Ukoliko se s proljećem probudio i vaš entuzijazam za planinarenjem, otkrijte prekrasne hrvatske planine uz naš vodič

Bez obzira je li riječ o početnicima ili iskusnim planinarima, jedna stvar je sigurna – svi gravitiraju prema planinarskim domovima, bilo kao mjestu za okrjepu nakon planinarske ture ili prenoćištu na putu prema nekom od planinskih vrhova. A s obzirom da je do većine njih moguće doći i izravno automobilom, ujedno su i odličan odabir za boravak u prirodi s djecom – jer navike boravka u prirodi najbolje je stjecati još od malih nogu. 

U nastavku pronađite popis planinarskih domova koje stignete posjetiti do kraja proljetne sezone planinarenja – najljepšem dobu godine za uživanje u ljepotama prirode svih krajeva Hrvatske.

SAMOBORSKO GORJE

Planinarski dom Dr Maks Plotnikov
Pod Okićem, 411 m

Ova drvena montažna kuća nalazi se u samom podnožju hridine Okića u Samoborskom gorju,  a za sunčanih vikenda (otvoren je od petka od nedjelje) često je premalena za sve posjetitelje. Naime, u njoj može noćiti samo 14 osoba.
Do doma, gdje možete uživati na terasi uz pogled na Okić grad, moguće je doći automobilom iz Samobora. A nakon ručka na domu, prošetajte stazom do ruševina Okić grada na samom vrhu ili se prošetajte poučnom stazom Okićnicom. 

Planinarski dom Željezničar
Oštrc, 691 m

PD Željezničar_Samoborsko gorje

Ovaj popularni dom nalazi se na gorskom sedlu ispod vrha Oštrca te pruža predivne vidike na Zagreb i Medvednicu. Velika zidana jednokatnica sagrađena je na temeljima đačkog doma iz 1936. godine, a u njenim spavaonicama može se smjestiti do 37 osoba. Otvoren je vikendom kao idealna opcija za odmaranje na terasi uz okrepljujuća jela.

Planinarski dom Žitnica
Japetić, 815 m

Kapacitetom manji dom u odnosu na Željezničar, budući da se ovdje može smjestiti oko 20 osoba, ovaj dom nalazi se na višem predjelu Samoborskog gorja – na vrhu strme livade Žitnice, 1 km od vrha Japetića.
Otvoren je vikendom, a do njega vodi makadamska šumska cesta iz Svete Jane. Opskrbljenost jelom i pićem, prelijepi vidici na jaskansko podgorje i pokupsku ravnicu te livada savršena za razne outdoor aktivnosti – definitivno su glavni aduti ovog planinarskog doma. 

MEDVEDNICA

Planinarski dom Glavica
420 m

Podignut na obronku sporedne gorske kose, ovaj dom nalazi se u pitoresknom okruženju – usred bujnog šumskog zelenila. Pred domom je velika terasa s koje se pruža divan vidik na zapadni dio Zagreba. Otvoren je vikendom te opskrbljen jelom i pićem, a u njemu može noćiti do 30 osoba.
Ukoliko se odlučite za izlet do ovog doma, svakako ne propustite posjetiti obližnju špilju Veternicu!

Planinarski dom Risnjak
724 m

PD Risnjak_Medvednica

Simpatični planinarski dom na Medvednici, na malom šumskom proplanku u području Pongračeva, ne treba mnogo predstavljati. Do njega je moguće doći automobilom te je poznato odredište za “planinarski ručak” i uživanje na terasi za vrijeme lijepih dana. 

Planinarski dom Grafičar
864 m

PD Grafičar_Medvednica

Ovaj dom na Rudarskom sedlu ispod Malog Sljemena na proplanku okruženom lijepom šumom, jedno je od omiljenih izletišta Zagrepčana. Izgrađen u prepoznatljivom alpskom stilu, od drva i kamena, često ga se naziva jednim od najljepših planinarskih domova u Hrvatskoj.
U prizemlju je malena blagavonica i kuhinja, a na katu su spavaonice u kojima se može smjestiti 23 ljudi. Otvoren je vikendom te nudi jelo i piće. 

