Iako se o ovoj bolesti sve više priča, mnoge žene ne znaju da boluju od nje. Mjesec osviještenosti o endometriozi stoga je izrazito važan kako bi se dobila potrebna pomoć

Iako ste se s ovom bolešću vjerojatno negdje i susreli na internetu, vjerojatno ne znate točno što zapravo endometrioza jest. Riječ je o bolesti žena reproduktivne dobi koja je definirana prisutnošću endometrija (sluznice u maternici) izvan šupljine maternice, odnosno ondje gdje se inače ne bi trebao nalaziti.

Te sluznice, odnosno lezije, najčešće se nalaze na jajnicima, jajovodima, materničnim ligamentima i zdjeličnim zidovima, ali mogu se pronaći i na crijevima, mokraćnom mjehuru, ožiljku od carskog reza kao i nekim rijetkim i udaljenim lokacijama kao na primjer dijagragmi (ošitu) ili pleuralnoj šupljini.

Prema nekim istraživanjima čak 10 % žena reproduktivne dobi boluje od endometrioze, i to žene od 15 do 40 godina. Rizični faktor je, primjerice, izlaganje ženskim spolnim hormonima, što znači da su žene koje nisu rodile, koje su prvu menstruaciju dobile rano s većom mogućnošću da imaju endometriozu.

Koji su simptomi endometrioze?

Simptome endometrioze mnoge žene zanemaruju, i to iz više razloga – najčešće onog društveno uvjetovanog. Nedostatak otvorenog razgovora o menstruaciji dovodi do toga da žena ne zna da je njezin ciklus problematičan – da su joj menstruacije bolnije, obilnije, bolni spolni odnosi, bolovi u donjem dijelu leđa, da imaju kronični umor te probleme s pražnjenjem debeloga crijeva i mokraćnoga mjehura, a jedan od simptoma endometrioze je i neplodnost.

Uz to, endometrioza se manifestira različito od osobe do osobe pa liječnicima može biti vrlo izazovno doći do dijagnoze. Učestali simptomi koji upućuju na endometriozu uključuju cikličku bol u zdjelici, bol tijekom spolnog odnosa ili bol prije i tijekom menstruacije. Promjene u radu crijeva, umor i poteškoće sa začećem također su česti simptomi tako da je ključno što prije tražiti medicinski savjet.

A kako tome doskočiti? Vođenje dnevnika boli i simptoma je najbolji način da objasnite svoje stanje liječniku. Odnosno, zabilježite simptome vezane uz menstruaciju, informacije o tome je li se pogoršavaju te o tome kako utječu na vaše svakodnevne aktivnosti. Ginekolog može predložiti ultrazvuk, odrediti mogu li vam pomoći lijekovi, te je li potrebna laparoskopija kako se obavile detaljnije pretrage ili kako bi se liječila endometrioza.

Mjesec osviještenosti o endometriozi

Mjesec osviještenosti o endometriozi održava se tijekom ožujka i posvećen je poremećaju od kojeg boluje jedna od deset žena. Mnoge pate u tišini, ne znajući što im se događa i bez dijagnoze. Kako bi dali glas tim ženama i kako bi pomogli podići osviještenost o činjenici da je u prosjeku potrebno 8 godina kako bi se endometrioza dijagnosticirala, INTIMINA je nedavno objavila upečatljiv video zvan ‘’Čekanje’’, koji možete pogledati niže.

“Video predstavlja osmogodišnju djecu koja koriste svoju dob kako bi simbolizirali osmogodišnje čekanje na dijagnozu. Svaka od tih djevojčica je živa onoliko dugo koliko je potrebno da se postavi dijagnoza endometrioze. S obzirom na to da milijuni žena širom svijeta potencijalno imaju ovu bolest, kampanja želi educirati i potaknuti akciju koja je potrebna kako bi se skratilo čekanje na dijagnozu”, kažu iz Intimine.

Kako bi educirali žene i motivirali ih da potraže pomoć na vrijeme, ginekologinja brenda INTIMINA, Dr. Shree Datta donosi vodič kroz moguće načine liječenja te otvoren razgovor o ovome problemu:

Buket cvijeća u obliku maternice
Abstract image of the uterus. female reproductive system made up of flowers and leaves. uterus conceptual image.

Mogući načini liječenja

Iako neke žene neće imati mogućnost izliječiti endometriozu, liječenje ovisi o vrsti, lokaciji i stupnju endometrioze. Liječenje može uključivati lijekove poput kontracepcijskih pilula, Mirena spirale i/ili operaciju. Nekim ženama mogu pomoći jednostavne tablete protiv bolova poput Ibuprofena. U nekim slučajevima potrebna je mješavina različitih tretmana.

Endometrioza je potaknuta estrogenom, tako da je ključna pažljiva briga o jetri i probavi kroz prehranu. Konzumiranje puno zelenog povrća i protuupalne hrane te smanjenje unosa kofeina i alkohola može utjecati na simptome endometrioze. Dodaci ribljeg ulja i vitamin B12 mogu pomoći kod bolova povezanih s endometriozom. Također, pomaže i redovito vježbanje.

Ženama koje pokušavaju zatrudnjeti i koje pate od endometrioze savjetuje se da se na vrijeme konzultiraju sa svojim ginekologom. Počnite uzimati suplemente za trudnoću tri mjeseca prije nego što pokušate zatrudnjeti i često imajte nezaštićeni seks tijekom ciklusa u kojem pokušavate zatrudnjeti. Mnoge žene nemaju poteškoće sa začećem, ali isplati se na vrijeme potražiti stručnu pomoć.

Progovorite o boli

Simptomi endometrioze razlikuju se od osobe do osobe. Ponekad je potrebno dosta vremena da si žene priznaju da imaju zdravstvenu poteškoću i potraže profesionalnu pomoć. Mnogima može biti neugodno razgovarati s liječnikom o intimnim problemima, no otvoren i iskren odnos je ključan kako bi dobili ispravnu dijagnozu. Milijuni žena imaju endometriozu pa je educiranje javnosti i borba protiv tabua pravi način da im se pomogne progovoriti o boli kao i tražiti ranu dijagnozu.

“Endometrioza je dugotrajno stanje koje može uzrokovati iscrpljujuće simptome tijekom menstruacije. Može se manifestirati na mnogo različitih načina zbog čega ju se može teško dijagnosticirati. Nekada je potrebno do osam godina za dijagnosticiranje endometrioze, stoga je ključno na vrijeme konzultirati liječnika uz dnevnik simptoma. Bolno je znati da toliko žena pati u tišini kada im mi liječnici možemo pružiti liječenje i podršku – stoga vas molimo da nas posjetite ako imate problema”, dr. Datta zaključuje.