Europa krije nebrojeno puno lokacija koje ostavljaju bez daha bogatom poviješću, prirodima ljepotama i sadržajem koji zadovoljava svačije želje. Međutim, dok neke destinacije privlače milijune turista svake godine, postoje i one manje razvikane koje nude jedinstveno iskustvo za sve željne avanture i otkrivanja novih, čarobnih mjesta.

Stoga, želite li svoje putovanje provesti okruženi manjom gužvom, izdvojili smo nekoliko opcija za koje smo sigurni da će vas u potpunosti osvojiti!

Estonija

Najsjevernija baltička država, Estonija je zemlja koja spaja bogato povijesno nasljeđe s modernom tehnologijom i održivim načinom života. Tallinn, glavni grad, poznat je po dobro očuvanom srednjovjekovnom starom gradu koji je i pod UNESCO-vom zaštitom. Izvan grada, Estonija nudi prekrasne prirodne krajolike, uključujući velike šume, brojna jezera i dugu obalu uz Baltičko more koja je posebno popularna tijekom ljetnih mjeseci zbog sanjivih bijelih pješčanih plaža. Estonci su ponosni na svoju kulturu, jezik i tradiciju, što se odražava u njihovoj glazbi, plesu i narodnim običajima, stoga posjetite li ovu zemlju, očekujte zanimljivu mješavinu starog i novog, tradicionalnog i modernog!

Albanija

Osim netaknutih plaža koje se protežu duž Jadranskog i Jonskog mora, impresivnih planina  i slikovitih rijeka, Albanija skriva još mnogo toga. Zemlja se može pohvaliti s nekoliko lokacija koje su pod zaštitom UNESCO-a, kao što je primjerice antički grad Butrint, mjesto bogate povijesti i kulture, Berat, poznat kao grad tisuću prozora koji očarava osmanskom arhitekturom ili Gjirokastër, grad kamenih ulica i bijelih kuća. Također, gastronomska raznolikost Albanije predstavlja spoj turske, grčke i talijanske kuhinje, stvarajući bogat i raznolik menu koji zadovoljava svačiji ukus.

Latvija

Smještena na baltičkoj obali, Latvija je zemlja je koja se može pohvaliti s preko 40% teritorija prekrivenog šumama. Riga, glavni grad zemlje, poznat je po impresivnoj art nouveau arhitekturi i živahnom kulturnom životu. Osim urbane ljepote Rige, Latvija nudi idilične ruralne pejzaže, čiste pješčane plaže i tajanstvena močvarna područja koja su idealna za ljubitelje prirode. Latvijski nacionalni parkovi, kao što je Gauja, popularni su među planinarima i ljubiteljima aktivnog odmora, stoga se definitno radi o zemlji koja nudi ponešto za svakog.

Armenija

Armenija je zemlja s velikom poviješću te dom nekim od najstarijih kršćanskih spomenika na svijetu. Ovdje možete uživati u istraživanju impresivnih crkava i manastira, uključujući i katedralu u Echmiadzinu koja se smatra najstarijom katedralom na svijetu. Armenija nudi veličanstvene prirodne ljepote, uključujući jezero Sevan koje je jedno od najvećih slatkovodnih visokogorskih jezera na svijetu, a ne nedostaje niti planina, dolina i rijeka koje su idealna opcija za sve one koji vole aktivan odmor. Što se tiče armenske kuhinje, ista odražava bogatu povijest i kulturu zemlje s naglaskom na svježe sastojke, interesantne začine i tradicionalne tehnike pripreme.

Foto: Unsplash