Ako ste roditelj i često razmišljate kamo biste mogli odvesti mališane, a da im bude lijepo i edukativno, pritom da se dobro “izmore” i da svi stignete sretni kući, čitajte dalje jer imamo vodič za vas. Listu stalno nadopunjavamo, tako da nas pratite! U nastavku donosimo ideje gdje možete provesti vikend s djecom. 

Dinopark u Funtani

Dinopark_Funtana

Ovaj zabavni park pravi je čudesni prirodoslovni raj za klince. Ovdje se upoznaju s prethistorijskim svijetom i to kroz više od 80 različitih dinosaura, od kojih su neki pokretni i glasaju se te su napravljeni u prirodnoj veličini! Šetnja parkom vodi vas kroz gusti hlad i diljem drvene staze duge 1,5 km. Staza je dijelom u šumi, a dijelom na otvorenom; dijelom je na zemlji, a dijelom iznad stijena; ima ravnih i strmih dijelova, i tako u potpunosti pruža nezaboravno i autentično iskustvo ovih veličanstvenih stvorenja! Sezona je krenula od 1. travnja.

Muzej krapinskih neandertalaca

Muzej krapinskih neandrtalaca_postav

Nalazište krapinskih neandertalaca “Hušnjakovo” zaštićeno je kao prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj, a pripada među najznačajnije paleoantropološke lokalitete svijeta. Muzej krapinskih neandertalaca slijedi ideju izvrsnosti koju je utemeljio Dragutin Gorjanović Kramberger, znanstvenik koji je svijetu obznanio jedinstvene nalaze fosilnog čovjeka iz Krapine. Autori projekta i realizacije muzeja, arhitekt Željko Kovačić i paleontolog Jakov Radovčić, zajedno s brojnim suradnicima postavili su odličan muzej koji na interaktivan način tumači fenomen nastanka čovjeka.

Muzej krapinskih neandrtalaca_postav

Stalni postav muzeja koncipiran je u 18 tematskih cjelina koje nas vode daleko u prošlost, od najstarije prošlosti Zemlje do početka civilizacije i modernoga doba, s posebnim naglaskom na znamenito otkriće u Krapini i važnost zbirke krapinskih neandertalaca. Ne sumnjamo da ćete se jednako zabaviti i vi i vaše dijete. 

Ranč Dolina Jelena za vikend-izlet pun doživljaja

Lucija Ćurić, Facebook Ranch Dolina Jelena
Fotografkinja Lucija Ćurić, Facebook: Ranch Dolina Jelena

Čarobno mjesto po kojem su Plitvičke doline naširoko poznate jest Ranč Dolina Jelena. Ranč se prostire na 15 hektara i dom je više od 100 jedinki divljači koje u stvarnom životu većina ljudi nikad neće ni vidjeti, a kamoli im se približiti. U Dolini Jelena plahe srne i košute pa i svojeglavi jeleni lopatari posjetiteljima jedu iz ruke, dozvoljavaju im da ih maze i s njima se fotografiraju, a posebno su pažljivi i dozvoljavaju više djeci s poteškoćama u razvoju. Obitelj Bićanić koja se posvećeno brine o ovim gracioznim šumskim bićima nema objašnjenja za to. Životinje, kako vjeruju Bićanići, jednostavno instinktivno osjećaju, kao i ljudi. Obilazak Ranča traje oko sat i pol, koji prođu u trenu, a nakon toga slijedi sabiranje dojmova i okrepa domaćim delicijama, prirodnim sokovima i žestokim pićima koje proizvode Bićanići i susjedna obiteljska gospodarstva. Zbog velikog interesa posjet je potrebno rezervirati putem e-maila ili telefona par dana unaprijed. Ponedjeljkom je Ranč zatvoren.

Izletište Šumska bajka 

sumska-bajka-izlet-u-prirodu

Izletište Šumska bajka nalazi se u Liču, u predivnom šumskom predjelu, udaljenom svega 4 km od centra Fužina. Izletište ima edukativni karakter. Atrakcija izletišta je obilazak gatera sa šumskim životinjama (srne i veprovi), a pažnju će zasigurno privući likovi iz bajki izrađeni od drva. U ponudi izletišta nalaze se sadržaji primjereni svim dobnim skupinama.

sumska-bajka-park-za-djecu

Odrasli mogu uživati u odmoru i druženju uz mjesta za roštilj, a djeca u mnogobrojnim zabavnim sadržajima poput ljuljački, klackalica, tobogana, trampolina te kućicama namijenjenima za igru i promatranje životinja. U cijenu su uključeni svi zabavni sadržaji za djecu, šetnja tematskom stazom, razgledavanje drvenih skulptura likova iz bajki te obilazak gatera s divljim životinjama. 

