Ako se i vi osjećate kao da samo čitate loše novosti, evo nekoliko vijesti na hrpi kako bi vam zadnji dan vikenda bio optimističniji

Uskoro ništa od benzinaca i dizelaša!

Dobro, mislim, ne baš prekosutra, ali 13 godina je zapravo zaista dosta blizu. Naime, zstupnici Odbora za okoliš Europskog parlamenta u utorak su podržali plan EU za učinkovitu zabranu prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila od 2035. godine. To znači da će se početi više kombinirati električni automobili i vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem i prije toga vremena, a pretpostavlja se i kako cijene zbog toga neće rasti. Pretpostavlja se, ali vidjet ćemo što su pretpostavke, a što stvarne činjenice.

Uz to, također se raspravlja o tome da se državama uvjetuje širenje mreže punionica za električna vozila. Nije čudno, s obzirom na to da bi bilo dobro da možemo negdje i puniti te automobile koji će zavladati cestama, a s obzirom na našu praksu ispunjavanja rokova i uvjeta (poput renoviranja Zagreba nakon potresa, primjerice), dobro bi bilo da nam se uvjetuje već sutra, pa možda za 13 godina i stignemo.

Studija sugerira da rad na daljinu ne utječe negativno na produktivnost

Ajme, evo nečega čega se mnogi poslodavci iznimno boje – hibridnoga oblika rada ili rada na daljinu. Iako mnogi radnici vide ogromne benefite ne dolaska u ured, čini se da neke tvrtke ne gledaju na to blagonaklono jer vole imati svoje radnike i radnice na oku. Možda ih smiri ova analiza istraživačkoga tima s Texas A&M fakulteta javnog zdravlja, koja otkriva da se zaposlenicima kvaliteta rada poboljšala – upravo radom od kuće.

Tim je radio s velikom tvrtkom za naftu i plin u Houstonu u Teksasu kako bi analizirao podatke o ergonomskom softveru od 264 zaposlenika. Tijekom razdoblja istraživanja, tvrtka je bila prisiljena zatvoriti svoje urede zbog poplave uslijed uragana Harvey, zbog čega su zaposlenici morali raditi na daljinu sedam mjeseci. Istraživači su pogledali podatke računala zaposlenika prije, tijekom i nakon uragana. Otkrili su da se, iako se ukupna upotreba računala smanjila tijekom uragana, radno ponašanje zaposlenika tijekom sedmomjesečnog razdoblja rada na daljinu uopće nije bilo drukčije.

Također su otkrili  i da uzimanje pauze ne ometa kvalitetu rada, i čak da u nekim slučajevima i više pomogne. Baš čudno da mali predah od posla zapravo utječe na naše psihofizičko stanje i poslovnu spremu. Ova studija, koja je objavljena u IOS Pressu u veljači, nudi važne uvide o načinu rada od kuće, na što su se mnoge tvrtke kako navikle, tako i više zainteresirale u doba pandemije.

Španjolska bi trebala postati prva europska zemlja koja će uvesti 3 dana ‘menstrualnog dopusta’ za žene

Dok se mi bavimo prizivom savjesti i ne pomičemo s mrtve točke, Španjolska smanjuje stigmatizaciju menstrualnog ciklusa, koji je mnogim ženama izuzetno bolan period, poput onih koje imaju endometriozu ili dismenoreju, od koje pati svaka treća žena. “Zakonom ćemo priznati pravo ženama s bolnom menstruacijom na posebnu privremenu nesposobnost koju će od prvog dana plaćati država”, rekla je u petak španjolska ministrica ravnopravnosti Irene Montero. “Napredujemo tako da više nije normalno ići na posao u bolovima i stajemo na kraj stigmi, sramoti i tišini oko menstruacije“, napisala je na društvenim mrežama.

Očekuje se da će španjolska vlada podržati mjesečni dopust kao dio šireg nacrta zakona o reproduktivnom zdravlju i pravima na pobačaj, čiji bi detalji trebali biti objavljeni uskoro. Predloženi zakon bi uveo najmanje tri dana bolovanja svaki mjesec za žene koje pate od jakih menstrualnih bolova, navodi tamošnji list. Novine izvještavaju da bi se ovaj “liječnički nadzor” mogao čak produžiti na pet dana za žene s menstruacijom koje pate od jakih grčeva, mučnine, vrtoglavice i povraćanja.

No političari i sindikati podijeljeni su oko plana jer se boje da bi se žene na radnom mjestu zapravo upravo ovako i stigmatiziralo te bi mogao obeshrabriti poslodavce da ih zapošljavaju – kao što se to već ionako čini samo zbog činjenice da se pretpostavlja da će žena rađati i biti na rodiljnom dopustu. Svakako, velika je ovo stvar koju nikako ne treba samo tako otpisati, a ako sve prođe odlično, poput četverodnevnog radnog tjedna koji se uvodi u sve više država, možda dođe i do nas, za 10-15 godina.

 

Foto: iStock/Getty Images