Ana Grzunov svestrana, kreativna i vrlo poduzetna. Projekte u kojima sudjeluje kao suvlasnica, Atelje na br.1 i Laboratorij zabave, pratimo od samih početaka, njezin brend ručno rađenih šarmantnih dekoracija ZooZid jako volimo, a u StoryLab, prvi edukacijski storytelling centar u Hrvatskoj, vas pozivamo. Njezina najljepša uloga došla je s rođenjem prekrasne Liv, a upravo je zbog toga pokrenula blog za putovanja Travel&LIVe. Kaže nam Ana da je najljepše kada se dobre priče dijele i zato će redovito s nama dijeliti svoje savjete s obiteljskih putovanja. Čitajte prvi u nizu tekstova koji je napisala za Grazia.hr i očekujte još puno dobrih ideja.

Ako ste jedni od onih koji vole negdje zapaliti za Uskrs, odmah ću vam reći da nisam među vama! Naime, Uskrs uvijek provodimo doma, uz domaću klopu i druženje sa širom obitelji. Uskršnji ponedjeljak je već nešto drugo – i tu smo uvijek spremni podići sve kofere. Volim proljetna putovanja jer je vrijeme idealno za sve ono što općenito volim na putovanjima, a to su istraživanje, šetnje, boravak u prirodi…sve su to idealne prilike da dijete uči kroz igru i zabavu, a znamo da najbolje uče baš na takav način. Takva putovanja su ujedno i najbolja prilika da s djecom ponovite ono što već znaju, recimo brojeve, boje, oblike…skupi mi pet grančica! Koje je boje jezero? Potražimo zajedno trag neke životinje! Naravno, tu su i brojne sportske igre poput loptanja, utrka i sličnih aktivnosti na friškom zraku i daleko od ekrana. A to je ono što nam svima treba, bez obzira na godine i dnevni bioritam.

Još jedan veliki razlog za proljetna putovanja su cijene. Ako putujete na neku turistički razvijeniju lokaciju, osobito u Istru ili Dalmaciju, na proljeće možete očekivati vidno niže cijene nego što su one koje će vas kroz koji mjesec dočekati u sezoni. Pritom ne mislim samo na cijene smještaja ukoliko na lokaciji mislite prespavati, već na cijene praktički svega što će vas dočekati i što ondje želite isprobati – izleti, hrana, atrakcije…jednostavno, proljetna putovanja su savršen način da od lokacije dobijete više, i to za nižu i povoljniju cijenu. Ako pritom, poput mene, niste fan velikih gužvi, na proljeće ćete opet biti “na konju”. Moći ćete istražiti željenu lokaciju točno onim tempom koji vam odgovara i koji ćete lakše uskladiti s dobi svoga djeteta. Da ne spominjem da vrijeme radi za vas, vani neće biti zvizdana ni smrzavice koje će vas na bar dio dana zatvoriti u kuću – a ako ste u kući, čemu putovanje? Koliko god da volim dobre smještaje, najveća akcija je uvijek negdje vani. U našem slučaju – u prirodi i društvu! S tom željom jedva čekam Uskršnji ponedjeljak da opet dignemo sidro. Ove godine će to biti u smjeru Brača koji će nam biti baza za buduće istraživanje Dalmacije i otoka. Baš sad je najbolja prilika za to jer su cijene (još uvijek) niže nego u sezoni koja će uskoro pokucati na vrata. Koristimo priliku kad je još nema – a kako će nam biti, javljam u recenziji koja slijedi odande!

Do tada vam nudim neke već provjerene ideje kamo otputovati za proljetne praznike. Spremni ste? Krećemo!

1. Okolica Zagreba

Zaprešić

Proljeće je najbolje provesti u prirodi, a ona u okolici Zagreba je idealna baš za takve izlete. Tim bolje ako ste već u Zagrebu, jer onda stvar postaje još lakša! Svega 20 minuta od grada vam je dovoljno da doživite pravo “konjarsko” iskustvo u prekrasnoj prirodi konjičkoga kluba Trajbar Team iz Zaprešića. Ako imate klinca koji luduje za konjima bar upola kao moja Liv, čeka ga puno jahanja, timarenja, gacanja po štali i svih ostalih radosti druženja s konjima. Vas pak čeka udobna terasa, fina kava i preslasni ručak koji samo znače to što klinac želi – da možete ostati još dugo nakon jahanja! Izlet u Zaprešić možete iskoristiti i za bajkovitu šetnju uz Nove Dvore koji su vam usput kad ste na tom krugu. Mi smo ih zadnji put propustili, no tu grešku ćemo uskoro ispraviti. A do tada, vi je ne činite!