Planinarski dom Ivan Pačkovski
Puntijarka, 957 m

Puntijarka_Medvednica

Jednako kao i u slučaju “Grafičara”, ovaj najpopularniji dom na Medvednici koji se nalazi uz sljemensku cestu, ne treba mnogo opisivati. Nudi raznoliku ponudu jela i pića te može smjestiti do 35 osoba.
No za razliku od drugih domova, vrijedi posebno istaknuti da je Ivan Pačkovski je stalno otvoren. Stoga, paralelno s duljim proljetnim danima, čak i iza radnog vremena stignete na brzi reset do Puntijarke! 

Planinarski dom Lipa
Rog, 700 m

PD Lipa_Medvednica

Ovaj planinarski dom nalazi se na vrhu Rog (709 m), neposredno ispod razgledne piramide. Do njega nema cestovnog prilaza – najbliže polazne točke su crkva sv. Jurja u Planini Donjoj te prijevoj Vejalnica iznad Čučerja / Sruka, što pridonosi njegovoj šarmantnoj  planinarskoj atmosferi. Otvoren je i opskrbljen jelom i pićem vikendom i blagdanom.

HRVATSKO ZAGORJE

Planinarski dom Radoboj
Radoboj, 270 m

PD Radoboj_Hrvatsko zagorje

Do ove prostrane dvokatnice u radobojskom zaselku Crneki, u šumovitom usjeku u podnožju Strahinjščice, može se doći asfaltiranom cestom za 800 m od središta Radoboja.
Kuća je prije služila kao lovački objekt te je kasnije preuređena u komodni planinarski dom koji se ističe svojim natprosječnim standardom, u koji se možete uvjeriti sami ukoliko se odlučite ovdje prenoćiti ili jednostavno otići na vikendom na ručak i rekreativnu šetnju u ovom slikovitom okruženju.

Planinarski dom Pasarićeva kuća
Ivanščica, 1054 m

Samo pet minuta hoda od parkirališta do kojeg vodi šumska cesta iz Prigorca u blizini Ivanca, potrebno je da stignete do ovog šarmantnog planinarskog doma, nazvanog po predsjedniku HPD-a, prof. Josipu Pasariću. Otvoren je vikendom i opskrbljen jelom i pićem, stoga je dobar izbor za poludnevni izlet. 

Planinarski dom Kalnik
Kalnik, 480 m

Planinarski dom Kalnik sagrađen je između vrha Vranilca i ruševina staroga grada Velikog Kalnika, na rubu velikih livada, malo iznad zidanog Kraljeva vrela. Ovaj prostrani dom s dvije velike blagovaonice i 11 spavaonica na katu nudi kompletnu restoransku uslugu.
Do njega se može doći s ceste N. Marof – G. Rijeka – Križevci koja se između Orehovca i Guščerovca odvaja i prolazi kroz sela Selanec, Šopron i Kalnik – a otvoren je vikendom i praznikom od 9 do 20 sati, a radnim danom (osim ponedjeljka) od 13 do 20 sati.

BILOGORA
Planinarski dom Kamenitovac
Maglenča, 242 m

U ovaj dom koji se nalazi na hrptu pitomog brežuljka Kamenitovca povrh sela Maglenče, na rubu šume Mačjak – možete se uputiti i radnim danom, budući da je stalno otvoren.
Od doma se pruža prekrasan vidik na bjelovarsku dolinu, Kalnik i Prigorje. Opskrbljen je jelom i pićem, a može smjestiti do 50 osoba. 

