Jedna od naših najaktivnijih županija po pitanju ulaganja i obnove je svakako Virovitičko-podravska županija koja je u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući pametnom vodstvu i raspisivanju natječaja, povukla financijska sredstva za obnovu iz Europske unije.

I zato vas danas smjer Virovitice poziva na ugodan bijeg iz gradskog asfalta. Već i sam pogled na Dravu, padine Bilogore i Papuka prava su antistres terapija, a Virovitičko-podravska županija zeleni je raj gdje se spajaju Podravina i Slavonija, živi se opušteno, mirno, u suglasju s prirodom, a među skrivenim adutima ističe se nedavno obnovljeni dvorac Janković.

Izgrađen u 18. stoljeću, dvorac Janković u Suhopolju do prije svega tri godine bio je ruševina. Zahvaljujući europskim sredstvima u projekt obnove je uloženo oko 40 milijuna kuna vrijednosti kojom se restauriralo cijelo zdanje te s dodatnim novcem i perivoj. I zato danas izgleda veličanstveno, a restauratorski projekt potpisuje arhitektonski ured 3LHD.

Dvorac se nalazi u pitoresknom Suhopolju, a osim što ćete ovdje biti okruženi nekim ponosnim minulim vremenima 18. stoljeća, doživjet ćete povijest okruženi vrhunskom tehnologijom. Naime, dvorac nudi 15 moderno opremljenih soba dostojnih kraljeva, zatim 5D kino za odmor, a prisutna je i multimedijalna dvorana. Uskoro stiže i vinski podrum te wellness centar čime zdanje postaje multifunkcionalni Centar za posjetitelje.

Ujedno, ovo je sjajna polazišna točka za istraživanje Plemićke rute Virovitičko-podravske županije s obnovljenim dvorcima i kurijama koji će vas oduševiti. Ako razmišljate o bijegu van grada ovog vikenda, neka obnovljeni dvorac Janković bude vaš izbor.

 

Foto: Matija Turkalj