Ako se i vi osjećate kao da samo čitate loše novosti, evo nekoliko pozitivnih vijesti kako bi vam zadnji dan vikenda bio optimističniji

Solarna energija, vjetar, hidro, nuklearna i bioenergija proizveli su više električne energije od ugljena 2021. godine

Ovo je čak premašilo pozitivnost i uzbudljivost vijesti. Iako se često čini kao da smo tek zakoračili u smjeru održive energije, i da imamo još desetljeća da krenemo učinkovito vratiti planetu ono što smo mu praktički ukrali, činjenica da obnovljivi izvori proizvode električnu energiju ispred ugljena nevjerojatan je prvi korak. Obično je prvi korak na putu koji je najteži i ako se može progurati na ovaj način, to može dovesti do neke stvarne značajne promjene, i prije nego smo to očekivali.

Obnovljiva energija proizvela je više svjetske električne energije od ugljena 2021. godine, budući da su vjetar i solarna energija u kombinaciji po prvi put činili više od 10 posto globalne proizvodnje, prema najnovijoj analizi energetskog think-tanka Ember.

To znači da ako se 10-godišnja prosječna stopa rasta od 20 posto može održati do 2030., to bi dovelo svijet na pravi put da ograniči globalno zatopljenje na 1,5 Celzijev stupanj iznad predindustrijskih razina. Temperature su već porasle za najmanje 1,1.

Proizvodnja obnovljive energije ubrzala se kako su troškovi pali, a udio električne energije proizvedene solarnom i vjetrom prošle godine udvostručio se u odnosu na to što je zabilježen kada je Pariški sporazum o klimatskim promjenama potpisan 2016. godine.

U 50 zemalja, uključujući Kinu i Japan po prvi put, vjetar i sunce potaknuli su povećanje obnovljive energije, u odnosu na 43 zemlje 2020. Europa je prednjačila.

Čisti izvori električne energije, uključujući solarnu energiju, vjetar, hidro, nuklearnu i bioenergiju, proizveli su čak 38 posto svjetske električne energije prošle godine, u usporedbi s energijom iz ugljena od 36 posto, prema analizi Ember. Sunce i vjetar bili su najbrže rastući izvori čiste energije, skočivši za 23 posto, odnosno 14 posto.

No, što bi se reklo, to košta. Potrebno je 5,7 milijardi dolara godišnje investicije za solarnu, vjetar i druge oblike čiste energije kako bi se osiguralo da globalno zatopljenje ne prijeđe “opasne pragove”. No ako dođe do smanjenih emisija ugljika, povećanja elektrifikacije te proširenja uporabe vodika, možda nam se ipak ne piše tako loše kako se svi (tj. ne svi, da se bojimo svi, ne bismo imali ovaj problem) pribojavamo.

Mlađe žene sada zarađuju najmanje jednako ili više od muškaraca u 22 metropole

Mlađe žene smanjile su razliku u plaćama ili nadmašuju svoje muške kolege u gotovo dvadesetak američkih metropolitanskih područja, prema istraživanju objavljenom početkom tjedna, budući da su zastupljenost žena u visokom obrazovanju i veća transparentnost o tome koliko ljudi zarađuju pomogli u borbi protiv ukorijenjenih razlika.

Prema analizi Pew Research Center podataka Census Bureau, žene mlađe od 30 godina, u prosjeku, zarađuju najmanje jednako ili više od muškaraca u Washingtonu, New Yorku, Los Angelesu i 19 drugih velikih područja – mjestima na kojima se tržište rada trudi privlačiti obrazovane mlade ljude koji žele graditi karijeru. U cijeloj zemlji žene od 30 i mlađe zarađuju 93 centa za svaki dolar koji napravi muškarac.

Ali kada se uračunaju sve žene koje rade puno radno vrijeme i tijekom cijele godine, taj broj pada na 82 centa na dolar, prema istraživanju koje je pratilo podatke od 2015. do 2019. To označava mali, ali postojani napredak u odnosu na desetljeće ranije, kada su žene bile zarađivale 77 centi za dolar.

Nalazi pokazuju da, iako se rodna razlika u plaćama smanjuje za mlade žene, uobičajeni životni događaji poput odgoja djece koji se događaju kako stare predstavljaju stalne prepreke rastu plaća, rekao je Richard Fry, viši istraživač u Pewu koji je proveo studiju. “Ovo je u skladu s nalazom koji su ekonomisti rada dobro dokumentirali – da žene trpe kaznu kada postanu majke”, rekao je.

Muškarci i žene počinju manje-više ravnomjerno, ali se razlike u plaćama s vremenom povećavaju, tvrde ekonomisti koji proučavaju rodnu naknadu. Male razlike u plaćama se povećavaju kako se povišice i promocije slažu godinama i desetljećima. “Što je žena zrelija, više je vremena morala biti odbačena zbog unapređenja, da bi dobila nižu povišicu u usporedbi s ekvivalentnim muškim kolegom ili da bi se žrtvovala u karijeri za svoju obitelj”, rekla je Betsey Stevenson, profesor javne politike i ekonomije na Sveučilištu Michigan.

Također, manje je vjerojatno da će žene biti mentorirane na poslu i manje je vjerojatno da će proći obuku iz menadžmenta, kaže Alexandra Kalev, profesorica antropologije na Sveučilištu u Tel Avivu. Također je vjerojatnije da će biti preusmjereni na manje vrijedne poslove čak i kada imaju tražene tehničke vještine.

Ovo istraživanje svakako pokazuje velike korake, no i dalje potvrđuje da imamo puno posla kako bismo bili ravnopravni. Iako je riječ o iznosim na području SAD-a, ova studija pokazuje da je potrebno temeljito obraditi i druge države te uvesti zakone o radu koji štite žene od nazadovanja zbog djece ili starosti.

Aquarium Pula dobio certifikat održivosti Friend of the Sea

Stiglo je veliko priznanje najvećem akvariju u Hrvatskoj, Aquarium Pula. Naime, dobio je certifikat održivosti Friend of the Sea za svoje izuzetne napore u očuvanju mora.

Pothvat nije jednostavan i uključuje naprednu održivu politiku, gospodarenje otpadom i društvenu odgovornost, a također je nužno obvezati se na prikazivanje sveobuhvatnih znanstvenih informacija vezanih za svaku smještenu vrstu, uz ponudu godišnjih obrazovnih tečajeva za svoje posjetitelje. Certifikat također osigurava da akvariji zadovoljavaju najviše standarde dobrobiti životinja i sprječava zatočenje sisavaca, osim ako se ne naprave posebne iznimke, prema Regional Expressu.

Aquarium Pula je apsolutno predivan akvarij, smješten u 130 godina staroj austrougarskoj zgradi s prekrasnim pogledom na povijesnu pulsku luku. Nekadašnja tvrđava danas obiluje morskim svijetom koji se pretežno nalazi u Jadranskom moru, hrvatskim jezerima i rijekama, ali i u morima diljem svijeta.

“Akvarij se može pohvaliti jednim od najraznovrsnijih prikaza mediteranskog života u Europi, kao i brojnim tropskim eksponatima prikazanim na površini većoj od 3000 m2”, objasnila je dr. Milena Mičić, ravnateljica Aquarium Pula, koja je pokrenula ovaj obiteljski posao 2000. godine.

Aquarium Pula stavlja snažan naglasak na edukativni turizam organiziranjem niza aktivnosti i radionica s ciljem razvijanja svijesti o mnoštvu prijetnji s kojima se suočava ocean, kao i očuvanju biologije, a mi na ovom certifikatu šaljemo ogromne čestitke!

 

Foto: Aquarium Pula