PAPUK
Planinarski dom Petrov vrh
Zapadni Papuk, 547 m

PD Petrov vrh_Papuk

Planinarski dom Petrov vrh nalazi se na šumskom proplanku ispod Petrova vrha. To je zidana jednokatnica s potkrovljem, okružena travnatim terenima prikladnim za skijanje u zimskim mjesecima. Dom je otvoren subotom i nedjeljom te po dogovoru, a može smjestiti do 50 osoba. Planinarskom domu moguće je prići asfaltnom cestom iz Daruvara (oko 8 km) kroz Daruvarske Vinograde.

Planinarski dom Jankovac
Papuk, 475 m

Najbliže selo ovom planinarskom domu je Slatinski Drenovac, odakle vodi cesta do Jankovca, a zatim preko prijevoja na južnu stranu Papuka u selo i izletište Velika koje nudi pregršt aktivnosti. U odnosu na standardne planinarske domove, Jankovac nudi punu komfornu hotelsku i restoransku uslugu te je stalno otvoren.
Do Jankovca vodi cesta Velika – Jankovac, a moguće je doći i pješke brojnim planinarskim stazama. Svojim položajem, a i svim značajkama koje imaju visoku obrazovnu i turističku vrijednost park-šuma Jankovac, ovo je središnje mjesto Parka prirode Papuk koje svakako vrijedi posjetiti i uživati u netaknutoj prirodi.

UČKA

Planinarski dom Poklon
Poklon, 922 m

Wonderful panoramas of forests and pastures from the lookout in the Ucka Nature Park, Croatia / Čudesne panorame na šume i pašnjake sa vidikovaca u parku prirode Učka, Hrvatska

Planinarski dom Poklon stara je zgrada uz samu cestu, s kuhinjom (za pripremu vlastitog obroka), blagovaonicom i dvije spavaonice u kojima se može smjestiti do 14 osoba.
Od Poklona polaze
staze prema Vojaku, najvišem vrhu Učke na 1.401 m, i Velikom Planiku koji je sa 1.272. m najviši vrh Čičarije – grebeni koja se proteže od slovenske granice do prijevoja Poklon.
Nakon povratka, možete se počastiti ručkom u restoranu & pansionu Učka (pogotovo ako u ponudi imaju domaće pljukance ili njoke s veprovinom) koji se nalazi preko puta doma. 

GROBNIČKE ALPE

Planinarski dom Hahlić
Jelenje, 1.047 m

Planinarski dom Hahlić nalazi se na južnoj padini Obruča, na malom zaravanku između Dnića i Ćunine glave. Zdana je prizemnica s potkrovljem, a oddoma se pruža lijep vidik na Riječki zaljev, otoke, Grobinštinu i Učku. Dom je okružen lijepom šumom smreke i planinske bukve, a put do njega je zaista bajkovit! Štoviše, mi smo vidjeli i divlje konje (s pristojne udaljenosti, naravno!).

VELEBIT

Planinarski dom Zavižan
Vučjak, 1.594 m
Zavižan na Velebitu
Foto: Tea Marasović

Planinarski dom Zavižan nalazi se na južnoj padini vrha Vučjaka (1645 m) povrh strmih livada, sa predivnim vidikom na more, zavižansku kotlinu, V. Zavižan i Hajdučke kukove.
U ovoj zidanoj jednokatnici koja funkcionira i kao meteorološka postaja Državnog hidrometeorološkog zavoda, može se smjestiti do 29 osoba – ali za noćenje je potrebna prethodna najava budući da ovdje zna biti prilična gužva.
Vrijedi istaknuti da je ovaj dom, inače omiljen među planinarima, opskrbljen samo pićem (kao i Poklon), ali zato možete koristiti kuhinju da pripremite neki slasni doručak prije, ili ručak nakon jedne od brojnih planinarskih tura na području nacionalnog parka Sjeverni Velebit. A budući da je do doma moguće doći osobnim automobilom, idealan je izlet čak i s malom djecom koja mogu istraživati obližnji botanički vrt.
Ukoliko se odlučite na noćenje u domu, imamo jedan mali tip – ustanite se prije izlaska sunca i uživajte u spektaklu.

