“Život s endometriozom” je važan film kako za sve koji boluju od nje, tako i za širenje svijesti o ovoj nedovoljno istraženoj bolesti koja pogađa žene u reproduktivnoj dobi

Godinama, slušajući ispovijedi žena koje u svojoj borbi ne nailaze na razumijevanje okoline za svoje simptome, predsjednica Udruge Žuto UŽE i dipl. naturopat, Jelena Pack, odlučila je mjesec ožujak, međunarodni mjesec osvješćivanja javnosti o bolesti kakva je endometrioza, posvetiti mnogobrojnim akcijama koje imaju cilj govoriti više o ovoj bolesti, koja pogađa 1 od 10 žena u reproduktivnoj dobi.

Veliki doprinos toj borbi daje film pod nazivom Život s endometriozom u kojem 9 žena prepričava svoje potresne ispovijedi dugogodišnje borbe s ovom bolešću, traganja za dijagnozom, nerazumijevanja okoline i medicinske zajednice, kao i jezivih simptoma i posljedica po zdravlje žene, koju ova bolest može imati. Unatoč tome što je sniman preko web-kamere kroz online razgovor sa ženama, nikako ne umanje važnost ovih razgovora koje rijetko možemo čuti u javnoj sferi.

Tema endometrioza trenutno je goruća tema u svijetu. Sve više žena, među njima i javnih ličnosti, izlazi u javnost s informacijama kako život s endometriozom izgleda i koliko su strašne posljedice, kako emocionalne tako i fizičke. Ova bolest utječe i na plodnost, a može ugroziti i vitalne organe i biti po život opasna. Do sada bolest, zbog svoje kompleksnosti, uopće nije istraživana te žene nerijetko prolaze i po 20 operacija ne bi li sebi olakšale simptome, prije svega bol.

Također, film razvrgava određene mitove povezane s endometriozom, poput toga da je dovoljno otići jednom na operaciju ili da će svi simptomi prestati nakon što žena zatrudni.

Udruga Žuto UŽE, koja trenutno međunarodno broji oko 10 000 žena, na dnevnoj bazi zalaže se za status žene s endometriozom u društvu, obitelji i na radnome mjestu, a njihov rad možete pratiti na Facebooku i Instagramu. Film možete pogledati u nastavku.

 

Foto: Marijan Apostolovic/iStock/Getty Images