Dalmacija ima tirkizno more, ali Istra ima sve ostalo. I zato joj se uvijek iznova vraćamo

Kad čujete „Istra“, prva riječ koja često padne na pamet je – Italija. Zato jer, nakon što prijeđete Učku, kao da više niste u Hrvatskoj. Bilingualni natpisi, drugi mentalitet, arhitektura, gastronomija i stil života nastali miješanjem talijanskih i austro-ugarskih utjecaja kroz povijest, čine ovu regiju posebnom. A njen najljepši dio je unutrašnjost – sa šarmantnim gradićima na zelenim brežuljcima koji neodoljivo podsjećaju na Toskanu, uz miris tartufa i voćnih nota istarske malvazije.

Brdo filmova

Jedan od najpoznatijih i najljepših gradića je svakako Motovun. Zahvaljujući filmskom festivalu, ovo malo brdo krajem srpnja postaje filmski centar svijeta. Raj za svakog filmofila koji želi pogledati nove filmove nezavisne produkcije, u jedinstvenoj atmosferi i uz garantiranu post-filmsku zabavu.

Motovun

Ukoliko niste smješteni unutar gradskih bedema i želite autentični festivalski doživljaj, čeka vas romantično ranojutarnje spuštanje strmim motovunskim uličicama do kampa u podnožju i traženje vašeg šatorskog apartmana u moru mamurnog šarenila.

Motovun

Neposredno prije kampa nalazi se Heritage hotel i vinarija Roxanich. Za ljubitelje vina, ova prekrasno renovirana zgrada bivše vinske zadruge obavezna je postaja za degustaciju.

Međutim, ako se ne želite ograničiti na samo jednog lokalnog proizvođača, u wine baru B5, uz odličnu kavu na izdvojenoj terasi koja gleda na Vižinadu s druge strane doline, možete probati čitav spektar vina iz regije. 

Budući da je Motovun ipak najpoznatiji po tartufima, svoj posjet morate završiti naravno – fužima s tartufima. Ako pitate lokalce za preporuku, reći će vam da koji god restoran odaberete, nećete pogriješiti. Konoba Pod voltom je klasik, ali ako želite intimniju atmosferu bez ometanja slučajnih prolaznika, terasa konobe Pod napun će vas oduševiti. 

Parenzana

Unatoč tome što godinama „hodočastite“ na neka mjesta, uvijek ostane prostora za iznenađenje. Razlog tome je način na koji ih posjećujete. Ako u Motovun ne idete biciklom i to rutom Parenzane, male su šanse da ćete znati da se ispod njega krije tunel kojim je nekoć prolazio vlak i čekao putnike u 11.00 sati na željezničkoj stanici koja se nalazi odmah iza tunela. Parenzana je ostavila neizbrisiv trag na čitav istarski kraj. U duljini od 123 km, prolazila je kroz 33 mjesta, od Trsta do Poreča po kojem je pruga i dobila ime budući da je Poreč na talijanskom jeziku – Parenzo.

Stara uskotračna pruga prevozila je putnike i robu kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju od 1902. do 1935. godine, time omogućivši razvoj trgovine i gospodarski razvoj naselja kroz koja je prolazila, a koja su dotad bila prometno izolirana. Danas je na trasi Parenzane uređena biciklistička staza. Prelazak čitave rute je ozbiljniji biciklistički pothvat, ali je sigurno jedan od najljepših – zato bi definitivno trebalo planirati posebno putovanje za takvu avanturu.

Međutim, ovisno gdje ste smješteni, možete se odlučiti na različite dionice Parenzane i biciklirati pitoresknim istarskim poljima i brežuljcima. Dionica od Poreča, preko Višnjana i Vižinade, gdje je moguće vidjeti maketu lokomotive u prirodnoj veličini, do Motovuna, čisti je užitak. Prolaskom preko starih mostova laganom vožnjom kroz makadamski put, pri čemu čujete samo cvrkut ptica i njihanje grana na vjetru, u mislima ćete se lako transportirati natrag u doba Parenzane

Ako se vraćate natrag u Poreč, nagradite se sladoledom kod Il gelato di Salvatore, odmah pored Eufrazijeve bazilike. Prva asocijacija na njihov sladoled od pistachia je Roberto Benigni i njegov sladoledni krik u filmu Down by Law (Jim Jarmusch, 1986.) – I scream, you scream, we all scream for ice cream! 

Putevima vinograda 

Neovisno koliko dana boravite u Istri, nije lako odlučiti koje vinograde i vinarije posjetiti (pogotovo ako ste vinski entuzijast istančanog ukusa kao Paul Giamatti u američkom filmu Sideways iz 2004.). Među najpoznatijima je svakako arhitektonski atraktivna vinarija Kozlović, s predivnom terasom idealnom za pijuckanje njihove vrhunske malvazije, uz pogled na idilični vinograd i srednjovjekovni kaštel Rota u Momjanu. 

