sastojke i preliti je ravnomjerno preko šunke.

7. Peći nepokrivenu oko 25 minuta, vadeći je nekoliko puta iz pećnice kako biste je prelili glazurom u kojoj se peče do zlatno-smeđe boje.

8. Kad se ohladi, narezati je na komade debljine oko 1/2 cm i poslužiti.

Cobb salata

Sastojci

• 1 pileća prsa
• 200 g zelene salate
• 200 g rikule, endivije ili neke druge pikantnije salate
• 2 jaja
• 1 avokado
• 4 manje šnite slanine
• 100 gr mekanog kozjeg sira
• 1 mali stručak vlasca
• maslinovo ulje, senf, limun, sol i papar

Priprema

1. Pileća prsa narežite na šnite i ispecite na grill tavi. Ispečeno meso narežite na trake ili kocke.

2. Skuhajte tvrdo kuhana jaja. Avokado narežite na veće komade.

3. Slaninu narezanu na trakice ispržite da postane hrskava.

4. U zdjelu stavite obje vrste salate i pomiješajte. Dodajte meso, jaja i avokado. Na vrh stavite komadiće sira.

5. Od maslinovog ulja, nasjeckanog vlasca, žličice senfa, pola limuna, soli i papra napravite umak (dressing). Polijte ga po salati.

6. Na vrh stavite slaninu.

Carrot cake

Sastojci

• 1 1/2 šalica brašna
• 1 šalica smeđeg šećera
• 1/4 šalice kokosa
• 2 žličice sode bikarbone
• 1 žličica soli
• 2 žličice cimeta
• 2 veća jaja
• 2 šalice naribane mrkve
• 2 šalice naribane jabuke
• 1/4 šalice krupno mljevenih oraha

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.

2. U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, kokos, sodu bikarbonu, sol i cimet.

3. U drugoj posudi pomiješajte jaja sa sitno naribanom mrkvom i jabukom.

4. Dodajte suhe sastojke mokrima i dobro ih pomiješajte. Možda će vam se činiti u početku malo suho, ali se sastojci vrlo brzo spoje. Na kraju dodajte 1/4 šalice oraha/badema.

5. Napunite lim za pečenje i ostavite da se peče 40-50 min. Vrijeme pečenja ovisi o širini posude pa provjeravajte kolač svakih 20-ak minuta.

Uskršnji kruh

Sastojci za slatki kruh:

• 200 g glatkog pirovog brašna
• 150 g integralnog pirovog brašna
• 100 ml poluobranog mlijeka
• 60 g ghee maslaca
• 50 g meda
• 40 g proteina s okusom vanilije
• 40 g grožđica
• 1 jaje
• ½ kocke svježeg kvasca
• korica ½ limuna
• prstohvat soli

Dodatni sastojci
• 1 jaje za premazivanje
• 25 g nasjeckanih badema

Priprema:

1. Zagrijte mlijeko u lončiću ili šalici tako da bude toplo, ali ne prevruće. U to izmrvite kvasac, dodajte 15 g meda, pomiješajte, pokrijte ubrusom i pustite da kvasac odradi svoj posao (oko 15 minuta).

2. U međuvremenu dodajte brašno pomiješano sa soli i proteinskim prahom u veliku zdjelu. Zatim dodajte aktivirani kvasac, ostatak meda, jaja, ghee, sitno naribanu koricu limuna i izradite čvrsto i glatko tijesto.

3. Kad tijesto dobije odgovarajuću konzistenciju, dodajte grožđice. Zatim ga pokrijte kuhinjskom krpom u zdjeli i ostavite da se diže na toplom mjestu otprilike 90 minuta. Ponovno ga malo premijesite, oblikujte okruglu štrucu, vratite u zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže još 30 minuta.

4. Kad završi vrijeme dizanja, pažljivo prebacite tijesto u posudu obloženu papirom za pečenje. Premažite ga umućenim jajem, zarežite križ po sredini i zatim pospite nasjeckanim bademima.

5. Pecite kruh dok ne porumeni u pećnici zagrijanoj na 180 °C 30-ak minuta.

Pita sa svježim sirom i šparogama

Sastojci

• svježe lisnato tijesto
• 300 g svježeg sira
• 1 dl kiselog vrhnja
• 4 jaja
• vezica šparoga
• malo parmezana
• sol, papar
• po želji 50-100 g šunke

Priprema

1. Šparogama odlomite tvrdi donji dio stabljike i bacite ga. Ostatak natrgajte na veće komade i prokuhajte kratko u kipućoj vodi, dok ne omekša. Ocijedite.

2. Lisnato tijesto razmotajte i njime obložite duguljasti, dublji lim za pečenje. Izbockajte ga vilicom.

3. U posebnoj posudi pjenjačom istucite jaja, dodajte svježi sir i vrhnje, pa posolite i popaprite. Umiješajte narezane šparoge i nasjeckanu šunku. Nadjev ravnomjerno nanesite na lisnato tijesto.

4. Posipajte parmezan i pecite u ugrijanoj pećnici na 180 °C nekih 30-40 minuta ili dok ne porumeni.

Francuska salata

Sastojci

450 g graška
400 g mrkve
450 krumpira (kuhanog u ljusci)
1 teglica kiselih krastavaca
3 jaja
1 jabuka
100 g tofuneze
250 ml kiselog vrhnja
1 čvrsti jogurt
1 čajna žličica senfa
Himalajska sol ili crna sol
Papar

Priprema:

1. Sve povrće i tvrdo kuhana jaja, očistimo i narežemo na kockice.

2. U lonac s vodom dodamo mrkvu, korijen celera (kasnije ga iskoristite za ukusnu krem juhu), posolimo i kad voda zavri povrće kuhamo 10-ak minuta.

3. Ohlađena i očišćena jaja, povrće, kisele krastavce i jabuku narežite na kockice i sve pomiješajte.

4. Dodajte im tofunezu, jogurt, vrhnje i senf pa sve dobro promiješajte te zasolite i popaprite po vašim željama.

5. Dobro ohladite i poslužite.

Recepti: Sit, a fit, gymbeam.hr, coolinarika, kruha i…

Foto: Profimedia.hr, Pexels