Vikend-izlet s djecom u Kaubojsko selo Roswell

Kaubojsko selo Roswell

Kaubojsko selo Roswell posebna je atrakcija u Gorskom kotaru, smještena nedaleko Fužina. Cijelo selo izgrađeno je za potrebe snimanja poznatog filma “Winnetou” o indijanskom poglavici iz plemena Apača prema romanima Karla Maya. Nakon završetka snimanja, postavljena filmska kulisa kaubojskog sela zadržana je u originalu, tako da danas u Roswellu kao pravi kauboj ili Indijanac možete i vi i vaše dijete jahati, voziti se u kočiji, bacati laso, posjetiti saloon ili se okušati u gađanju lukom i strijelom.

Zlodejevo

rogla-zima-zlodajevo

Ovo mjesto u susjedstvu, na slovenskoj Rogli, udaljeno je svega dva sata od Zagreba, a tamo se skriva pregršt aktivnosti za djecu, pogotovo u zimsko doba. Dječji snježni park u ponudi ima mnoge zabavne sadržaje i poligonske prepreke koje predstavljaju izazov malim skijašima, istovremeno ih učeći skijaškim vještinama. Sanjkanje je zabavno samo po sebi, a zamislite veselja kad se na njega uputite navečer – petkom i subotom se, tijekom noćnog skijanja, održava i noćno sanjkanje na stazi duginih boja. Tik uz skijašku stazu Uniorček nalazi se devet lijepih drvenih kućica s crkvom u sredini. Ono što je najzanimljivije jest to da svaka kuća skriva vlastitu tematsku igru vezanu uz život na Pohorju koja zabavlja djecu, ali ih i potiče na razmišljanje.

Izlet u Pot med krošnjami

Rogla_Pot med krošnjami

Put između krošanja nalazi se u srcu moćne pohorske šume, na vrhu Rogle, na nadmorskoj visini od 1517 metara. Put će vam pokazati zašto je priroda Pohorja jedinstvena. Upoznat ćete stabla lokalnih šuma, sve od korijena pa do vrhova krošanja. Postat ćete dio šumskog života i upoznat ćete mnoge životinjske i biljne vrste koje nećete pronaći nigdje drugdje. Uz put možete naći nekoliko adrenalinskih postaja, na kojima će se odrasli i djeca, primjerice, moći okušati u održavanju ravnoteže iznad prividnog ponora, koji je doduše prividan, no zato ništa manje strašan. Sve atrakcije su apsolutno sigurne! Tu je i nekoliko poučnih postaja namijenjeno upoznavanju značajki bogate i jedinstvene pohorske flore i faune.

Pot med krosnjami_tobogan

A potpuni hit je tobogan, koji je donio silazak s gornje platforme tornja među nadstrešnice. S jedinstvenim pogledom na slovenski krajolik i preko granica, tobogan daje posjet Putu između pohorskih krošanja poseban pečat. Suhi tobogan od 62 metra unutar tornja može vam skratiti put prema dolje i pružiti zdravu dozu adrenalina.

Zabavan vikend s djecom u Fužinama

Fužine kao gradić idealno je mjesto za otići s djecom. Tu mogu guštati u dugim šetnjama oko jezera, vožnji vlakićem, ali i brodićem. No Fužine su i odlično pozicionirane za istraživanje Gorskog kotara, pa djeci možete priuštiti nezaboravni vikend kojeg će se sjećati godinama. Tu ima i predivnih smještaja, poput Ville Fužine, čija je jedina mana to što ćete možda teško iz nje izaći. 

OPG Zeleni san

OPG Zeleni san

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ”Zeleni san” malo je gospodarstvo, a nalazi se u mjestu Lič (općina Fužine), u srcu Gorskog kotara. Prvotna djelatnost gospodarstva je stočarstvo, a danas je uz stočarstvo zastupljen i uzgoj bobičastog voća te turistička djelatnost. Pri posjetu, vaša djeca mogu upoznati s raznim vrstama biljaka i životinja poput konja, magaraca, ljama (!), Kamerunskih koza, ovaca, Minnesota svinja, patke, guske, razne ukrasne ptice. Sigurno će uživati. 

