S padom temperatura, konačno je počelo sličiti na zimu. Određeni su dijelovi Hrvatske već su pod snijegom, a ostatak Hrvatske bit će ovaj tjedan!

Nismo pobornici južine zimi, tako da su niže temperature koje su nas zahvatile ovih dana, nešto što pripada ovom dobu godine. Dobra stvar zime je što se možete dobro zabaviti sanjkajući se – jer tko ne voli sanjkanje? S tom idejom smo napravili vodič po Hrvatskoj gdje se možete sanjkati. Već smo jedno posjetili, evo i ostalih!

Sljeme

Zimske igre za sve Zagrepčane najslađe su na Sljemenu, a nije naodmet što se gore može boardati i skijati. No, osim toga, na Sljemenu se možete i sanjkati. Za to je predviđena Činovnička livada, odnosno najmanje strmi tzv. bijeli spust.

Samoborsko gorje

Drugi izbor mnogih Zagrepčana za sanjkanje je Samoborsko gorje, a najpoznatije sanjkalište nalazi se na Japetiću, najvišem vrhu gorja. Planinarski dom Žitnica mjesto je do kojeg dolazite autom ili se možete popeti putevima čak sedam staza koje vode do gore. A kada ste tamo, livada koja se spušta ispod doma idealna je za dugu snježni spust sanjkama.

Platak

Ovih je dana i na Platku palo  snijega, a pripreme staza za zimske radosti su u tijeku. Ovo skijalište kod Rijeke također ima svoju stazu predviđenu za sanjkanje. Večeras se pokreće sustav zasnježenja, a bude li i prirodnog snijega dovoljno, vidjet će što će već za vikend moći biti otvoreno. S obzirom na brojne škole skijanja koje jedva čekaju svoje polaznike po prvi puta ove sezone dovesti na Platak, bude li ikako moguće, među prioritetima je otvarenje Baby staze, a budu li i količine prirodnog snijega dovoljne za još neke staze, znat će se u petak popodne.

vodič kroz sanjkališta

Gorski kotar

U ovom dijelu Hrvatske pronaći ćete najviše opcija za sanjkanje i naravno, najviše snijega. Ovih dana Gorski kotar izgleda divno pod snijegom i staze se također polako pripremaju za sezonu. Prošle je zime otvoreno novo sanjkalište u Ravnoj Gori pod imenom „Gorski sjaj“, u naselju Kupjak, kažu da je staza odlična. Također, Delnice imaju sanjkalište u predjelu grada pod imenom Potok. Još jedno idealno mjesto za zimske radosti je Čelimbaša u srcu Mrkoplja, poznato kao skijalište, ali i sanjkalište jer su lagani spustovi rezervirani upravo za to i skijaše početnike. Još jedna sanjkaška staza nalazi se u Lokvama gdje se nalazi i Hrvatski sanjkaški centar Jezero Lokve.

Vrbovsko

Prava snježna idila vas čeka na sat i pol vožnje od Zagreba gdje se također trude imati sve spremno za snježne radosti. Osim što vrijedi posjetiti kanjon Kamačnik, u blizini centra Vrbovskog, u naselju Vujnovići zimi je aktivno i malo skijalište s malom vučnicom od 200 metara. Skijalište sa sanjkalištem posebno je prikladno za djecu i skijaše početnike, a u blizini je Planinarski dom Kamačnik.

Plitvice

Još od 80-ih godina prošloga stoljeća, u zimsku turističku ponudu Nacionalnog parka Plitvička jezera uključeno je i skijanje. Skijalište je smješteno uz državnu cestu DC1, u naselju Mukinje. Udaljeno je oko 2,5 km od Ulaza 2 i hotelskog kompleksa Nacionalnog parka Plitvička jezera, odnosno oko 5 km od Ulaza 1 i poznatog restorana Lička kuća, u smjeru jadranske obale. Dužine staza iznose približno 400 m. Osim skijanja i bordanja moguće je i sanjkati se niz padinu na koju se sanjkaši penju sami.

Lovinac

Sanjkanje u Lici je također moguće, i to u mjestu Lovinac gdje se nalazi izletište Cvituša. S novim snijegom koji je napadao u Ličko-senjskoj županiji ovih dana, sanjkanje je pravi užitak i kažu da staza ovih dana postaje sve bolja.

 

Park prirode Papuk

Park šuma Jankovac nudi sanjkanje na uređenoj obnovljenoj stazi koja već dvije godine zabavlja mnoge posjetitelje divnog Papuka.

Varaždin

Varaždinci na sanjkanje idu na Banjščinu, nedaleko od Varaždina. Staza dugačka 200 metara uređena je za sanjkanje, ali i skijanje te se nalazi u kompleksu poznatog restorana Zlatne gorice.

 

Skijalište i staze često ovise o vremenskim uvjetima, stoga prije odlaska provjerite informacije na njihovim Facebook profilima i web stranicama.