Ovog vikenda, od 5. do 7. svibnja, pobjegnite od užurbane gradske vreve i dođite u Brtoniglu, predivan i bajkoviti gradić u sjeverozapadnoj Istri poznat po restoranima s Michelinovim preporukama te po proizvodnji gotovo 50% čuvene istarske malvazije.

Hedonistički vikend u Brtonigli poprima novu dimenziju zahvaljujući Toons&Tunes festivalu, novom ambicioznom projektu koji spaja strast prema vinilima, kolekcionarstvu (stripa i vinila), a koji će ugostiti neke od najznačajnijih regionalnih umjetnika.

Toons&Tunes je za svoje premijerno izdanje odabrao nekadašnji mlin i tvornicu tjestenine, današnju  Turističku zajednicu Brtonigle, odnosno predivno zdanje koje se prostire na tri etaže i koje će na 3 dana udomiti velikane poput Milana Trenca, strip crtača i ilustratora čiji su radovi krasili stranice NY Timesa, Wall Street Journala, Forbesa i Fortunea, a prema čijoj je slikovnici nastao Blockbuster “Noć u muzeju”. Potom Stevana Subića, jednog od najtraženijih regionalnih crtača koji je slavu stekao crtajući za DC, američku izdavačku kuću, neke od bezvremenskih junaka poput Connana, Tarzana, Sherlock Holmesa, a trenutno ilustrira ciklus stripova pod nazivom The Riddler: Year One – o jednom od najvećih Batmanovih negativaca – Riddleru. Kolegi iz Srbije pridružuje se Leo von Punkersteina posebnim izdanjem serijala Le Dernier Dragon (Posljednji Zmaj), epizoda L’Ordre de Drac (Red Drakova) scenarista Jean Pierre Pecau-a. dok će domaće snage još zastupati strip kolektivi Farto i Strip Prefiks, kao i najveća platforma nezavisnog stripa, Komikaze. Vrijedi spomenuti da iz Srbije s posebnim izdanjem podcasta stiže Stripovedač.

Uz izložbe, panel diskusije o strip izdavaštvu, budućnosti stripa i vinila, radionice na temu stripa i vinila (vinyl basics, sinkronizacija crtića, strip radionice za djecu i odrasle), druženje s crtačima, glazbene razgovore uz Barbića i Matića, dva kata izložbeno prodajnog prostora, posjetitelji će imati prilike pogledati neka od najboljih ostvarenja iz selekcije Animafesta. Radi se o drugom najstarijem festivalu animiranog filma u svijetu te svakako jednom od najznačajnijih u Europi koji je slavu stekao zahvaljujući cijenjenoj Zagrebačkoj školi animiranog filma.

Ako ste mislili da je to sve, varate se! U duhu festivala glazbu biraju i vrte na pločama probrani internacionalni znalci Kool S (Hr), Wandervogel (It), DJ Škripa (Sr), Meniga (Hr), Šajeta (Hr), DJ Dazz (Hr), Birradiski (Si) i Gram Zvuka (Hr), dok vi možete uz pucketanje ploča uživati u craft pivama, vrhunskim istarskim vinima ili kušati delicije popularnog istarskog food trucka Poluotoka. Još malo razonode festivalu donosi Mario Kovač svojom Kviznom situacijom usmjerenom upravo na strip i glazbu.

Sigurni smo da nema boljeg plana za vikend od izleta u Brtoniglu na Toons&Tunes festival, stoga zaokružite datume i vidimo se u društvu umjetnika i glazbenika koji će vas uvesti u hedonizam kakav vam duša treba.

Foto: Visit Brtonigla, Unsplash