Omiljeni miris najdražih pogača počinje se širiti našim domovima. Nema stola na kojem nema pince koja pozdravlja proljeće, a nama je Nina Stojanov pripremila recept za pincu po kojem je svaki put radi, i svaki put oduševi sve za stolom

Uvijek sam željela postići mekanu, sočnu pogaču u kojoj ću uživati u svakom zalogaju. Puna mirisa, aroma, citrusa, baš takva kakva treba biti.

Uskršnja pinca pogača

Jedinu manu ima a to je da se nikad ne stigne ohladiti, jer ih obožavam jesti tople, a vi?

Pročitajte u nastavku sastojke i način pripreme.

SASTOJCI:

  • 1 dcl mlake vode
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica šećera
  • 1 svježji kvasac
  • 2 žlice ruma (od ovih sastojaka ćete raditi pripremu kvasca)
  • 2 vanilin šećera
  • 1 mala žličica soli
  • 200 g šećera
  • 250 g maslaca
  • 3 žumanjka
  • 1 jaje
  • 2 velike žlice rakije
  • Korica limuna
  • Korica naranče
  • Sok pola limuna
  • Sok pola naranče
  • 1 žlica meda
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 900 g brašna
  • Pola žličice cimeta

Još će vam trebati :

  • oko 150 – 200 g brašna kasnije kod izrade pogače.
  • Džem od smokava

Od ove količine namirnica ispadne 4 srednje pogače.

Izrada:

Za početak ćete od par sastojaka što sam navela, napraviti pripremu kvasca. U veću posudu stavite mlaku vodu, pa dodajte žlicu šećera i brašna, zatim izmrvite kvasac, dodajte rum pa izmješajte.

Ostavite 10 minuta da odstoji.

Kada je kvasac spreman, dodajte mu ostale navedene sastojke. Imajte na umu da vam maslac mora biti rastopljen pri dodavanju.

Dobro sve izmješajte. Dobiti ćete rijetku smjesu, ona treba biti baš takva,jer ćete brašno i cimet dodavati kasnije.

Kada su se svi sastojci sjedinili, postepeno dodajte brašno i na kraju cimet. Dobro sve izradite. Tijesto pokrijte krpom i ostavite da se diže oko 2 h. Dobiti ćete mekano tijesto, koje ćete formirati na kraju kada ćete dodavati još brašna.

Nakon toga vremena, tijesto ponovno izlupajte kako bi izašli svi nepotrebni mjehurići zraka.

Radnu površinu dobro pobrašnite i položite tijesto.

Uskršnja pinca pogača

Ostatak brašna postepeno dodajte dok ne zamijesite i dobijete glatko tijesto.

Uskršnja pinca pogača

Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela.

Uskršnja pinca pogača

Svaki dio tijesta formirajte nalik pogači.

Uskršnja pinca pogača

U tepsiju stavite papir za pečenje. Dvije pogače stavite u tepsiju, ali pazite na razmak, jer će pri pečenju rasti. Ponovite postupak sa druge dvije pogače.

Uskršnja pinca pogača

Pokrijte ih ponovno krpom i ostavite da se dižu sat vremena. Nakon tog vremena, sa nožem zarežite pogače kao na slici.

Uskršnja pinca pogača

Premažite pogače sa rastopljenim maslacem i žumanjkom. Na kraju ih posujte šećerom i stavite peći na 180 °c stupnjeva oko pola sata. Ako vam brzo krenu dobivati boju, pokrijte ih pred sami kraj sa aluminijskom folijom.

Kada su pogače pečene, možete ih posuti sa još šećera.

Džem od smokava rastopite na pari i dodajte kriški pogače kao umak uz posluživanje!

Uskršnja pinca pogača

Tips & tricks: Tijesto morate mijesiti što duže možete. Kvaliteta leži u procesu stvaranja tijesta.

Zlatni savjet: Da bi vam pogače bile mekane čak i drugi dan, u posudu koja podnosi toplinu ulijte vode i stavite u pećnicu ispod rešetki. Na taj način pri pečenju pogača, kroz vašu pećnicu će kružiti vlažni zrak i osigurati joj dodatnu vlažnost koja joj je potrebna.

Uživajte u svakom zalogaju! U slast!

Ostale Ninine recepte potražite na blogu Moja dalmatinska kuhinja.