Planinarski dom Ravni dabar
Ravni dabar, 723 m
Dabarski_kukovi
Foto: Tea Marasović

Planinarski dom Ravni dabar, koji se smjestio ispod kuka Čelinca, idealna je polazišna točka za istraživanje moćnih Dabarskih kukova, koji se nalaze u blizini Baških oštarija.
Ovaj niz stjenovitih vrhova koji izranjaju iz okolnih šuma ostavlja bez daha, pogotovo kad se popnete na najslikovitiji vrh Kizu (1274 m), koji pruža predivne vidike i gdje se isprepliću mnogobrojni “kukovi“ različitih oblika koji podsjećaju na scenu iz trilogije “Gospodar prstenova“.
U domu Ravni dabar (dabar i duliba stari su slavenski nazivi za duboke šumske udoline) planinarima je na raspolaganju voda iz cisterne, blagovaonica, kuhinja i skupna spavaonica u kojoj se može smjestiti do 50 ljudi. Dom je otvoren vikendom, a hranom i pićem opskrbljen je prema dogovoru.

Planinarski dom Prpa
Baške Oštarije, 935 m

Budući da se sastoji od više bungalova koji se nalaze između srednjeg i južnog Velebita, može se definitivno reći da je riječ o neobičnom planinarskom domu koji je od prometnice Gospić-Karlobag udaljen svega 500 metara cestom.
Ove bungalove podigao je i uredio Vlado Prpić iz HPD-a Prpe, a svaki ime svoje ime te je opremeljen na domišljat način. Stalno su otvoreni i pružaju mogućnost noćenja, a posjetiteljima je dostupno i piće. 

Planinarski dom Paklenica
Velika Paklenica, 480 m

Planinarski dom Paklenica

Za razliku od prethodnih, za dolazak do ovog doma na području prekrasnog nacionalnog parka Paklenica ipak se morate malo pomučiti. Naime, da prijeđete udaljenost od oko 6 km od glavnog parkirališta u kanjonu Velike Paklenice, poznatom odredištu sportskih penjača, potrebno je nekih dva sata hoda planinarskom stazom.
Ova dvokatnica prepoznatljiva je po svojim distinktivnim crvenim prozorima i ogradi, a može smjestiti oko 50 planinara (potrebno je ponijeti vreće za spavanje). Posjetiteljima su na raspolaganju kuhinja i blagovaonica, a možete odabrati i među nekoliko dnevnih jela (ako stignete na vrijeme jer zna brzo nestati hrane zbog velikog broja posjetitelja!) i u njima uživati na terasi pored koje žubori potok Paklenica.
Ukoliko niste ograničeni vremenom, svakako sugeriramo da nastavite svoj planinarski izlet odabirom nekih od atraktivnih tura koje su dostupne ovdje.

RISNJAK

Schlosserov dom
1.418 m

Schlosserov dom_Risnjak

Ovaj planinarski dom koji se nalazi na sedlu između vrhova Velikog i južnog Malog Risnjaka, ime je dobio po dr. Josipu Schlosseru Klekovskom, prvom predsjedniku HPD-a i osnivaču hrvatske botanike.
Od 1. svibnja do 30. studenoga stalno je otvoren, a uz kuhinju, prostranu blagovaonicu i spavaonicu, gostima se ovdje nudi jelo i piće.
Najlakši prilaz domu i vrhu Risnjak koje se nalazi poviše njega na visini od 1.528 m, je od livade Lazac, pri čemu će vam trebati oko 1.30 do 2 sata – ovisno o vašoj brzini. Ali kada smo u prirodi, nigdje nam se ne žuri.

