Vrijeme je ‘lockdowna’. Ipak, imamo nekoliko dobrih prijedloga za gradski đir.

Iako je ‘lockdown’, postoje načini na koje možete ipak provesti vikend u gradu – odgovorno i sigurno. Advent u Zagrebu održava se u nešto drugačijem ozračju, sukladno preporukama i odlukama nadležnih tijela, i dalje u duhu najboljeg božićnog sajma u Europi. Osim što se za početak možete dovoljno toplo odjenuti i krenuti u istraživanje grada, ti je i niz kulturnih događanja koja možete posjetiti. Od gradskih lokacija ‘must see’ su sljedeće:

Galerija Klovićevi dvori i Kula Lotrščak
Muzej prekinutih veza
Hrvatski institut za povijest
Državni arhiv u Zagrebu
Hrvatski prirodoslovni muzej
Hrvatski muzej naivne umjetnosti
Muzej grada Zagreba

Svi oni pod temom su Adventa ove godine osvjetlili i ukrasili svoje prozore, tako da možete uživati u pogledu.

Osim toga možete se baciti i u istraživanje virtualnih božićnih prozora, sve što trebate učiniti je skinuti aplikaciju Equinox XR te šetati gradom pomoću iste i pronalaziti ih, ovo bi mogla biti super zabava za one najmlađe.

Blagdanska čarolija odvija se i diljem gadskih parkova i trgova, tako vas očekuje tradicionalno u Parku Zrinjevac. Velike krošnje i ove godine svijetle posebnim sjajem tisuća bijelih lampica. Doživite zimsku romantiku na Zrinjevcu. Ledenog parka nažalost nema na Tomislavcu, no to  ne znači da i dalje nije veličanstven. Zavirite u čarobni svijet Orašara u okrilju zagrebačkog simbola kulture i umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta.

Ako se pak odlučite za najljepši Gornji grad tamo vas čeka Božić obitelji Zima, Park Bele IV koji je postao pravi dječji kutak, Strossmayerovo šetalište i Plato Gradec na kojem možete zagrliti i poljubiti voljenu osobu ispod imele i okinuti najljepšu ljubavnu ili obiteljsku fotografiju.

Osim toga tokom prosinca odvijat će se i niz koncerata na otvorenom, a možete ih istražiti ovdje na linku: www.adventzagreb.hr/glazba-u-adventu, kao i niz kulturnih događanja: www.adventzagreb.hr/kultura-u-adventu.

Osim toga, unatoč tome što kave i kuhano vino ne možemo piti u zatvorenom, mnogi ugostitelji su se potrudili otvoriti svoje prozorčiće za opcije ‘to go’! Tako za omiljenim toplim napitkom možete posegnuti u bistrou Beštija, koja nudi i doručak uz prvu šalicu kave, focaccia sendvič. Danas su objavili kako u ponudi imaju i kuhano vino ‘to go’.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by B E Š T I J A (@bestija_zagreb)

‘To go’ prozor ima i The Melt u Radićevoj ulici – doručak, kolači, tapioke, kuhano vino i naravno, njihov popularni gelato.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Melt (@melt_zagreb)

Lažni Svjedok je pripremio božićni prozorčić koji je nalazi u Amruševoj 1 na Zrinjevcu i radit će svaki dan od 11 sati ujutro do 22 sata navečer. Cijelu njihovu ponudu potražite na linku ovdje.

Mislimo da smo vam dali i više no dovoljno razloga da podržite, ne samo ugostitelje, već i svoj grad. I dalje možemo uživati u čarima Božića!

Foto: Unsplash, TZGZ