Varaždin

Ako vam nije dosta prirode (ne znam za vas, no nama nije nikad), posjetite njezin svijet u doslovnom smislu – u Svijetu prirode koji vas čeka u Varaždinu! Svijet prirode / OPG Lukač je dom brojnih domaćih životinja, domaće klope i domaće atmosfere za čitavu obitelj. Klince čeka igranje u pijesku, genijalni autić za vožnju po dvorištu, a možda i pronalazak Livinog blaga u obliku svježih kokošjih jaja.

Samobor

Ništa dalji nije ni preslatki Samobor u kojem vas ne čekaju samo slavne kremšnite, već i tradicionalne greblice koje morate probati. Uz njih ide i priča o lokalnim rudarima u kojoj će uživati svaki mali pustolov i koja vas čeka ako posjetite mistični Rudnik Svete Barbare. Prema legendi, u njemu žive Bergmani, tajanstveni patuljci sa zakopanim blagom. Obavezno o njima obavijestite svoje mlađe klince i svakako nam javite ako ih ugledate!

Karlovac

U blizini Zagreba je i uvijek avanturistička Karlovačka županija koja vas čeka koju “mrvu” dalje. Ako ste “vodeni tip”, ne propustite šetnju bajkovitim Šmitovim jezerom u kojem živi zmaj. Barem tako kažu legende i priče! Zavirite duboko u strašni Đulin ponor i posjetite Ivaninu kuću bajke u Ogulinu. Sve to čini svestran i aktivan izlet u kojem vam je sve poprilično blizu – što znači da nemojte baš ništa propustiti!

2. Bilogora

Planinski ste tip? Imam stazu za vas! Dječja planinarska staza na Bilogori je savršeno mjesto za provesti dan. Dječja staza je duga 4 km, u kružnom je smjeru i odlična za klince. Ugodna je, lagana i jako dobro markirana. Ne klasičnim planinarskim oznakama, već u pravom dječjem stilu – oznake su slike i šapice životinja na koje klinci sjajno reagiraju. Dječja staza na Bilogori je ujedno super prilika da pustite klince u njihove prve planinarske korake te ponovite znanje o divljim životinjama, snalaženju u prirodi i ostalim veseljima. Liv nije odoljela, a sumnjam da će vaši

Ipak, ako su vaši klinci manji, pripremite se na to da ćete ih vjerojatno nositi barem dio puta. Ili ćete ga još više skratiti! Naime, uz prečace stazu od 4 km lako možete pretvoriti u 3 i tako olakšati onim manjim klincima. Osim za same klince, staza je super i za nas čak ako inače niste neki hodač –ipak, svakako ponesite udobne cipele. Tenisice, čizme, ko’ daska ravne potplate – štikle su isključene u svako doba godine i nemojte mi reći da nisam upozorila! Ako se baš umorite, možete i sjesti. Za to su postavljeni simpatični panjići na kojima se klinci mogu i poigrati. Još jedna ideja koja mi se svidjela! Mi se nismo odmarali baš dugo, jer cilj je bio stići do Medinoga izvora.

Tu vam odajem malo iznenađenje, da ga znate odati kad vas klinci pitaju – a to je da medvjed uopće nije medvjed. Riječ je o psu Medi koji je na spomenuti izvor dolazio na vodu. Ako je vaš klinac lud za životinjama kao što je moja Liv, već znam da će mu se priča svidjeti! Osim same staze, za djecu je savršen i planinarski dom koji vas već čeka s okrijepom. Naime, unutar njega se nalazi poseban dio namješten za klince gdje se mogu zabaviti uz igru i aktivnosti, kao što je slaganje simpatičnih kocaka ili za one „nabrijanije“ – jurcanje i traganje! Tu je i veliki park s puno sunca i hlada, kao stvoren za druženje i igru. Imate li psa, ne ostavljajte ga doma. Staza je dog friendly i on može s vama!

