Gorski kotar je uvijek dobra ideja za vikend-izlet, a pogotovo u ove vruće dane. 

Stoga, zaputite se u Gorski kotar i cijelim svojim tijelom udahnite jesenju idilu i mali fragment te divne mističnosti zarobite i fotoobjektivom. Suštinski čista, netaknuta priroda svakako nam je partner koji obnavlja svaku našu stanicu, a doživjeti mijenu njezina ruha daleko je najupečatljivije iskustvo koje će vas u procesu i dubinski nadahnuti

Golubinjak

Golubinjak

Velika zelena čistina okružena stasitim stablima crnogorice koja se uzdižu visoko iznad bijelih stijena, a sve na površini od 51 ha, gotovo svakoga tko posjeti Golubinjak ostavljaju bez daha. Rješenjem Državnog sekretarijata za poslove narodne privrede od 24. ožujka 1955. Golubinjak je proglašen zaštićenom park-šumom

Izvor rijeke Kupe

Izvor rijeke Kupe, jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na nadmorskoj visini od 321 m, vodena je masa oblikovala tirkizno jezero zeleno-plave boje koje će vas očarati svojim izgledom. Gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan Čudesnom dolinom leptira. Posjet izvoru Kupe moguć je iz dva smjera unutar granica nacionalnog parka.

2_Izvor rijeke Kupe_

Iz naselja Razloge, 15 km udaljenog od Crnog Luga, te naselja Kupari udaljenog 30 km.  Zbog uskih prometnica preporučamo ulaz Razloge i osobni automobil .
Pješačka staza iz Razloga serpentinskog je karaktera te vam je ukupno potrebno oko 30 min hoda do izvora. Za povratak računajte na dvostruko više vremena.

Izvor rijeke Kupe 2

Do izvora možete stići također i iz naselja Hrvatsko (Crni Lug – Hrvatsko 45 min vožnje)  preko Kupara. (Hrvatsko – Kupari 1h 30min hoda) Staza iz Kupara položena je uz sam vodeni tok te će vas do izvoradovesti za oko 30 min. Za povratak možete koristiti stazu koja se proteže desnom obalom, paralelno sa tokom rijeke.

Japlenški vrh

Park-šuma Japlenški vrh (842 m n.v.) sa svojih 170 ha uzvišenje je neposredno kraj Delnica, na zapadnoj strani. Ovdje zaštićena priroda svojim prirodnim nastavkom, delničkim Parkom kralja Tomislava, zalazi direktno u centar grada i čini osobiti prirodni rashlađivač, posebno za toplih ljetnih dana.

Japlenški vrh photo

Bogatstvo staza, šetnica i puteljaka je vrijednost najviše prepoznata kroz sport, rekreaciju, visinske pripreme sportaša, posjet gateru jelenske divljači ili jednostavno, šetnju kroz zelenilo uokolo Pansiona Lovački dom. 

Bijele stijene

Vrh Bijelih stijena je golema stijena okomitih strana. Na području Bijelih stijena priroda je stvorila galeriju krških oblika: brojne okomite, bijele, pedesetak metara visoke stijene te duboke neprohodne ponikve i ponore s vječnim snijegom na dnu.

Prsti_Bijele stijene

Hrbat sa stjenovitim vrhovima planinarima je dobro poznat unatoč teškoj prohodnosti, no ispod hrpta još ima dijelova koji su posve nepoznati. Područje Bijelih i Samarskih stijena ima status strogoga prirodnog rezervata.

Javorova kosa

Javorova kosa je lijep i lako dostupan vrh iznad Ravne Gore. Pri vrhu je lijepa livada, ali s nje nema vidika. Oko 200 m istočno od vrha je planinarska kuća Javorova kosa.

Javorova Kosa

To je jednostavna brvnara strmoga krova sa 14 ležaja, a pokraj kuće je sklonište u kojem može noćiti još 6 ljudi. Kuću su sagradili članovi PD a Višnjevica, a ključ se posuđuje u Turističkoj zajednici u Ravnoj Gori. U skloništu nema struje, a vodu treba donijeti s izvora Božji studenac, udaljenog 6′ nizbrdo.

Kamačnik

Kamačnik je 3,2 kilometra dug desni pritok rijeke Dobre. Ušće mu je južno od Vrbovskog, nedaleko željezničke stanice, a na ušću je izgrađen ugostiteljski objekt. Odavde za posjetitelje započinje vrlo atraktivan kanjonski dio Kamačnika dužine oko jedan kilometar.

Kanjon Kamacnik

U karbonatne stijene duboko usječena sutjeska Kamačnika odlikuje se nizom brzica, vrtložnih lonaca i manjih slapišta koji oblikuju krivudav splet stijenama zasjenjenih prolaza. Kroz kanjon vodi uređeni pješački put opremljen drvenim galerijama i mostićima.