Vinarija Kozlović

Uz impresivan dizajn i odlična vina, nije iznenađujuće da se ova vinarija 2016. godine našla na popisu najljepših vinskih podruma svijeta – u knjizi Sommeliers Heavens – The Greatest Cellars of the World koju urednički potpisuje Paolo Basso, proglašen za najboljeg sommeliera svijeta 2013. godine. Nakon vinske uvertire, nastavite u gastro tonu u jednom od okolnih restorana poput konobe Stari podrum koja se nalazi nadomak vinarije ili konobe Rino u Momjanu. 

Buje

Dok je vinarija Kozlović zaštitni znak Momjana, vinarija Franković je svakako glavni adut gradića Buje. Iako ova relativno mlada vinarija nije još toliko poznata na hrvatskoj vinskoj sceni, posjet njihovoj konobi Rondo koja se nalazi u centru Buja, dugo ćete pamtiti kao iznimni eno-gastro doživljaj.

Poreč

Budući da je jako teško odabrati glavno jelo pored toliko zamamnih domaćih tjestenina, ljubazno osoblje može ponuditi „pola porcije“ kako biste mogli probati nekoliko jela i uz svako degustirati različito vino – od divnog sauvignon blanca do nagrađivane odležane malvazije. Istarski dolce vita na Franković način. 

Poreč

Osim po vinima, Buje oduševljavaju svojom specifičnom atmosferom i arhitekturom koja neodoljivo podsjeća na Siciliju – poglavito trg ispred crkve Sv. Servula, patrona grada, po kojem je craft pivo San Servolo dobilo ime. Ako odete južnije u unutrašnjost, prema mjestu Sv. Petar u Šumi poznatom po benediktinskom samostanu iz 12. stoljeća, otkrit ćete vinariju In Sylvis, čije ime doslovno znači – u šumi.

In Sylvis

U neformalnom okruženju neposredno uz skriveni vinograd, možete degustirati njihova vina uz zalogaje istarskih cukerančića. Dok pijuckate rosé, nakon zalaska sunca i paljenja lampica, uvidjet ćete da je ovo intimno mjesto kao stvoreno za zabave na otvorenom. 

Jazz priče

Samo u Istri, u malom mjestu kao što su Bale, možete pronaći jazz konobu koja organizira jazz festival. Radi se o Last Minute Open Jazz Festivalu koji se odvija u kolovozu, a čiji je začetnik konoba Kamene priče. Uređenje ove konobe će vas osvojiti svojom originalnošću dizajna koji podsjeća na kazališnu scenu.

Bale

Utonite u atmosferu jazza nakon šetnje čarobnim ulicama ovog gradića u kojeg ćete se zaljubiti. Svakako planirajte svoj posjet za vrijeme održavanja festivala i nećete požaliti. Pogotovo ako budete imali priliku u tom bajkovitom ambijentu poslušati etno band Veja iz Pazina, istarsku inačicu banda Kries

Bale

Jazz je ujedno sinonim za još jedan istarski gradić, nezaobilazni Grožnjan gdje se u srpnju održava međunarodni jazz festival – Jazz is Back festival BP! (ove godine je bio u online u izdanju). Grožnjan ima status „grada umjetnika“ od 1965. godine kada je pokrenut projekt revitalizacije grada, a dotad napuštene i oronule kuće naseljavaju umjetnici iz svih krajeva svijeta.

Grožnjan

Ovaj gradić uistinu živi umjetnost i glazbu. Dok zavirujete u brojne umjetničke galerije, prate vas zvukovi klasične i jazz glazbe koji odjekuju šarmantnim ulicama, ne dajući vam da odete.

Istarske Cinque Terre

Iako se ovaj grad ne nalazi u unutrašnjosti već na obali mora, stara jezgra Rovinja također se nalazi na brežuljku, kojim dominira crkva sv. Eufemije.

Rovinj

Šarene fasade zgrada i živopisne ulice podsjećaju na jedan od gradića u talijanskom nacionalnom parku Cinque Terre, samo u većoj varijanti.

Ukoliko ste u posjeti samo jedan dan, svakako izdvojite vremena za kavu u simpatičnom kafiću Piazzetta, čašu malvazije u baru na lokalnoj tržnici, uz sendvič sa žminjskim pršutom i kozjim sirom iz susjedne trgovine delikatesama, nakon čega se možete rashladiti skokom u more s Baluota, javnog kupališta podno crkve. 

Ako ste beach snob, more u Istri vas zasigurno neće impresionirati.

Kamenjak

Međutim, na pola sata od Pule, nalazi se mjesto koje podiže ljestvicu – rt Kamenjak, najjužnija točka istarskog poluotoka. Ovo zaštićeno područje specifične mediteranske mikro klime, najpoznatije je po uvalama Velika i Mala Kolombarica, idealnima za skokove sa stijena. 

Zato skoknite u Istru, prvom prilikom. 

Jer Istra je uvijek dobra ideja.