3. Slavonija i Baranja

Još uvijek smo u prirodi, no ovaj put u Baranji! Baranja voli klince, a klinci vole Baranju. Zajedno čine genijalan izlet! S obzirom da se ipak radi o nešto udaljenijoj lokaciji, predlažem da vam baza bude grad Osijek. Mi smo boravili u hotelu Tvrđa i jedan je od najboljih hotela u kojima smo ikad bili. Veoma je intiman, s domaćom atmosferom i prekrasnim, ukusnim i kreativnim dizajnom. Namještaj je moderan i sve je vrlo praktično, sobe su ugodne, prostrane i čiste – no najveća špica nalazi se na krovu! Tamo su bazen, jacuzzi i sauna s punim i prekrasnim pogledom na Osijek, iz kojeg predlažem brod trip na:

Kopački rit

Brodski obilazak Kopačkog rita je aktivno, zabavno i pomalo mistično iskustvo, uz sve te mirise, zvukove i ptice (bez Hitchcockovih). Naime, na Kopačkom ritu živi preko 200 vrsta ptica među kojima se ističu kormorani ili „veliki vranci“. Do broda koji vas vozi po parku vodi genijalna Šetnica Bijelog lopoča. Duga je 2 km i jako ugodna za dječje, ali i odrasle noge. Sastoji se od mostova nad Sakadaškim jezerom i naravno, bijelih lopoča koji ga nastanjuju. Predivan pogled, predivan zrak – i naravno, predivne fotke za još ljepšu uspomenu! Brod je pak priča za sebe, pogotovo ako još nemate iskustvo s riječnom plovidbom koja mi je osobno još uzbudljivija od morske, zbog svog tog šašja i tajanstvene vibre koja će se svidjeti svim pustolovnim klincima. Osim Liv, na brodu je bilo još klinaca i svi su bili jednako oduševljeni. Bilo im je osobito zanimljivo gledati drveće koje su oglodali dabrovi te pratiti let kormorana iznad broda. I dok su oni budno pratili Dravu, mi odrasli smo (zahvaljujući simpa vodiču) saznali genijalne i nevjerojatne stvari o Kopačkom ritu.

Osim brodskog izleta na Kopački rit, nemojte propustiti ni pustolovnu, “twainovsku” vožnju skelom preko Drave. Vožnja skelom ili, kako kažu Osječani, “kompom” je posebno iskustvo. Za odrasle zen, za klince avantura – Liv nije znala gdje bi prvo pogledala! Kraj kompe se nalazi i prekrasan stari mlin koji je, da stvar bude bolja, još uvijek u funkciji pa ga je moguće razgledati i na licu mjesta pokazati klincima kako se melje brašno. Štoviše, klinci mogu sami ubaciti klip kukuruza i budno pratiti što se s njime događa. Ako vaše dijete voli životinje, očekujte probleme pri odlasku kući jer neće htjeti otići iz slavonskih ergela. Slavonija ne može bez konja, a ne može ni Liv!

Ako imate jednakog “konjara”, odvedite ga tamo gdje ga vuče srce – na ergele lipicanaca u Đakovu i Ivandvoru. U Đakovu su smješteni pastusi, a u Ivandvoru kobile i ždrebad. Obje ergele je moguće razgledati i fotkati konje koliko god želite. Odnosno, koliko vam dijete to “naredi”!

4. Gorski kotar

Gdje god da se okrenete u Gorskom kotaru, nema šanse da vam bude loše i da se vaši klinci ludo ne zabave. Velikim i malim ljubiteljima životinja preporučujem Centar za Velike zvijeri. Kao što mu ime govori, centar je posvećen velikim zvijerima, i to trima našim domaćim, autohtonim životinjama sa staništem u Gorskom kotaru. Pogađate, to su vuk, medvjed i ris. Za klince već zvuči kao sjajna avantura, no postaje još bolja kad uđete u centar. Sve je iznimno prilagođeno klincima. Prostor je uređen na kreativan, interaktivan način sa sjajnim multimedijalnim rješenjima pomoću kojih se može samostalno pokretati projekcije na ekranima. Također, tu su i VR naočale za velike i male. Liv ih je prvi put u životu stavila na oči – i što da vam kažem, jedva smo ih skinuli jer se toliko oduševila da se nije dala dalje! Naravno da smo ipak otišli dalje, u dvorac Staru Sušicu nedaleko centra. Provod u domu starih Frankopana ne može biti loš, pogotovo ako je s vama vaš mali kućni vitez.

