Ostali ste u Zagrebu? Odlično! Kako nam predstoji ovako lijep produžen vikend, sve što trebate jest odabrati lokaciju na kojoj možete provesti vrijeme na otvorenom, a možda se na nekoj od njih i osvježiti

Dobra hrana, ugodna atmosfera, duga tradicija, ljubazno osoblje i priroda. To su neke zajedničke točke ovih mjesta koje smo odabrali prokopavši ponudu kako bi vam dali preporuku gdje otići ovaj produženi vikend. Uživajte.

Mrežnica – vodeno osvježenje

mrežnica otok ljubavi
Otok ljubavi

Kupališta Otok ljubavi i Vesela livada u Mrežničkim Poljicama, kultna su mjesta mnogih Zagrepčanaca, pogotovo za vrijeme ljetnih vrućina. Odmah pored hladne Mrežnice, prepune čarobnih slapića u kojima se ne trebate ni kupati da biste u njima uživali. Osim blizine bajkovite prirode, svako kupalište ima i ugostiteljski objekt koji kupačima nudi osvježenje i hranu. Osim što možete nešto pojesti ili osvježiti grlo, na kupalište Otok ljubavi u vlasništvu obitelji Spudić možete primjerice i unajmiti roštilj koji košta 15 kuna po osobi za cijeli dan, pa i čamac za 20 kuna po satu, a najmlađima je dostupno igralište i tobogan kojim se spuštaju u rijeku. Vesela livada koja se nalazi odmah znala nas je iznenaditi i bendom, no treba pripaziti da hranu priprema samo vikendima (iako to može biti drugačije za produženi!), ali zato u Mrežničkoj kući nećete ostati gladni.

mrežnička kuća hrana mrežnička kuća ljudi livada

Štoviše tamo možete i rezervirati Dnevni boravak na Mrežnici. Burgeri, čips od šarana i atraktivni kokteli očekuju vas prilikom posjete Dnevnom boravku na Mrežnici, a također nude i romantičnu vožnju kajakom za dvoje. 

Moslavačka priča 

moslavačka priča full pogled

Do Ivanić-Grada iz Zagreba potrebno je svega oko 45 minuta vožnje. Kako biste prvo ogladnili, i onim najmlađima pružili pravo iskustvo šetnje moslavačkim brdima, ali opuštenog laganog hoda, zaputite se po jugozapadnim obroncima do Jelengrada, utvrde u blizini Velike Ludine. Nakon toga, nemojte propustiti svratiti do Moslavačke priče – obiteljske priča koja je nastala iz ljubavi prema rodnom zavičaju i lijepim starim vremenima. Na oko 50 hektara površine nalaze se male drvene moslavačke kućice, za koje vlasnica Snježana kaže kako su na imanje prenesene iz okolnih krajeva, dasku po dasku. Te kuće možete i iznajmiti ako ste željni prespavati u ovom miru, a i brćnuti se u bazenu koji je dostupan onima koji borave u kućama za odmor i sobama. 

moslavačka priča kuća s bazenom

Klinci će pogotovo uživati u činjenici što vlasnici imaju tristotinjak jelena – običnih i lopatara koji slobodno lutaju po unutrašnjosti šume i livade. Na imanju je i jezero sa šaranima na kojem se možete provozati čamcem, te tenisko igralište na umjetnoj travi, kao i kuglana. Kad ogladnite, uživajte u specijalitetima poput paštete od jelena, domaće lovačke kobasice, trganaca i kuhanih štrukli sa zapečenim vrhnjem, ali i u specijalitetu kuće – jelen u umaku sa suhim šljivama i dizanim knedlima na pari. 