Petehovac

U zaleđu grada Rijeke i Kvarnerskog priobalja, u središnjem području Gorskog kotara i neposrednoj blizini grada Delnica, nalazi se Planinski centar Petehovac – kolijevka hrvatskog planinarstva i skijanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vedran Mihelcic (@vedran.mihelcic2)

Smješten je na platou istoimene planine na nadmorskoj visini 1035 m s kojeg se pružaju vidici na sve četiri strane, a jedinstveni su oni na Delnice, Nacionalni park Risnjak i Slovenske Alpe. Zbog svoje iznimne ljepote 1963. g. to područje je zaštićeno i proglašeno značajnim krajolikom.

Roswell selo

Kaubojsko selo Roswell posebna je atrakcija u Gorskom kotaru, smještena nedaleko Fužina. Cijelo selo izgrađeno je za potrebe snimanja poznatog filma „Winnetou“, o indijanskom poglavici iz plemena Apača prema romanima Karla Maya.

roswell selo roswell selo roswell selo

Nakon završetka snimanja, postavljena filmska kulisa kaubojskog sela zadržana je u originalu, tako da danas u Roswellu kao pravi kauboj ili indijanac možete jahati, voziti se u kočiji, bacati laso, posjetiti saloon ili se okušati u gađanju lukom i strijelom. 

Roswell selo

Dvorac Stara Sušica

Dvorac Stara Sušica pravi je povijesni dragulj Gorskog kotara. Nalazi se u blizini Ravne Gore na 800 metara nadmorske visine, u netaknutoj, stoljetnoj šumi raznolike flore i faune. Prema nekim izvorima, Frankopani su u srednjem vijeku imali grad u Staroj Sušici koji čak ni Turci, prilikom žestokih provala 1586. godine, nisu uspjeli osvojiti.

Stara Susica

Zgrada dvorca, nekadašnjeg frankopanskoga grada, smještena je na gorskoj kosi, na rubu crnogorične šume. U XIX. stoljeću dvorac je bio vlasništvo grofa Lavala Nugeta, a 1890. godine kupili su ga riječki trgovci Feliks i Josip Neuberger. I Nuget i Neubergeri izveli su na dvorcu temeljite restauracije u romantičnom duhu svojeg vremena te je dvorac takav ostao do danas.

Špilja vrelo

Špilja Vrelo u Fužinama otkrivena je slučajno pedesetih godina prošloga stoljeća kod izgradnje akumulacijskog jezera Bajer. Starost joj se procjenjuje na 3,5 – 4 milijuna godina. Iako je dugačka samo 300 metara, izuzetno je lijepa i bogata špiljskim ukrasima. Osobitu vrijednost špilji daje voda – na samo pedesetak metara nalazi se prekrasan gorski izvor, jezero i ponor koji je čine posebno atraktivnom.

Špilja_Vrelo

Bistar i hladan gorski potok je iz porječja rijeke Ličanke i u izrazito kišnim razdobljima poplavljuje špilju. Špilju Vrelo zbog svojih ljepota često nazivaju i “Postojna u malom”. Špilja je uređena za posjete i obnovljena novom rasvjetom i pješačkom stazom s mostićima 1998. godine. Zbog blage konfiguracije terena, bez ijedne stepenice, jedina je turistički uređena špilja u Europi koju mogu posjetiti svi uzrasti, djeca, stariji pa čak i osobe u invalidskim kolicima.

Zeleni vir i Vražji prolaz

Nedaleko od Skrada smještene su dvije čarobne prirodne zanimljivosti spojene u jedinstveno zaštićeno područje – značajni krajobraz Vražji prolaz i Zeleni vir. 

Vražji prolaz jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara, dužine oko 800 metara, na pojedinim dionicama širine svega 2 metra, a posljedica je djelovanja vode koja je tisućama godina izjedala kamen i napravila sebi neobičan put. Kroz kanjon prolazi potok Jasle što je i ime cijelog obližnjeg šumskog kompleksa. Na kraju Vražjeg prolaza, 14 metara iznad potoka Jasle otvor je u stijenu, ulaz u špilju Muževa hiša. Dužine je dvjestotinjak metara, a na njezinom kraju nalazi se dvorana sa jezercem. U špilji prezimljava strogo zaštićene vrste šišmiša potkovnjaka koji se ne smiju uznemiravati prilikom posjeta špilji.

Zeleni vir

Zeleni vir je druga prirodna zanimljivost značajnog krajobraza. Zadivljujuća 70 metara visoka stijena koja se osovila između dva šumovita obronka, a s vrha stijene obrušavaju se dva potočića. Jedan brzo nestaje u usjeku, a drugi se ruši okomito u obliku slapa koji pada pred otvor špilje s jezercem i ulijeva se u potok Curak koji ovdje izvire. U špilji je jezerce smaragdno zelene boje, kristalno bistre i mirne vode. 

Fotografije: TZ Gorski kotar