Povedite ga u šetnju i Gorskim parkom Kupjak i genijalnim kanjonom Kamačnik na kojem vas čeka Panova staza, pustolovna tematska staza za klince. Ipak, oprez ako idete s mlađom djecom ili bebama! Liv je tad već hodala, no ipak smo je uglavnom nosili u nosiljci. Naime, stazica je prilično uska i krivudava, što će mlađe klince brzo umoriti. Kolica zaboravite – osim ako mislite ostati bez njih! Kamačnik je idealno mjesto i za piknik u travi. Klincima je piknik poseban doživljaj i nemojte im uskratiti tu avanturu (a ni sebi). Čak ako se odlučite na klopu u restoranu, u prirodu ponesite barem kakve kekse i s klincima ih poklopajte na raširenoj dekici. Nas je dočekala krasna cvjetna livada, puna bijelih visibaba i ostalih proljetnica. Uz nju je tabla s tragovima divljih životinja (fotkanima, naravno) pa je super prilika i za malo učenja – a znate kako vole školu u prirodi! Osim djece i odraslih, na stazi će jednako uživati i psi. U kanjonu Kamačnik psi su dobrodošli i za njih se ne plaća ulaznica. Nije ih čak ni obavezno držati na lajni. Ipak, puštanje vam preporučujemo samo ako vas pas odlično sluša, ne ometa druge šetače i dobar je s drugim psima. Također pripazite i na pse s „lovačkim nosom“ – lako bi mogli šmugnuti za tragom.

5. Istra

More, provod, priroda, sve je to u Istri!  Za Jurassic klince je tu fantastični Dino park Funtana. Čekaju vas čopori real size dinosaura, sprave za igre i još mnogo sadržaja za klince svih dobi, uključujući bebe i stariju djecu. Park je jako velik, s puno zelenila, a sa svakog ugla vreba dinosaur. I da još jednom ponovim – u pravoj veličini! Da stvar bude bolja, mogu i oživjeti – pokretanjem gumbića pustit će glas ili se pomaknuti. Fora je što gumbiće pokrećete sami, kad god to poželite i za svaki model. Gumbići se nalaze u visini djeteta, tako da ne trebaju ni pomoć nas odraslih – odlična ideja i važna stvar za klince!

Liv ih je, naravno, sve odreda postiskala, neke samo jednom a neke 150. No, nisu bili jedini s kojima se družila. U Dinoparku, naime, ima i životinja. Ondje žive konjići, zečevi i koze i klinci su im slobodni prići i podragati ih. A osim životinjica, tu su i park – sprave: penjalice, ljuljačke, pa čak i trampolin! Ima i poseban parkić namijenjen baš bebama, gdje je Liv solo sjedila u vlakiću i uživala u svojoj velikoj samostalnosti. Stariji se klinci mogu okušati u zabavnom gađanju lukom i strijelom, u čemu će uživati oni skloni akciji.

Akcija vas čeka i u tajanstvenom kaštelu Morosini – Grimani koji se nalazi u Sanvinčentu. Osim u pogledu na impresivnu tvrđavu, uživali smo i u escape roomu čijem izazovu nismo odoljeli. Escape room standardni je dio ponude kaštela Morosini – Grimani i nikako je nemojte propustiti s klincima. Kad kažem „klincima“, mislim i na mlađe – konkretno, trogodišnjake poput moje Liv. Iako sam mislila da je još premala i da ćemo odraditi samo dio igre, Liv je posve odvalila na program i s nama ga odradila sa 100% pažnje. Escape room se nalazi u zidinama dvorca, a sastoji se od otkrivanja raznih ključeva, rješavanja zagonetki, otvaranja vrata i sličnih fora izazova. Svi zadatci su atraktivno napravljeni i što je važno klincima, potpuno opipljivi. Doslovce ih mogu zgrabiti u ruke i svakome pristupiti kao pravi klinac! Na kraju igre izvlačiš mač iz kamena – baš kao na dvoru kralja Arthura!

Nikako nemojte zaobići Srednjovjekovni park Sanc. Michael u kojem je sve totalno autentično i baš kao u pravom Srednjem vijeku, bez modernih replika i dodatnih (nesrednjovjekovnih sadržaja). To u praksi znači – autentični old school vrtuljci s košarama na ručno pokretanje i ostale sprave za igranje na srednjovjekovni način. Ima sadržaja za klince svih dobi, no Liv je ipak morala propustiti najveći vrtuljak jer je, baš zbog svoje autentičnosti, ipak namijenjen starijim klincima koji se mogu sami držati. Još jednom kažem, on se vrti ručno – kao kakav stari, tajanstveni mlin. A tek je jedna od stanica na putu koji slijedi!

Gdje god da se zaputite, želim dobar provod – i iz vlastitog iskustva znam da ćete ga dobiti!

Anu zapratite ovdje.