Izložba makete vlakova

U Virovitici, točnije, na njihovom željezničkom kolodvoru možete pogledati postav izložbe “Virovitica voli vlakove”. Tamo su se našle makete vlakova, tramvaja, automobila, helikoptera, tenkova… Ukupno 3500 modela može se pogledati na 300 četvornih metara prostora, a nekima se može i upravljati, što će oduševiti one najmlađe!

Ivanina kuća bajke za nezaboravno bajkovit izlet

Ivanina kuća bajke

Ivanina kuća bajke jedinstvena je u svijetu. Ovaj multimedijalni i interaktivni centar za posjetitelje slavi bajke i svekoliko bajkovito stvaralaštvo – djelujući na principima znanja, kreativnosti i uporabi novih tehnologija, predstavlja bajke najznačajnije hrvatske spisateljice bajki, Ivane Brlić-Mažuranić, rođene u Ogulinu 1874. godine, kao i bajke brojnih drugih hrvatskih i svjetskih bajkopisaca.

Ivanina kuća bajke

Smještena u drevnom Frankopanskom kaštelu, sastoji se od multimedijalne stalne izložbe, biblioteke, multifunkcionalnog prostora za radionice i suvenirnice. Aktivno djeluje i kroz svoju web-stranicu s virtualnom bazom bajki i online knjižnicom. Razvija svoju izdavačku djelatnost, a kroz cijelu godinu organizira kreativne edukativne programe u području pripovijedanja, literarnog i likovnog izraza, filma, predstavljačkih i primijenjenih umjetnosti i dizajna, namijenjenima djeci i odraslima.

Aquatika slatkovodni akvarij

slatkovodni akvarij karlovac

Impresivan Aquatika slatkovodni akvarij nastao je pod arhitektonskom palicom studija 3LHD. Smješten je uz desnu obalu rijeke Korane, a svojim oblikom ostavlja uistinu poseban dojam. Inspiracija za oblikovanje bila je povijesna jezgra grada, poznatija pod nazivom “karlovačka zvijezda”, okružena bedemima, odnosno u ovom slučaju zemljanim nasipima. Riječ je o jedinom potpuno slatkovodnom akvariju u Hrvatskoj. Kreiran je s idejom o razvijanju svijesti o iznimnoj biološkoj raznolikosti, a istovremeno educira kako održivo iskoristiti velika prirodna bogatstva Hrvatske u funkciji turizma.

aquatika karlovac

Izložbeni postav akvarija uključuje prikaz flore i faune hrvatskih rijeka, geološke prošlosti te tradicijske kulture i povijesti porječja četiriju karlovačkih rijeka. Posjetitelji mogu razgledati bogatstvo života u rijekama i jezerima, odnosno više stotina primjeraka slatkovodnih ribljih vrsta, od čega je više desetaka endemskih!

Park znanosti za najmlađe u Oroslavju

Park znanosti_Oroslavlje

“Park znanosti” projekt je pokrenut 2013., a otvoren 2018. godine s ciljem da se javne površine oplemene interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem namijenjenim svim dobnim skupinama, osobito najmlađima. Uz pomoć osmišljenih, izvedenih eksponata, od kojih svaki pokazuje i dokazuje zanimljive pojave iz područja fizike, astronomije, geografije i psihologije, svim dobnim skupinama pruža se prilika da na interaktivan i zanimljiv način pokreću, osluškuju ili mjere eksponate te tako spoznaju zašto i kako svaki od njih uspješno funkcionira. Uz zanimljivu, interaktivnu prezentaciju znanosti u sklopu igre i istraživanja eksponata, znanstvene se spoznaje lako usvajaju i postaju dio općeg obrazovanja svih korisnika. Jer tu je znanost zabava!

Zvjezdarnica Višnjan i edukativne radionice za djecu

Zvjezdarnica Višnjan smještena je na brdu Tičan, 3 km od Višnjana, u kojoj se nalazi teleskop Dagor. Ako se vašem djetetu posjet svidi, Znanstveno-edukacijski centar Višnjan tijekom ljetnih mjeseci ima radionice za najmlađe kroz koje im se približava znanost na najzabavniji mogući način. 