KLEK

Planinarski dom Klek
1.000 m

Na hrptu Kleka, neposredno ispod goleme vršne Klekove stijene i vrha visokog 1.181 m, nalazi se ovaj planinarski dom koji je otvoren samo vikendom budući da nema stalnog domara. U prizemlju se nalaze dvije blagovaonice, a u potkrovlju spavaonica u kojoj se može smjestiti oko 40 osoba.
Najposjećenija staza za uspon na Klek, a samim time i do planinarskog doma, počinje u Bjelskom odakle kreću prve markacijske oznake i informativne table koje posjetitelje informiraju o bioraznolikosti ove planine, kolijevke hrvatskog planinarstva i alpinizma i bajki Ivane Brlić Mažuranić. Naime, malo prije dolaska na zaravan gdje se nalazi planinarski dom, prolazi se pored natpisa – “Dobro došli o carstvo Klečkih Vještica”!

Klek_Hiking Croatia

KOZJAK

Planinarski dom Putalj
Putalj, 460 m

S obzirom da se u ovom domu može smjestiti gotovo 80 osoba, Putalj je jedan od najvećih planinarskih domova u Dalmaciji. Smješten je na malom obronku podno južne stijene Kozjaka, na mjestu s fenomenalnim panoramskim vidikom na Split i okolicu.
A s obzirom na izbor jela i mogući pristup automobilom, PD Putalj je dosta popularan i za organizaciju različitih događanja – pa čak i vjenčanja. Što se nas tiče, idealna lokacija!

MOSOR

Planinarski dom Umberto Girometta
Ljuvač, 868 m

Ukoliko planirate provesti vikend u Splitu prije navale turista, svakako sugeriramo da odvojite vremena za odlazak do planinarskog doma na planini Mosor, jednom od omiljenih izletišta Splićana.
Od mjesta Sitno Gornje potrebno je otprilike do 45 minuta hoda da stignete do ove zidane katnice u šumi iznad prostranog zelenog dolca Ljuvača (gdje se zadnjih godina održava i
Mosor Film Festival), koja je nazvana po popularnom predsjedniku HPD-ove podružnice Mosor koji je zaslužan za njegovu gradnju.
Dom je otvoren vikendom i može smjestiti do 50 osoba (a vrijedi napomenuti da su spavaonice obnovljene ima tri godine zahvaljujući HPD-u Mosor), ali ukoliko ne želite prenoćiti – isplati se samo “zaletiti” do doma na grah odnosno “fažol” za koji garantiramo da je za prste polizati. Jer takva jela ipak su najbolja iz “kazana”.

BIOKOVO

Planinarski dom Toni Roso
Vošac, 1422 m

Vošac_park prirode Biokovo

Ukoliko niste skloni strmijem usponu biokovskim padinama od Makara do ovog planinarskog doma na Vošcu, za što će vam trebati nekih 2 i pol sata, možete ići na mnogo lakšu varijantu – starom biokovskom cestom popeti se automobilom do stare kuće pod Vošcem – nakon čega će vam trebati manje od pola sata hoda do doma (a odavde se možete ujedno uputiti i na vrh Biokova – sv. Juru).
Ovaj zidani objekt inicijalno je sagrađen nakon Drugog svjetskog rata za vojne potrebe, ali je ubrzo napušten. Temeljito su ga obnovili članovi SAK Ekstrem te nazvali po imenu mladog alpinista stradalog u Alpama. Otvoren je samo ljeti te opskrbljen pićem i pitkom vodom, a ovdje može prespavati do 20 ljudi.
Ali najbolja stvar kod ovog doma je definitivno otvoreni pogled koji puca na makarsku rivijeru i srednjodalmatinske obale, dok se s druge strane vidi vrh Sv. Jure. Kino na otvorenom! 

 

Naslovna fotografija: Hiking Croatia
Foto: Getty Images / NP Paklenica / medvednica.info / NP Risnjak / PP Biokovo / samobor.hr / HPD Radoboj / HPD Petrov vrh / PP Papuk / Hiking Croatia