Uz mladi luk, rotkvice, bojana jaja tj. pisanice, šunku, francusku salatu i ostale divote uskrsnog doručka, na stolu se uvijek nalazi i pinca, sirnica ili pogača; ovisno u kojem kraju Hrvatske ju pripremamo i kušamo, tako ju i zovemo. No, Uskrs može biti jednako bogatog blagdanskog stola, ali bez jela koja sadrže sastojke životinjskog podrijetla.

Veganska pinca – isprobana!

Tako francusku salatu možete pripremiti s veganskom majonezom, pečenku ili šunkicu zamijenite seitan roladom, ali mnogo puta je jednostavno bilo nemoguće zamijeniti pincu s onom u kojoj nema – jaja i mlijeka. Recept koji vam donosimo je isproban i pinca koju smo smazali može parirati svakoj onoj s jajima i životinjskim mlijekom, a zbog koje su nam po cijele dane rasle zazubice. U ovom receptu su i grožđice za koje smo potpuno svjesni da uzrokuju velike polemike u kuhinji tako da ako niste #teamraisin slobodno ih izbacite iz recepta, neće se ništa desiti, a vi ćete i dalje moći pripremiti svoj uskrsni kolač za potpuni blagdanski ugođaj za stolom u nedjelju ujutro.

Sastojci

1 kg glatkog brašna
40 g svježeg kvasca
200 g margarina
220 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
pola čajne žličice kurkume
5 dl biljnog mlijeka (upotrijebili smo bademovo, ali može i sojino, od lješnjaka, indijskih oraščića i sl.)
korica 1 naranče
1 čašica ruma za kolače (no i rakija od rogača se pokazala jednako dobrom)
pola šalice grožđica
3 žlice sirupa od agave (može i javorov siru, sirup od datulja i sl.)

Priprema

U zdjelici izmrvite kvasac, dodati pola žličice šećera i 1 dl mlakog biljnog mlijeka. Ostaviti na toplome petnaest do dvadeset minuta da se diže i zapjeni. Obavezno prosijte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, sol, kurkumu i narančinu koru. U tu smjesu dodati kvasac, otopljeni margarin i ostatak mlijeka. Smjesu dobro izmijesiti sve dok površina ne postane glatka.

Tijesto zatim prebaciti u pobrašnjenu posudu, pokriti krpom i ostaviti da se diže najmanje 8 do 10 sati ili preko noći. Grožđice staviti da omekšaju u malo posoljene vode. Nakon dizanja, u tijesto dodati ocijeđene grožđice, razdijeliti ga na tri jednaka dijela i oblikovati kugle. Svaki komad posebno staviti na papir za pečenje i ponovno ostaviti dizati. Nakon minimalno dva, a idealno tri sata na svakoj lopti tijesta napraviti tri duboka reza s gornje strane od sredine prema dolje u tri smjera i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, na oko 45 minuta. Pinca treba dobiti finu duboku zlatno smeđu boju. Kad je sve gotovo, i pinca je još vruća, premažite ju četkicom umočenu u sirup od agave. Uživajte u uskrsnom kolaču, bez životinjskih sastojaka!

 

Fotografije: Unsplash