Mlinski kamen

mlinski kamen terasa

Ono što najviše oduševljava na ovom izletištu kod Petrinje koje se napokon ponovno otvorilo sredinom svibnja zbog sanacije nakon potresa, svakako je prije svega prostrana i otvorena terasa s divnim pogledom na Kupu, no uz bok pogledu su svakako i slasne palačinke kao i domaće vino. Hrana je također vrlo ukusna, a u ponudi ćete pronaći domaća moslavačka i kontinentalna jela.

mlinski kamen terasa pogled

Ako vam se baš jako svidi, u ovom eko-resortu možete i prespavati, i to u apartmanima u kojima se možete opustiti u električnim masažama i finskim saunama. No osim vas, tu će uživati i klinci s obzirom da ih tamo čeka igralište za djecu, veliki tobogan za spuštanje u rijeku ali i trampolin. A kao zajedničku aktivnost možete se provozati kajacima po mirnoj Kupi,a za one iskusne i hrabre, u ponudi je cjelodnevno “western” jahanje. Obilazi se okolica, a na kraju dolazi kupanje s konjima u Kupi.

Kršlinov mlin

kršlinovi mlini stolovi

Na imanju uz potok Breganu, Kršlinovi uzgajaju potočne pastrve, skupljaju i prerađuju šumske plodove, uzgajaju perad i vijetnamske svinje, a imaju i gotovo 200 godina star mlin koji je još uvijek u funkciji. Zato je Kršlinov mlin idealna kombinacija prekrasnog ugođaja kojeg pruža priroda, blizina udomaćenih životinja, klopotanje starog mlina i ponuda domaće hrane i pića, od domaćih likera do svježe pastrve u bučinim košticama, roštilja na drva, bunceka i teleće koljenice. Obavezno je najaviti svoj dolazak i rezervirati stol, a neka jela, poput purice ili patke s mlincima moraju se prethodno naručiti. 

Izletište Ranč Cowboy

ranč cowboy vukomeričke gorice

Ranč Cowboy izletište je i restoran smješten samo 10 minuta od Novog Zagreba na čarobnim i šumovitim obroncima Vukomeričkih gorica. Fascinacija prirodom i konjima, potakla  je vlasnike da iznjedre ovaj ranch koji je u potpunosti podređen opuštanju i uživanju u energiji koju nam daje priroda. Taj osjećaj, vlasnici Draženka i Darko žele vam pojačati obiljem gastronomskih užitaka jer osim ljubavi prema konjima, dijele i veliku ljubav prema hrani. 

ranč cowboy šator c ranč cowboy c ranč cowboy terasa

Ponosni su što mogu reći da im je stalo do kvalitetnih sastojaka svakog jela u restoranu pa iz tog razloga koriste lokalne namirnice. Osim ukusne hrane i očaravajuće prirode koja ih okružuje, na ranchu možete zahajati konje – i vi i vaši najmlađi! “Dok se klinci igraju na igralištu i vaš lajavi kućni ljubimac uživa na suncu (da, primamo i pse ), možete biti sigurni da ćete imati jedan dan za pamćenje.” poručuju.

Izletište Kuzmanović Slavagora

izletište kuzmanović slavagora terasa

Na ovo izletište više smo se puta vratili i to prvenstveno zbog nezaboravnog pogleda. U srcu Samoborskog gorja, nedaleko od Zagreba te četiri kilometra od Samobora, na lokaciji koja pruža predivan pogled na brežuljkasti krajolik, stari Okić grad, Zagreb i okolicu smjestilo se Seosko obiteljsko gospodarstvo Kuzmanović – Slavagora. Ovdje možete prošetati šumskim stazama, uživati u prirodi, doći do starog Okić grada, potoka Konščica, izvora, sela Cerje i crkve sv. Leonarda iz 18. stoljeća ili pak samo uživati u gastro ponudi izletišta.

izletište kuzmanović slavagora kuća

Tradicija je i ono što se nudi na stolu: vina, rakije i sokovi iz vlastite proizvodnje, te izvrsna domaća kuhinja: štrukli, sir i vrhnje, domaća juha, umaci s vrganjima, purice i patke s mlincima, te mnoštvo ostalih domaćih specijaliteta.