Rijetko što opušta poput boravka u prirodi, a na sreću, živimo u zemlji koja je bogata prirodnim ljepotama. Upravo zato nije nimalo jednostavan zadatak izdvojiti samo nekolicinu predivnih lokacija, ali evo naši prijedlozi za vikend izlet za vrijeme kojeg ćete uspjeti zaboraviti na sve svoje brige i u potpunosti se prepustiti prirodi.

Sjeverni Velebit

Čarobni Sjeverni Velebit uvijek je dobra ideja – pogotovo u jesen kada sama automobilska vožnja do planinarskog doma na Zavižanu predstavlja posebno iskustvo. Ovo područje idealno je za početnike planinare budući da od Zavižana kreće poznata Premužićeva staza (dovršena 1933. godine zahvaljujući projektu inženjera šumarstva i strastvenog planinara Ante Premužića) koja ne iziskuje posebnu fizičku kondiciju, a omogućava uživanje u svoj prirodnoj raznolikosti Velebita sve do Baških oštarija – zbog koje ćete se odmah zaljubiti u ovu veličanstvenu planinu. 

Zavižan na Velebitu

Na web stranici nacionalnog parka možete pronaći niz planinarskih tura različite duljine, na temelju kojih se možete odlučiti za opciju jednodnevnog ili dvodnevnog izleta. Pritom možete prenoćiti u spomenutom planinarskom domu (uz prethodnu najavu), u Rossijevom planinarskom skloništu koji se nalazi dva sata hoda od Zavižana ili planinarskoj kući Alan do koje je potrebno pješačiti još dodatna tri sata (također se potrebno najaviti za noćenje).

Kuća Velebita
U pitoresknom naselju Krasno nalazi se posjetiteljski centar nacionalnog parka Sjeverni Velebit – čiji se postav proteže na čak četiri etaže kako bi se kroz različite tematske cjeline prikazala prirodna i kulturna vrijednost Velebita. Za više informacija o centru, svakako posjetite web stranicu Kuća Velebita i provjerite “gdje stanuje priroda”.

Rossijevo planinarsko sklonište na Velebitu

Kanjon Krupe

Skriven podno Velebita, 30 minuta vožnje od Obrovca, nalazi se biser krške ljepote. Kanjon rijeke Krupe, koja ima čak 19 slapova, idealan je za jednodnevni izlet bilo da ste avanturističkog duha ili tražite savršenu lokaciju za piknik uz obale ove tirkiznoplave rijeke. Početna točka za istraživanje je Manastir Krupa, koji datira iz 14. stoljeća, odakle kreće planinarska staza nizvodno uz kanjon. Na sredini kanjona (nakon dva sata hoda ili vožnje automobilom), naići ćete na Kudin most, koji je prema predaji izgradio zaljubljeni mladić Kude kako bi premostio rijeku koja ga je dijelila od njegove drage. Ovaj jedinstveni most od suhozida sagrađen je na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće i zaštićeni je spomenik kulture. Ako nastavite dalje stazom niz kanjon, dolazite do ušća Krupe u rijeku Zrmanju i njezinog najvišeg slapa – Visokog buka (11 m). Od ušća, staza vodi uzbrdo prema mjestu Golubić gdje vas čeka grand finale – spektakularan pogled na kanjon Krupe prema izvoru te na dio kanjona Zrmanje. 

Kanjon krupp

Međutim, s obzirom da na visoki vodostaj u ovo doba godine, kanjon ove rijeke je najbolje istraživati u proljeće i ljeto – ali u ovom periodu svakako možete posjetiti područje Manastira i Kudin most do kojeg vodi kraća planinarska staza.  

Raj za bicikliste

Za one željne biciklističke avanture, start kružne staze u dužini od 45 km kreće iz sela Muškovci, a vodi vas do izvora rijeke Krupe.

Moćni Dabarski kukovi

Kralježnica Velebita – tako izgledaju moćni Dabarski kukovi u blizini Baških oštarija. Ovaj niz stjenovitih vrhova koji izranjaju iz okolnih šuma ostavlja bez daha, pogotovo kad se popnete na najslikovitiji vrh Kizu (1274 m), koji pruža predivne vidike i gdje se isprepliću mnogobrojni kukovi različitih oblika koji podsjećaju na scenu iz trilogije Gospodar prstenova“.

