Nikola i Albert iz vinarije Benvenuti odlučili su ispričati svoju priču tamo gdje sve počinje – u njihovom vinogradu

Okupili su nekolicinu ljubitelja vina kako bi im pokazali kako izgleda njihov način rada, zašto te vinograde treba vidjeti baš na ovaj način i što zapravo stoji iza svake nagrade i pohvale koju njihova vina dobivaju. Za obitelj Benvenuti znaju svi koji vole popiti vrhunsko vino u Hrvatskoj ali i šire.

Dobitnici su niza nagrada a sad možemo vidjeti što i kako oni to rade. Njihovi su vinogradi smješteni u mirnom istarskom mjestu Kaldir s pogledom na Motovun, a zašto je ta pozicija i njihov način rada odličan recept za kvalitetu, ispričali su nam u šetnji kroz vinograde. 

Zašto je ova terasasta konfiguracija idealna pozicija za grožđe? 

Kako smo naučili od dečkiju, njihova pozicija ima neke određene prednosti za proizvodnju vina. Na ovom području prevladava bijela zemlja koja je maksimalno osunčana jer sunce od izlaska do zalaska sunca prelazi preko cijelog vinograda.

Osim toga, stalno je prisutan povjetarac koji konstantno suši zemlju od vlage pa se ne razvija toliko bolesti na lozi i plodu. Ovo je uz to i mjesto gdje se susreću dvije mikroklime, jedna s mora i jedna s Ćićarije pa su dani vrući, a noći dosta hladnije što grožđu odgovara. Vinogradi im idu do čak 400 metara nadmorske visine pa tako Motovun imaju na dlanu, a obrađuju ukupno 20 hektara. 

Ne biste vjerovali koliko detalja stoji iza njihove kvalitete

  • Važno je napomenuti da sve beru ručno, a za to imaju dobar razlog. Kada se grožđe bere ručno manje oksidira jer ne stoji dugo prije nego završi na obradi. Osim toga, njihove se berbe prekidaju u doba dana kada je previsoka temperatura kako grožđe ne bi bilo prevruće u trenu kada se obrađuje. 
  • Imaju obiteljska načela njegovanja kvalitete, a to se posebno vidi na dijelu vinograda koji je njihov djed posadio 1946. godine i kako su nam sami rekli, taj dio ima dubok korijen koji je manje podložan oscilacijama između berbi.
  • Na što su sve spremni kako bi postigli vrhunsku kvalitetu? Na lokaciji Santa Elizabeta imaju vinograd u kojem je grožđe spremno za berbu, ali kako bi dobili vrhunsku kvalitetu, ovaj će se dio brati tek polovicom desetog mjeseca. Što to znači? Njima će se dio tog uroda osušiti, a od ostatka će napraviti vino. Oni na ovaj način žrtvuju do 40% kvantitete samo kako bi postigli vrhunsku kvalitetu. 

Šetnja vinogradom završila je u uživanju onoga što tamo nastaje

Šetnja je završila na najbolji mogući način – u maloj šumskoj oazi koji su napravili na vrhu vinograda San Salvatore od kojeg se proteže predivan pogled na Motovun. Tamo nas je dočekala odlična hrana, gitara za atmosferu i naravno Benvenuti vina koja smo degustirali točno kako treba. Prvo osvježavajući Rose 2019, zatim lijepo ohlađena bijela vina Malvazija 2019, crna vina Calderiosso 2018 i Anno Domini Teran 2016., i za kraj desertna vina Corona Grande i Muškat San Salvatore koja su odlično išla uz popularne istarske breskvice.

Smještaj

Ako se odlučite za ovakav vikend, Motovun je prepun divnih smještaja koji vas neće razočarati, no sam Benvenuti ima svoju vilu za najam koja će zaokružiti ovakav jedan vikend hedonizma. Ograđena okućnica Ville Benvenuti od 400 m2 čini kuća od 200m2 koja je osmišljena za 6 + 2 osobe, bazen površine 35 m2, natkrivena terasa sa stolom i stolicama uz vanjski kamin, tri dvokrevetne sobe. Više pogledajte ovdje a cijene potražite ovdje