Iako volimo reći kako svaki dan u godini može biti Valentinovo, odnosno Dan zaljubljenih, svijet ga voli posebno začiniti i obilježiti tog 14. veljače.

Datum je blizu, a ako ste planirali kratko putovanje i nešto posebno za svoju bolju polovicu, u nastavku vam donosimo par ideja. Iako, zapamtite, nije bitno gdje ste nego s kim ste! Ali ako već želite odabrati i drugačiju lokaciju neka bude posebna.

Kućica u šumi s najljepšim pogledom

Vikend udvoje u bajkovitom krajoliku Zagorja zvuči opuštajuće, hedonizmom ispunjeno vrijeme dok vas okružuje umirujuća priroda. Prekrasna glamping kućica Bitoševje jedno je od takvih mjesta s time das e ovdje budite uz veliku staklenu stijenu s pogledom na planinu Ivančicu. Kućica sadrži bračni ležaj + ležaj za jednu osobu te vlastitu malu kupaonicu, i naravno prostor je grijan, a ljeti kućicu hladi hladovina šume. Ovaj nam se scenarij učinio idealnim za sve koje traže mir, tišinu i posvećenost lijepim trenucima udvoje.

prijedlozi za valentinovo

Više potražite ovdje.

Romantična osama na svjetioniku

Vjerojatno ne postoji ljepša lokacija za opuštanje i prepuštanje od osamljenih svjetionika kojima naša obala vrvi. Svi su uglavnom preuređeni i osposobljeni za boravak, a možete birati od sjevernoj Jadrana pa sve do juga i recimo onog najudaljenijeg na otoku Palagruža. Mi smo vam odlučili preporučiti jedan istarski primjerak lijepog svjetionika za odmor. Ime mu je Porer i nalazi se na istoimenom otočiću, 2,5 km ispred južnog rta Istre i mjesta Premantura. Kula mu je visoka 35 metara i nalazi se u samom središtu kamenog zdanja svjetionika, inače prizemnog objekta s betoniranim dvorištem. Izgrađen je davne 1833. godine. Otočić je hrid širine 80 m s tri manja pristana za brodice. Potrebno je tek nešto više od minute da ga obiđete, no ta šetnja zna potrajati i puno duže ako se zagledate u zalaske sunca koji se svrstavaju među najljepše na Jadranu. Polasci su iz Premanture i organizira ih kapetan Ivan Giotta. Dakle, koliko je to romantično.

prijedlozi za valentinovo

Više potražite ovdje.

Romantika u Dubrovniku

Morate priznati da je Dubrovnik uvijek romantična ideja, a na jugu je sunčano zbog čega je putovanje u tom smjeru u veljači dobar predah od zime. Stoga, naša treća preporuka za pamćenje pripada dubrovačkom Starom gradu i svim lijepim šetnjama koje s time dolaze. Tu mislimo i na jednodnevne izlete na obližnje otoke kao što su Lokrum ili ljepote Elafitskih otoka. S obzirom na to da planirate romantični vikend udvoje, mali intimni hotel Stari grad, smješten u samoj povijesnoj jezgri grada idealan je odabir. Doručak s terase i pogled koji puca na šarmantne dubrovačke krovove i zvonike, začinit će baš svako jutro provedeno ovdje. Ono što je nekoć bila plemićka kuća u 16. stoljeću, danas je preuređeni boutique hotel, mjesto za ugodne hedonističke doživljaje. Hotel ima svega osam soba, jedinstvenih i povijesno očuvanih, u lobbyju se nalazi bar, restoran ima terasu s pogledom sa slike, a u sklopu hotela dostupan je i spa centar te masaža. Dovoljno da poželite ne udaljavati se predaleko od hotela.

prijedlozi za valentinovo

Više potražite ovdje.

Šetnje Lonjskim poljem

Ako niste posjetili Park prirode Lonjsko polje, možda je Dan zaljubljenih idealna prilika da to promijenite jer šetnice ovim prekrasnim dijelom Hrvatske su uređene i spremne da s njih promatrate svu ljepotu prirode. PP Lonjsko polje, jedno od najvećih zaštićenih poplavnih područja dunavskog sliva, smješteno uz rijeku Savu od Siska do Stare Gradiške. Osim u ljepoti krajolika i očuvane drvene arhitekture, vlažnim livadama i pašnjacima, poplavnim nizinskim šumama hrasta lužnjaka i poljskog jasena te slikovitom prizoru tradicionalnog sustava pašarenja, možete uživati i u promatranju ptica, šetnji, vožnji čamcima i kanuima, biciklizmu, fotosafariju ili ribolovu. Rukavci, bare i vlažne livade i pašnjaci staništa su ptica močvarica, među kojima su i vrste koje su rijetke u Europi. Do sada je ovdje zabilježeno 250 vrsta ptica, od kojih se 170 u Parku i gnijezdi, pa su pojedina područja poput Krapje Đola i Rakita zaštićena kao posebni ornitološki rezervati. Je li vam ovo dovoljno romantično? Ima još.

prijedlozi za valentinovo

Slikovita sela s tradicijskim posavskim drvenim kućama smještena uz rijeku Savu i rukavce savršeno su uklopljena u krajobraz i odraz su stroge organizacije prostora podređenog vodi i poplavi. Jedno od takvih je Čigoč – prvo Europsko selo roda, te Krapje – selo graditeljske baštine. Ne mogu se zaobići niti sela Mužilovčica, Repušnica i Osekovo, iz kojih se pruža prekrasan pogled na Lonjsko polje, bilo da je poplavljeno ili suho. Uređene šetnice i pješačke staze poseban su doživljaj jer svaka donosi i promatračnice i vidikovce koji će vas zadržati s pogledom na prekrasnu prirodu. Seoskih domaćinstava u okolici imate mnogo te se možete smjestiti u autentičnom okruženju otkuda je Lonjsko polje udaljeno svega kratkom vožnjom automobilom. Vikend u magičnoj umirujućoj prirodi zvuči kao kvalitetno provedeno vrijeme.

prijedlozi za valentinovo

Više potražite ovdje.

Foto: Marko Mihaljević/PP Lonjsko polje, lighthouses-croatia.com,