Velebit - Dabarski kokovi

Za one iskusnije, markirana staza preko grebena vodi sve do Ravnog dabra (dabar i duliba su stari slavenski nazivi za duboke šumske udoline) gdje se nalazi planinarski dom, do kojeg je također moguće doći i lakšim šumskim putem za otprilike dva sata, odnosno dijelom Premužićeve staze.
Za dodatne ture u ovom dijelu Velebita, svakako pogledajte naš nedavno objavljeni članak s preporukama atraktivnih planinarskih ruta ekipe iz Highlandera Hrvatska

Gastro oštarije

Hostel Baške oštarije nezaobilazna je stanica za sve posjetitelje ovog područja – ne samo zato što nudi noćenje po povoljnim cijenama te što se nalazi na početku planinarskih staza prema već poznatim planinarskim skloništima Ždrilo i Šugarska duliba (koje je projektirao arhitekt Ivan Juretić), nego i zbog domaćih ličkih specijaliteta. Hostel također nudi i uslugu rekreativnog jahanja – više info na: www.rekreativnicentar.eu

Planinarsko sklonište Ždrilo na Velebitu

Park prirode Učka 

Idući put kada krenete u obilazak prekrasnih istarskih brežuljaka, razmislite o uključivanju Učke u svoj itinerar. Iako je ovo područje proglašeno parkom prirode 1999. godine, besplatno je za individualne posjetitelje koji ne žele stručno vođenje. Najviši vrh parka te cijelog istarskog poluotoka je Vojak (1401 m), na kojem se ističe kula sagrađena 1911. godine.

Wonderful panoramas of forests and pastures from the lookout in the Ucka Nature Park, Croatia / Čudesne panorame na šume i pašnjake sa vidikovaca u parku prirode Učka, Hrvatska

Kako biste uživali u 360° panoramskom pogledu, do Vojka možete doći različitim planinarskim stazama počevši primjerice od Lovrana ako želite dulju turu (četiri sata) ili od Poklona (922 m), prijevoja koji spaja planinske masive Učku i Ćićariju, laganom šetnjom bukovom šumom u trajanju od sat vremena. A ako ne želite planinariti natrag s vrha, možete sletjeti s njega! Park prirode Učka ima registrirano letjelište, a Vojak je jedan od uzletišta za zmajeve ili paraglidere. Koje još outdoor aktivnosti nudi Učka, provjerite na www.pp-ucka.hr.

Iznenađenje u Pazinčici

Pola sata vožnje u smjeru Pazina krije se slap Zarečki krov – gdje rijeka Pazinčica pada s visine od 10 m preko prirodne špilje koja izgleda kao krov iznad jezera. Mjesto za piknik ili rashlađenje od ljetnih vrućina također je i odredište ljubitelja sportskog penjanja. 

IDEJE +

Road trip u okolici Knina

Otkrijte Mauzolej obitelji Meštrović u Otavicama s čarobnim drvoredom na ulazu, mistični izvor rijeke Zrmanje ili kamenu galeriju na planini Poštak. 

Galerija na Poštaku_planinarenje

Tulove grede

Moćne Tulove grede, stjenoviti greben izrazito strmih kukova izgrađenih od vapnenačkih stijena, magični su krški fenomen na Velebitu koji se nalazi na njegovom južnom dijelu – u okviru Parka prirode Velebit. Za istraživanje ovih stijena potrebno je nešto više spremnosti, ali do vrha na visini od 1.120 m s kojeg se pružaju spektakularni pogledi na atraktivni vrh Sveto brdo i jadranske otoke, potrebno je manje od jednog sata.

Rastoke – Plitvice u malom

Posjetite bajkovite Rastoke, mjesto gdje se spajaju tradicijska arhitektura te rijeke Slunjčica i Korana, stvarajući prekrasne slapove i kaskade. Zaokružite izlet ručkom na terasi restorana Ambar.

Ambar_Rastoke

Vrlika

Mjesto najpoznatije po operi Ero s onoga svijeta jedno je od zelenih dragulja dalmatinskog zaleđa savršeno za biciklističke ture uz Peručko jezero ili prema izvoru rijeke Cetine. 

 

Foto: Tea Marasović