Ako ste od onih kojima se zapravo niti ne ide na more u špici sezone, čitajte dalje jer imamo ideju koja vas vodi prema smaragdno plavoj rijeci udaljenoj 3 i pol sata lagane vožnje od Zagreba.

Odredište je susjedna nam Slovenija koje se nedovoljno često sjetimo kao idealne vikend destinacije za bijeg od gužvi. Jedno je sigurno – Slovenija ima jako puno prirodnih aduta zbog kojih ćete zaboraviti da ste trebali biti na moru. A i fino ćete se osvježiti jer u njezinim kanjonima, dolinama i planinama vrućine su puno podnošljivije.

Dolina čudesne rijeke Soče svakako je na popisu među njima. Na samom ulazu u Nacionalni park Triglav smjestila su se Tolminska korita, jedno od najljepših slovenskih odredišta za posjetiti o kojima su već ispisani brojni redovi. Kako i ne bi kada je smaragdna boja rijeka Tolminke i Zadalščice, kroz čija korita imate priliku prošetati, toliko privlačna da je nezaobilazna destinacija ljeti. Korita spomenutih rijeka na ovom se mjestu spajaju u jedno, i to u dubokim stijenama kroz koje su tisućama godine probijale svoj put. Tolminska korita najniža su ulazna točka u Nacionalni park Triglav. Dužina korita je oko 200 metara, a širina kanjona kreće se od 5 do 10 metara dok boja rijeke privlači brojne posjetitelje kroz godinu. Ljeti, za sunčanih toplih dana smaragdno plava boja rijeke izgleda gotovo nestvarno, a temperatura vode se kroz cijelu godinu kreće između 6 i 9 stupnjeva.

Postoji i termalni izvor iz kojeg izvire topla voda s oko 21 stupanj Celzijus. Oko korita rijeke vodi kružna staza dugačka oko 2,5 kilometara za koju će vam trebati prosječnih sat i pol ugodne šetnje i još ljepših prizora koji osvježavaju. Svakako zastanite na Vražjem (Hudičevom) mostu jer ovdje puca najbolji pogled na kanjon, a i shvatit ćete zašto se zove „vražji“.

Do prekrasnih Tolminskih korita stiže se kroz mjesto Tolmine, 2 kilometra udaljeno od odredišta kanjona. Do Tolmina ćete pak doći najlakše i najbrže autocestom iz Zagreba preko Ljubljane. Ulaznica u park je 10 eura za odrasle u ovo doba godine, a duplo manje za djecu.

Također, zanimljivo je UNESCO proglasio Julijske Alpe prvim rezervatom biosfere međunarodnog značaja u Sloveniji. Mještani inovativnim pristupima povezuju ljude s prirodom i na taj način čuvaju prirodnu baštinu, raznolikost, ali i brinu o kontinuiranom razvoju. Jedinstvenu ljepotu prirode prepoznali su i filmaši Narnijskih kronika koji su uz rijeku Soču snimili neke od najuzbudljivijih scena tog slavnog filma.

Foto: Profimedia, Unasplash