Polupodmornica na Krku

Polupodmornica Krk_sirena

Polupodmornica Big Marlin pruža vašim klincima jedinstveno iskustvo razgledavanja podmorja. Iako izgledom podsjeća na podmornicu, Big Marlin ne zaranja, već ima podvodnu kabinu iz koje možete sigurno i opušteno uživati u vožnji. Iz prostrane i udobne kabine možete vidjeti spektakularno podmorje krčkog akvatorija, a istovremeno možete uživati u panorami s palube. Podmornica također prolazi parkom podvodnih skulptura gdje se nalazi desetak skulptura, uključujući kormilo, škrinjua s blagom itd. Ostatak skulptura saznat ćete tijekom obilaska! A kada dođete do kraja podvodnog parka, očekuje vas novo iznenađenje, posebno za vaše najmlađe. Morska sirena! Ronit će oko broda, mahati vam i poslati poljupce. Teško da ovo može išta nadmašiti!

Aquarium Pula

Ako se vaše dijete neće moći zabaviti u najvećem akvariju u Hrvatskoj… E onda nemamo rješenja. Akvarij koji je nedavno dobio i prestižni svjetski certifikat, apsolutno je predivan. Smješten u 130 godina staroj austrougarskoj zgradi s prekrasnim pogledom na povijesnu pulsku luku, ova nekadašnja tvrđava danas obiluje morskim svijetom koji se pretežno nalazi u Jadranskome moru, hrvatskim jezerima i rijekama, ali i u morima diljem svijeta.

Brijuni

Možda malo zahtjevniji put, ali vožnja brodom, pa biciklom ili autićem po Brijunima, kakvo kupanje, šetnje, safari sa životinjama u velikom, ali ograđenom prostoru… Sumnjamo da vaša djeca neće uživati!

Planinarski centar Petehovac, Delnice

Sanjkalište_Petehovac_Delnice

Nadmorska visina više od 1000 m, povoljni ljetni klimatski uvjeti, bogata flora i fauna, brojne planinske staze i sportski tereni odlični su preduvjeti za sve vrste aktivnosti – bilo da ovdje dođete s djetetom zimi i uživate u sanjkanju u puno manjoj gužvi na stazi negoli na drugim skijalištima ili sanjkalištima, bilo da ćete doći u proljeće pa uživati u šetnjama, ili samo fantastičnom pogledu s vrha.

Ljetni-odmor_Petehovac_Delnice

Preporučljiva aktivnost jest odlazak u Delnice pješke planinskom stazom ili cestom. Desetominutnom vožjom možete doći do rijeke Kupe, Lokvarskog jezera ili još brže do rijeke Kupice i okupati se, ili uživati u ribolovu. Nekih je 30 minuta vožnje je do Opatijske, a 40 minuta do Crikveničke rivijere na Jadranskom moru. No tu imate sve što vam zatreba, od restorana do aktivnosti.

Dječja planinarska staza na Bilogori

U rujnu 2021. otvorena je dječja planinarska staza. Hodanje uobičajenom stazom, Bilogorskom obilaznicom, traje neka četiri sata, što je mališanima previše. Dječja staza duga je nešto manje od četiri kilometra i za samo sat vremena laganog hoda može se proći. Početak je kod Kamenitovca, na koji se svi mali hodači ponovno vraćaju!

Vikend-izlet u Krašograd

Krašograd

Krašograd se nalazi u malom slikovitom mjestu Bratina, na 25 km od Zagreba. Različite smještajne jedinice kao što su kuće s apartmanima ili bungalovi ovdje se nude uz pogled na park ili jezero i opremljene su svime što vam treba za nekoliko dana odmora. Idealno je za odmor s klincima jer ćete imati prilike za brojne aktivnosti s obzirom na to da se na imanju nalaze dva jezera, bazeni, dječja igrališta, sportska igrališta, farma te obradive poljoprivredne površine s raznim usjevima, što može biti edukativno za mališane. Ako vam se ne kuha kod kuće, možete jesti u restoranu Domaćica koji poslužuje jela pripremljena od domaćih organskih proizvoda s farme.

