Dočekala nas je jesen kakvu su mnogi i pretpostavljali, a sljedećih par tjedana očekuju nas novi rekordi u broju zaraženih od koronavirusa. Tako da svakako izbjegavajte zatvorene prostore, kafiće i restorane osobito. Umjesto toga – evo što sve možete činiti!

Šuma, planina, priroda

Znamo da vam je možda dosta i izleta u prirodu, ali učinite ih izazovnima i zabavnima. Smijete okupiti manje društvo, odaberite lokaciju na kojoj još možda niste bili, ne idite na ona najpopularnija mjesta koja su puna ljudi već se raspijajte za nerazvikane staze ili planinarske domove. Možete i ponijeti hranu sa sobom pa pronaći spot na kojem možda nema toliko ljudi. To može biti i šuma u gradu, imamo dovoljno velikih površina koje nisu Maksimir ili Jarun kojima možete šetati. Isprobajte šumu Jelenovac (ne šetnicu, šumu), Dotrščinu, Tuškanac. Sjednite u auto i odlučite se istražiti neki znamenitost ili dvorac kao što je primjerice Dvorac Janković. Ili se zaputite u istraživanje ovog divnog novog planinarskog doma u rezervatu prirode Bijele i Samaraske stijene.

Ručak izvan grada

Bolfan vinski vrh, Vuglec breg, Mala hiža, August, Zaboky selo, okolica Zagreba nudi toliko divnih mjesta na koja možete pobjeći, samo ih morate rezervirati još danas! Maknite se iz grada, povedite obitelj i provedite dan s pogledom na prirodu. Možda jeste u konfliktu jer se radi o popularnim mjestima, ali terase su velike, pazi se na razmak i što je najvažnije – na otvorenom ste, što automatski smanjuje mogućnost zaraze.

Uvijek možete spakirato kofere o krenuti putem mora

Sjetite se samo koliko sreće nam je donosilo ljeto. Možda nije toplo, ali pogled na plavetnilo, smiraj, promjena okoline, šetnja uz more ono je što će vam sigurno povisiti serotonin. Odaberite lokacije koje nisu daleko, Istru ili Opatiju. Osim divnih kuća, tu su i bed & breakfast mjesta, kao i hoteli koji se muče s brojkom gostiju. Ako krenemo od Opatije, imate divan hotel Navis, u Istri samo za početak La Grisu, Villu Lav, Meneghetti, novootvoreni boutique hotel Foscari Bed & Breakfast u Svetvinčentu, Villu Benevutti kod Motovuna. Izbora je napretek, samo trebate odabrati i spakirati se za jednu noć izvan grada. Možda bolje čim prije, da nam ne postrože mjere.

Odlučite se za nešto ‘netipično’

Postoje neki dijelovi Hrvatske kojima je itekako potrebno posjetitelja i turista. Iako je većina nakonjena zapadu ili jugu, moru, postoje i gradovi i mjesta u Hrvatskoj koji nude itekako lijepe smještaje. Primjerice grad Varaždin, pa zatim Osijek ili Vukovar. U Vukovaru se taman u doba pandemije otvorilo divno novo mjesto Domestic Lola House koji ima svoju gastro ponudu, ali i smještaj za spavanje. Zašto ne provesti vikend u gradu koji možda još nikad niste posjetili?

Foto: Unsplash, August, Foscari Bed & Breakfast