Fuego Fresh Latin Food novo je gastro mjesto u Zagrebu koje će oduševiti sve ljubitelje hrane bogate okusom. Koja su najbolja jela i kako je u njih ukomponirao svoje inozemno iskustvo otkrio nam je chef Richard Gruica poznatiji kao Foodzilla

Richard Gruica je hrvatsko-američki chef koji je svoju strast prema kuhanju, ljudima i zabavi pretvorio u nekoliko uspješnih gastro projekata. Najnoviji je Fuego Fresh Latin Food, mali restoran koji donosi okuse Latinske Amerike u Zagreb. Ovaj svestrani chef koji podržava slow food i farm-to-table koncepte, podijelio je s nama što se u Fuegu obavezno treba isprobati. Pa krenimo!

Možete li nam otkriti vama najdraže jelo koje se može probati u Fuegu?

Moj se ukus neprestano mijenja, ali na jelovnik sam uvrstio i jedno meni uvijek odlično jelo. Riječ je o peruanskom jelu Aji de Gallina, što bi u prijevodu značilo chilli piletina. Usitnjena pileća prsa krčkaju se u creamy cheese umaku s čilijem iz Perua. Servirana su s rižom i Papas a la Huancaina, kuhanim krumpirom koji također dolazi uz creamy umak. Prepoznajete li uzorak? Volim umake, posebice one koji su malo neuobičajeni.

fuego restoran

Ovo jelo inspirirano je mojom svekrvom Peruankom, koja mi je pripremala ovo jelo u posebnim prilikama. Ovo je baš comfort food, što je glavna nit vodilja u Fuegu. Želim da ovdje sve bude pristupačno i ugodno.

Mislite li da je latinskoamerička hrana možda prezačinjena za hrvatske standarde? Hoćemo li moći podnijeti sve te bogate okuse?

Hrana može u sebi imati puno začina (spice) i pritom ne biti prezačinjena (spicy). To su dva različita pojma. Mi ćemo uvijek koristiti puno začina, ali smo ublažili naša jela kako bismo se prilagodili hrvatskim nepcima. Latinoamerikanci i Hrvati su jako slični u mnogo stvari, a pogotovo kada je u pitanju hrana. Vjerujte mi, vidjet ćete. Za one koji ipak vole ljuto i začinjeno, tu je naš Salsa zid na kojem se nalazi preko 50 vrsta različitih umaka i koje gosti mogu koristiti kao dodatak na svojim jelima.

fuego restoran

Na koji ste način u svoja jela uključili i osobno iskustvo života u Americi?

Odrastao sam u Miamiju, gdje se nalazi ogromna populacija Latinosa, posebice Kubanaca. Zato sam pristran, primjerice, kada je u pitanju naš Cubano Fuego Bowl. To je sporo pečena svinjetina kuhana u umaku od citrusa i češnjaka te servirana s našom rižom, crnim grahom, ukiseljenim lukom te slatkim i spicy bananama. Ovako pripremljena svinjetina je Kubancima važno jelo i jako sam ponosan što ovdje mogu ponuditi autentičnu verziju.

fuego restoran

Koje je must-try jelo za baš svakog posjetitelja Fuega?

O tome ne trebam puno razmišljati jer…tko ne voli desert? U našoj ponudi nalazi se Tres-Leches torta, desert koji doslovno znači – tri mlijeka. Napravljen je od tri tipa mlijeka – kondenziranog, isparenog i običnog. To je zapravo biskvit natopljen s ove tri vrste mlijeka, a na vrhu je meringa. Jako je jednostavan i baš – odličan!

fuego

Vjerujemo da su vas opisi svih ovih egzotičnih jela nagnali da uskoro posjetite Fuego. Ako je tako, vidimo se u Zelinskoj 7!

Foto: William Tortillo