Park šuma Golubinjak

Gorski kotar je uvijek dobra ideja za izlet s klincima. Zima nosi snježna uzbuđenja i veselje na sanjkalištima, a proljeće nudi lijepi boravak u prirodi okružen zelenilom. Park šuma Golubinjak nalazi se u blizini mjesta Lokve i idealno je mjesto za provesti aktivan dan. U šumi je uređena lakša turistička staza, a postoje i dvije nešto duže “Kraljica Šume” i “Staza spilja” duga 10,82 km. Uz ugostiteljski objekt u ponudi je iznajmljivanje prostora za roštiljanje te dječje igralište, a za one aktivnije višenamjensko sportsko igralište i boćalište. Velika zelena čistina okružena stasitim stablima crnogorice koja se uzdižu visoko iznad bijelih stijena, ostavlja bez daha. Park šumu možete obići svakodnevno od 09:00 do 18:00, dok je izletište s restoranom otvoreno od četvrtka do nedjelje, od 09:00 do 19:00.

Cowboy Ranch

Ranč Cowboy

Draženka i Darko su par koje je fascinacija prirodom i konjima, potakla da iznjedre ovaj ranč koji se nalazi na svega 10 min od Novog Zagreba, na čarobnim i šumovitim obroncima Vukomeričkih gorica. Uz ljubav prema konjima, dijele i veliku ljubav prema hrani pa koriste samo lokalne namirnice. Osim ukusne hrane i očaravajuće prirode koja nas okružuje, na ranchu možete zahajati konje – i vi i vaši najmlađi! Dok se klinci igraju na igralištu i vaš lajavi kućni ljubimac uživa na suncu (da, primaju i pse!), možete biti sigurni da ćete imati jedan dan za pamćenje.

Lonjsko polje

Promatracnica-Lonjsko polje

Često vam spominjemo Lonjsko polje u kontekstu lijepe prirode i prilike za šetnju, promatranje i edukaciju. Baš je zato PP Lonjsko polje idealno za djecu s obzirom na to da imaju i prilagođene programe za djecu predškolske i školske dobi. Subotom i nedjeljom nude odlične obiteljske programe koji spajaju rekreaciju i edukaciju.

Promatračnica Lonjsko polje

Imate priliku posjetiti centre za posjetitelje Krapje, Repušnica ili Čigoč, a svaki od njih osim edukativnih priča nudi i šetnje pješačkim stazama te se i možete voziti brodom. Vikendom su dostupni i dodatni sadržaji poput najma bicikala i kanua.

Dvorac Pejačević i grad Viroviticu svakako stavite na listu

Dvorac Pejačević_Virovitica

Dvorac Pejačević jedan je u nizu slavonskih dvoraca znamenite plemićke obitelji Pejačević, koja je upravo po ovom svom vlastelinstvu dobila plemićki naslov “Pejačevići Virovitički”. Nedavno je u potpunosti obnovljen, a Gradskom parku vraćen je perivojni izgled te su postavljeni i dizajnerski drveni mostovi, od kojih svaki ima svoju priču vezanu za Viroviticu.

Dvorac Pejačević_Virovitica

Virovitica je kroz povijest bila poznata i kao “mala Venecija” s čak 16 mostova u samom centru grada. Kao hommage tom vremenu, kroz projekt obnove Dvorca postavljeno je pet dizajnerskih drvenih mostova od kojih svaki priča svoju priču – Most ljubavi koji vodi prema Crkvi sv. Roka s posebnim proširenjem na kojemu se naše mladenke vole fotografirati uz Dvorac Pejačević u pozadini, Most zrcala koji daje različite poglede na sam Dvorac, Gimnazijski most za druženje virovitičkih generacija, Portal most koji predstavlja “prolaz” iz stare Virovitice u novu urbanu Viroviticu i Glazbeni most koji svira kako posjetitelji po njemu hodaju, postavljen u blizini mjesta na kojemu je nekoć u povijesti bila Glazbena škola.

Tema “Drveno doba” raširena je i po cijelom gradu poučnom stazom “Drvoredima Virovitice” postavljanjem drvenih ploča sa slikama Virovitice kakva je nekad bila te interpretacijom urbanih legendi o virovitičkom Romeu i Juliji, Marinovom mostu, Maloj Veneciji, Šetalištu Edite Schubert, klizalištu oko Dvorca i slično. Uz dva sata multimedijskih sadržaja, animacija, igara, filmova, glazbe i više od 1500 neprocjenjivih izložaka, Gradski muzej Virovitica, uz Turistički informativni centar sa suvenirnicom u obliku godova stabala, malom multimedijskom dvoranom, prostorom za edukaciju, restoranom te cafe barom, čini kompletan i iznimno atraktivan turistički proizvod.

Fotografije: PR, Facebook