Nemojte očajavati ako ne vidite sunce na obzoru, i kišni vikendi mogu biti zanimljivi za obiteljske izlete. Evo prijedloga kamo s djecom, kada ne znate što i gdje.

Postoje mjesta na koja možete otići s djecom, dobro se zabaviti, nešto naučiti i ono najvažnije – provesti vikend van kuće i vratiti se umorni, zadovoljni i ispunjeni. Donosimo pet ideja kamo s djecom na izlet po kišnom vremenu.

Slatkovodni akvarij u Karlovcu

Ovaj slatkovodni akvarij smješten je uz desnu obalu rijeke Korane i odličan je razlog da napravite izlet do Karlovca. Vjerujte nam djeci će se svidjeti, a i naučit će mnogo o flori i fauni hrvatskih rijeka. Izložbeni postav akvarija je prikaz ekosustava, geološke prošlosti te tradicijske kulture i povijesti porječja četiriju karlovačkih rijeka. U centru objekta smješten je prostor za analizu tehnoloških parametara vode sa znanstveno istraživačkim centrom i prostorija za aklimatizaciju riba. Sve do kraja listopada akvarij Aquatika je otvoren svakim danom od 9 ujutro do 19 sati, a vi samo provjerite cijene ulaznica.

Nikola Tesla Experience Center Karlovac

A kad ste već „potegnuli“ do Karlovca, evo još jedne ideje gdje možete otići s djecom. Ovaj interpretacijsko-motivacijski muzej posvećen je nenadmašnom znanstvenom umu Nikole Tesle. Ovdje ćete učiti i vi i djeca, s time da će njima pripremljen interaktivni sadržaj biti posebno zanimljiv. Nikola Tesla Experience Center je smješten na adresi Rakovac 6, tik do Gimnazije Karlovac, škole u kojoj je Tesla maturirao 1873. godine.

Centar se prostire na gotovo 800 četvornih metara na tri etaže. Osam tematskih cjelina vodi vas od odrastanja Tesle u malom ličkom mjestu, preko školovanja u Karlovcu, do odlaska u New York gdje stječe svjetsku slavu revolucionarnim izumima. Uz pomoć ilustracija, animiranih i dokumentarno-igranih filmova, „tableta“, projekcija, misaonih igara imate priliku otkriti Teslinu životnu filozofiju i saznati kako je došao do svojih najvećih izuma. Ove subote na rasporedu je i radionica za djecu od 6 do 10 godina Svjetlo u kutiji. Za više informacija o prijavi, ali i radnom vremenu te cijenama ulaznica, pročitajte ovdje.

Muzej krapinskih neandertalaca

Posjet Krapini i poznatom Muzeju krapinskih neandertalaca lijepo je i edukativno iskustvo koje možete obećati sebi i svojoj djeci. Smješten je nedaleko od svjetski poznatog nalazišta krapinskih neandertalaca „Hušnjakovo“, s kojim čini jedinstvenu cjelinu za obilazak. Arhitektura muzeja evocira stanište pračovjeka – poluspilju kako bi iskustvo posjeta bilo što autentičnije.

Ovaj odličan muzej na interaktivan način tumači fenomen nastanka čovjeka, a stalni postav je koncipiran u 18 tematskih cjelina koje nas vode daleko u prošlost, od najstarije prošlosti Zemlje do početka civilizacije i modernoga doba, s posebnim naglaskom na znamenito otkriće u Krapini i važnost zbirke krapinskih neandertalaca. Saznajte više o radnom vremenu i ulaznicama i uputite se u Zagorje.

Fotografija preuzeta sa službenog FB profila Muzej krapinskih neandertalaca
Fotografija preuzeta sa službenog FB profila Muzej krapinskih neandertalaca

Ivanina kuća bajki

Multimedijalni centar koji nas vodi ravno u svijet bajke naše najpoznatije spisateljice za djecu. Ivanina kuća bajke jedinstven je u svijetu interaktivni centar za posjetitelje u kojem je Ivana Brlić – Mažuranić, rođena u Ogulinu, sa svojim likovima iz Priča iz davnine domaćica bajkama i bajkopiscima. Smještena u drevnom Frankopanskom kaštelu, sastoji se od multimedijalne stalne izložbe, biblioteke, multifunkcionalnog prostora za radionice i suvenirnice.

Foto Domagoj Blažević
Foto Domagoj Blažević

Amazinga zabavni park

Najveći obiteljski zabavni centar u Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, točnije u paviljonu 36 zagrebačkog Velesajma. S preko 11.000 indoor kvadrata i 12 atrakcija, zabavni centar Amazinga sigurno je utočište za djecu i njihove roditelje jer ovdje doista imate što raditi tijekom cijelog dana. Uživat ćete u prvom trampolin parku sastavljenom od 14 atrakcija i koji je namijenjen naprednim skakačima, ali i entuzijastima koji se tek spremaju naučiti svoje prve akrobatske trikove.

Bitka s laserima je pun pogodak za prijateljska druženja, a djeca ovdje mogu isprobati i gusarski brod na nekoliko katova kroz Soft Play. Dostupna je i mala carting arena, a zone za penjanje i adrenalinski park  poseban su dio za zabavne fizičke izazove. U sklopu centra se nalaze restoran i bar za predah i osvježenje, a svakako je potrebno provjeriti rezervacije za termin.

Za dodatne ideje o obiteljskim putovanjima, inspirirajte se našim vodičem za izlete s djecom ili pak prijedlozima Ane Grzunov, autorice bloga Travel&LIV za Brač i kratka putovanja s djecom.

Foto: PR, Unsplash