Danas obilježavamo Međunarodni dan žena – datum koji tradicionalno donosi brojne hvalospjeve i čestitke posvećene ženama. Međutim, ne možemo zanemariti osjećaj da se sve češće spomenute geste čine površnima jer lijepo sročene riječi uglavnom ostaju ”mrtvo slovo na papiru” bez prave težine ili djelovanja u stvarnom svijetu.

U moru polugeneričkih objava na društvenim mrežama, istinsko značenje ovog dana uglavnom se gubi. No ono što uvijek iznova potvrđuje vrijednost određenog trenutka jesu konkretna djela, osobito ona koja slave žensku solidarnost i povezanost, a jedan od najljepših načina za činjenje upravo toga su – putovanja s najboljim prijateljicama!

Neovisno o vašem ljubavnom statusu, važno je da barem jednom godišnje odvojite vikend ili još bolje, nekoliko dana, za putovanje sa svojim najbližim prijateljicama. Takav oblik odmora ima posebnu čar i donosi uzbuđenje koje je teško nadmašiti bilo kojom drugom vrstom putovanja. Više od same zabave, ovo je prilika da produbite veze s važnim ženama u vašem životu, ojačate prijateljstva i zajedno stvorite uspomene koje će trajati cijeli život. U kontekstu Međunarodnog dana žena, ovakva putovanja postaju simbol otpora prema površnom priznavanju ženskih dostignuća i prilika da se istinski proslavi snaga, hrabrost i neprocjenjiva vrijednost ženskih odnosa.

Iako vjerujemo da ih znate, napravili smo popis koji sadrži pet razloga zbog kojih biste što prije trebali organizirati žensko putovanje!

Ojačat će prijateljstvo

Užurbana svakodnevica i neumoran tempo nerijetko nam ne ostavljaju dovoljno vremena za druženje s prijateljicama, no istinsko prijateljstvo gradi se na zajedničkim iskustvima, sjećanjima i razgovorima koji pokrivaju razne teme – od smiješnih, pa sve do ozbiljnih i svega između. Upravo zato, zajedničko putovanje nadoknadit će sve one propuštene dane koje nam je ”život ukrao” i podsjeti nas koliko je važno, usprkos gužvi, uvijek pronaći vremena za drage ljude.

Osjećat ćete se slobodno i nesputano

Ukrcati se na avion ili u automobil s najboljim prijateljicama i privremeno ostaviti svakodnevicu iza sebe – donosi predivan osjećaj slobode. Bez obzira na to imate li partnera i djecu, provesti vrijeme na mjestu koje vam je novo i neistraženo vratit će osjećaj bezbrižnosti. Glavne brige tada postaju sitnice poput nanošenja dovoljno kreme za sunčanje i odabir mjesta za večeru – i to je nešto što nam svima u godini s vremena na vrijeme treba.

Upoznavanje novih ljudi

Biti u društvu prijateljica čini nas sklonijima upoznavanju novih osoba, što ne mora nužno voditi romantičnim susretima iako je to moguće ako ste slobodni. Za razliku od parova koji su često pomalo suzdržani, u grupi je vjerojatnije da će se upustiti u nova prijateljstva koja mogu voditi ka dugogodišnjem druženju.

Podsjetit ćete se zašto ste najbolje prijateljice

Baš kao što romantično putovanje može osvježiti ljubavnu vezu, tako i putovanje s prijateljicama može ojačati prijateljstvo. Naima, na putovanju ćete svoje prijateljice vidjeti u drukčijem kontekstu od onog uobičajenog koji je pun stresa i obveza jer je naglasak isključivo na opuštanju i uživanju. Upravo je to trenutak koji će nas posjetiti na stare uspomene i pokazati da u životu imamo sjajne ljude.

Razgovor o problemu i potencijalnom riješenju

Iako se putovanje na prvu ne čini kao period tijekom kojeg želimo razgovarati o problemima, zapravo se radi o dobrom trenutku za maksimalno otvaranje i povjeravanje. Bez obzira na to što je i putovanje vremenski ograničeno, imamo više vremena nego tijekom uobičajenih dana, stoga period putovanja možete iskoristiti i kako biste prijateljicu motivirali da napusti posao koji ne voli ili izađe iz toksične veze koje je sputava u životu.

Foto: Pexels, Unsplash, Getty Images, Instagram / @selenagomez