Vikende volimo provoditi u istraživanju novih destinacija, a najdraže su nam one zbog kojih ne moramo potegnuti daleko. Iako neopravdano zanemaren, Karlovac skriva zanimljive lokacije, finu hranu i prirodne ljepote. Vodimo vas tamo!

Karlovac je smješten u središnjoj Hrvatskoj na dodiru nizinskog i gorskog dijela, a najpoznatiji je po svoje četiri rijeke koje u ljetnim mjesecima služe kao odlična opcija za osvježenje. Ovo je grad po mjeri čovjeka koji se oslanja na tradiciju kulture, sporta, obrtništva i trgovine. Svoju je tradiciju ipak upotpunio i suvremenom kulturnom i gastro ponudom.

Aquatika slatkovodni akvarij

Prva stanica u obilasku neka bude impresivan Aquatika slatkovodni akvarij koji je nastao pod arhitektonskom palicom studija 3LHD. Smješten je uz desnu obalu rijeke Korane, a svojim oblikom ostavlja zaista poseban dojam. Inspiracija za oblikovanje bila je povijesna jezgra grada poznatija pod nazivom karlovačka zvijezda koja je okružena bedemima, odnosno u ovom slučaju zemljanim nasipima.

aquatika karlovac

Ovaj arhitektonski projekt studija 3LHD osvojio je brojne domaće, ali i inozemne nagrade u kategorijama koje naglasak stavljaju na prirodan okoliš, održivost, inovativnost, inkluzivnost i doprinos zajednici.

slatkovodni akvarij u karlovcu

Riječ je o jedinom potpuno slatkovodnom akvariju u Hrvatskoj. Kreiran je s idejom o razvijanju svijesti o iznimnoj biološkoj raznolikosti, a istovremeno educira kako održivo iskoristiti velika prirodna bogatstva Hrvatske u funkciji turizma.

Izložbeni postav akvarija uključuje prikaz flore i faune hrvatskih rijeka, geološke prošlosti te tradicijske kulture i povijesti porječja četiriju karlovačkih rijeka. Posjetitelji mogu razgledati bogatstvo života u rijekama i jezerima, odnosno više stotina primjeraka slatkovodnih ribljih vrsta, od čega je više desetaka endemskih!

slatkovodni akvarij karlovac

Iako možete i virtualno prošetati kroz akvarij, preporučamo iskustvo fizičkog posjeta. Kroz cijeli listopad traje promotivna akcija Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice koja omogućuje da građani posjete i upoznaju dijelove zemlje uz brojne uštede. Tako u sklopu akcije, Aquatika za nadolazeći vikend (23. i 24. listopad) omogućuje popust od 50% na ulaznice, a za naredni tjedan (25. – 31. listopad) popust od 35% na sve vrste ulaznica.

akvarij karlovac

Također, ovoga vikenda akvarij slavi svoj 5. rođendan pa je pripremio bogat program koji uključuje radionice, predstave i kviz. Odlična opcija za sve radoznale mališane, a prvih 500 posjetitelja osvaja i poklon!

Bistro&bar Kastel

Kao drugu postaju na touru de Karlovac preporučamo obrok u Kastelu, restoranu smještenom u srednjovjekovnom dvorcu Dubovac. Stari grad Dubovac je najstariji karlovački spomenik i jedan od najočuvanijih primjera feudalnog graditeljstva Hrvatske. Smješten je iznad grada i pruža pogled koji seže daleko u krajolik, a prošloga je vikenda bio mjesto održavanja Kestenijade.

bistro kastel karlovac

Meni ovog restorana u posebnom ambijentu temelji se na nasljeđu i bogatstvu svježih namirnica karlovačkog kraja, a oplemenjen je modernim tehnikama. Tako primjerice možete isprobati domaće pljukance s mesom divljači i listićima kozjeg sira, file smuđa u panko mrvicama na hladnoj salati od krumpira i kelja ili biftek sa začinskim maslacem na pikantnoj kremi od batata. Tu su i neizostavni burgeri, dječji meni i neodoljivi deserti poput moussea od bijele i tamne čokolade s malinama. Provjereno dobro!

bistro kastel karlovac jelo

Ako vrijeme dopušta, za kraj izleta odaberite šetnju uređenim stazama oko rijeka, Promenadom ili Vrbanićevim perivojem i tako otkrijte još neka omiljena mjesta okupljanja brojnih Karlovčana.

Foto: Aquatika / Bistro Kastel /Instagram