“Dolaze nam dani francuske salate i dobit ćemo svaki po 100 maraka od tate…” opjevala je grupa Diletanti simboliku francuske salate u svojem kultnom domaćem punk hitu “Božić dolazi”. Pa sad, možda nije Božić iza ugla, ali tu je zato Uskrs, a u vašoj se ostavi sigurno već nalazi par teglica krastavaca i konzervi graška. Zato, donosimo  vam recept za originalnu francusku salatu

Sinonim blagdanskih dana, ova salata je nezamjenjivi gost na uskršnjem, božićnom i novogodišnjem meniju, a mi smo odlučili s vama podijeliti super jednostavan recept kojem se svake godine vraćamo. No prvo da razriješimo neke nedoumice.

Zašto se francuska salata tako zove?

Ovo je vrlo zanimljivo pitanje s obzirom na to da ova salata nije iz Francuske nit s tom državom ima veze.  Zapravo je nastala u Moskvi 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage, gdje ju je u tajnosti pripremao poznati chef Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskih korijena. Zato nećete niti pronaći recepte na engleskom ako pretražujete “french salad”, ali će vam zato izaći mnogo zanimljivih i odličnih recepata ako pretražujete “Olivier salad”, to jest “russian salad”. A znate li što je sadržavala originalna francuska salata? Teleći jezik, kavijar, zelenu salatu, jastoga, kapare, krastavce, tvrdo kuhana jaja i zrna soje.

Razlika između francuske i ruske salate

Mnogi zato često brkaju francusku i rusku salatu ali razlika je vrlo jednostavna. Ruska salata se radi jednako kao francuska samo što se među njezinim sastojcima nalazi i meso. Najčešće u obliku kuhane šunke rezane na komadiće. Također, krumpir niti u jednoj nije ključan sastojak. Možda ne možemo reći da je u nastavku zdrava francuska salata, ali primjerice, kako naš recept ne sadrži krumpir, to mu daje jedan mnogo svježiji okus, ali i lagani osjećaj nakon jela. Što nije baš uobičajeno kada se dignemo od blagdanskog stola, zar ne? Uostalom, isprobajte, nemate što izgubiti! Zato smo i stavili mjerice za manju količinu, a ako vas osvoji, lako “podebljate” i imate za užu obitelj ili grupu gostiju. A ako želite recept za rusku salatu, samo dodajte narezane kockice kuhane šunke u količini po želji!

francuska salata

Sastojci

  • 500 g mrkve
  • 500 g graška
  • 500 g krastavca
  • 9 jaja
  • 500 g Thomy majoneze
  • 600 g kiselog vrhnja
  • 2 žlica senfa

Priprema

Skuhajte mrkvu i jaja. Kad se skuha, mrkvu, jaja i krastavce narežite na što sitnije komade. Stavite jaja i povrće u zdjelu. Ubacite vrhnje, senf i Thomy majonezu. I ne, ovo nije plaćeni oglas, već Thomy majoneza zaista u ovom receptu daje jedan poseban okus francuskoj salati jer je posebno prigodna za salate. Posolite i zapaprite prema ukusu.