Ukoliko već niste naišli na Instagram profil Hiking Croatia iza kojeg se kriju Mario Jurina i njegova djevojka Daria Bedeniković, nakon jednog pogleda na njihove izletničke fotografije – odmah ćete poželjeti krenuti u avanturistička istraživanja

Od 2019. godine ovi entuzijasti dijele fotografije sa svojih planinarskih tura koje su postale izvor inspiracije za mnoge planinare ili one koji će to tek postati – pa tako ovdje možete pronaći ideje za jednodnevne ili višednevne planinarske ture, savjete o planinarenju ili potrebnoj opremi koja je posebno važna u aktualnim vremenskim uvjetima. 

Upravo zato smo se obratili Mariju za preporuke zimskih izleta, koji su ujedno idealna podloga za detox poslije blagdana. Jer što se nas tiče, outdoor izleti su najbolji način za povratak u formu – a osim benefita za organizam, omogućuju otkrivanje čarobnih lokacija koje su inače teško dostupne, a gdje priroda pokazuje svoju raskoš u najrazličitijim šumskim ili krškim oblicima.

Ali kako napominje ovaj avanturistički par, ne smijemo ipak zaboraviti da su zimi planine puno zahtjevnije i kriju više zamki nego u ostala godišnja doba, stoga je uvijek potrebno prethodno proučiti meteorološke uvjete i ponijeti adekvatnu opremu. Naime, zimi se teren u potpunosti mijenja te su markacije i staze često prekrivene snijegom, a zato je od vitalne važnosti poznavati teren na kojem se nalazimo.

U nastavku pronađite njihovih top pet prijedloga za laganije planinarske ture koje će vas nagraditi prekrasnim panoramskim vidicima – a koju god odabrali, zasigurno nećete pogriješiti.

Klek

Klek_Hiking Croatia

Vrh ove planine, koja je kolijevka alpinizma u Hrvatskoj, visok je svega 1.182 m. A iako je idealno planinarsko odredište tijekom cijele godine, nikako nije za podcjenjivanje tijekom zimskih dana, budući da vremenski i terenski uvjeti ponekad mogu biti prilično surovi. 

Dvije najpopularnije staze do vrha su Bjelsko – Klek te staza Ogulin – Kneja – Klek koja počinje u naselju Vučić selo, ali moguće je krenuti i od napuštenog kamenoloma Kneja, što je posebno dobra opcija zimi kada ima snijega.

Klek_Hiking Croatia

Obje staze dovest će vas do planinarskog doma koji se nalazi ispod vrha Kleka i koji je vikendima većinom otvoren, ali svakako se o tome informirajte prije polaska na turu.

Od doma “Klek” do vrha vodi uzbudljiva i strma staza koja je na nekim mjestima osigurana sajlom, a pogled s vrha fantastičan je u svim smjerovima!

Klek_Hiking Croatia

Poučna staza Leska 

Poučna staza Leska_Hiking Croatia

Duljine 4,2 km, ova staza počinje i završava kod uprave NP Risnjak u Crnom Lugu.
Na stazi se nalaze čak 23 poučne table, stoga putem možete doznati svakakve zanimljivosti o divljim životinjama, šumama i nacionalnom parku.

Poučna staza Leska_Hiking Croatia

Zimski ugođaj na stazi pruža predivan doživljaj, a nakon svakog svježeg snijega zaposlenici nacionalnog parka stazom naprave krug motornim saonicama i utabaju snijeg.
Staza je idealna za cijelu obitelj, a kod zgrade parka nalazi se i sanjkalište gdje će posebno uživati oni najmlađi.

Poučna staza Leska_Hiking Croatia

Viševica

Viševica_Hiking Croatia

Smještena između Velebita, Risnjaka, Bjelolasice i Učke, s ovog vrha visokog 1.428 m pruža se jedan od najljepših pogleda u Gorskom kotaru – sve nabrojane planine su kao na dlanu.

Viševica_Hiking Croatia

Staza dužine 5,4 km kreće od PD  ”Vagabundina koliba” i vrlo je dobro markirana, stoga ćete lako i sigurno stići do vrha za nešto više od 2 sata.

Viševica_Hiking Croatia

Bjelolasica 

Bjelolasica_Hiking Croatia

Još jedan u nizu predivnih vidikovaca u Gorskom kotaru vjerojatno je svima vrlo dobro poznat – ali kada ste ga zadnji puta posjetili?

Do vrha Bjelolasice vodi više staza, a dva najpopularnija prilaza su onaj od HOC Bjelolasica te staza iz Begovog Razdolja preko Vrbovske Poljane. Obje staze su dulje od 8 km, stoga je ovaj izlet definitivno izazovniji u odnosu na ostale prijedloge s ove liste. 

Bjelolasica_Hiking Croatia

Do Vrbovske Poljane vodi vas makadamska cesta, a zatim planinarska staza do simpatičnog planinarskog skloništa “Jakob Mihelčić”. Od skloništa do vrha Kula (1.534 m) potrebno je još 30 minuta hoda, a kada vidite pogled s vrha zaboravit ćete na sve kilometre koje ste prošli do tamo!

Bjelolasica_Hiking Croatia

Snježnik 

Definitivno jedan od najpopularnijih domaćih vrhova zimi koji morate staviti na svoju “to do” listu.

Platak_Hiking Croatia

Staza do vrha počinje kod PD “Platak” i odlično je markirana. U početku vodi makadamskom cestom do Rimskih vrata gdje možete izabrati između dvije opcije uspona na Snježnik, grebenom ili kroz grlo. Obje staze su otprilike iste duljine, ali zimi je možda ipa lakša opcija staza Kroz Grlo

Snježnik_Hiking Croatia

Snježnik_Hiking Croatia

S vrha Snježnika pruža se predivan pogled u svim smjerovima, a ukoliko imate sreće pa bude dobra vidljivost – on seže sve do slovenskih Alpi i Triglava.
A neposredno ispod vrha, nalazi se biser domaće planinarske arhitekture izgrađen 1951. godine – planinarski dom “Snježnik” koji je pola stoljeća bio omiljeno okupljalište riječkih planinara, nakon čega ostaje devastiran i zapušten unatoč svojem enormnom potencijalu.
No šuška se da uskoro kreće projekt obnove ovog doma za kojeg se može sa sigurnošću reći da ima najljepši panoramski pogled među svim planinarskim objektima u Hrvatskoj, stoga držimo fige!

A kada se uspijete odvojiti od ovih spektakularnih vidika i od Snježnika grebenom nastavite prema Guslici, možete napraviti lijepu kružnu turu – što svakako uvijek preporučujemo, budući da je ipak zanimljivije vratiti se drugim putem do početne točke.

 

 

Foto: Hiking Croatia