Nije slučajno što je širom svijeta ožujak, kada obilježavamo i Međunarodni dan žena, odabran za podizanje svijesti i širenje informacija o bolestima poput endometrioze

Tek se odnedavno, prvi put u povijesti, endometrioza spominje kao opasna bolest. Prema statistikama koje se trenutno provode u Americi i Australiji, endometrioza je hormonalna bolest koja pogađa 1 od 10 žena. Ogromnu ulogu u privlačenju pozornosti javnosti na ovaj problem imale su holivudske glumice koje se i same bore s endometriozom, poput Susan Saradon i Whoopi Goldberg. Mi, u zemljama u regiji, nemamo tu statistiku zbog čega se ovaj problem ne smatra ozbiljnim te žene na dijagnozu čekaju i po 20 godina.

Endometrioza je poremećaj u kojem se tkivo, slično tkivu unutar maternice, širi izvan maternice i stvara vrlo bolne senzacije. Najčešće se može naći na jajnicima, jajovodima, mokraćnom mjehuru, u trbušnoj šupljini, na crijevima, no može se proširiti i na ligamente, a često ugrožava i bubrege, žučni mjehur, želudac i dijafragmu, pluća, čak i oči i mozak.

Uzrok endometrioze medicini je još uvijek nepoznat. Postoje razne teorije, genetske, retrogradne menstruacije itd., no najveći problem leži u vrlo malo znanstvenih radova i činjenici da žene još uvijek nemaju znanstveni odgovor na pitanje zbog čega nastaje endometrioza i kako se liječi.

Dijagnoza endometrioze

Dijagnoza je moguća isključivo uz laparoskopsku operaciju, što znači da žena koja se ne podvrgne operaciji vrlo često ne zna s kakvom se bolesti suočava, pa često dobiva pogrešne dijagnoze i godinama luta tražeći rješenja. Iskusni ginekolog uspjet će posumnjati na endometriozu, no ne postoji terapija koja bi dugoročno bila učinkovita i riješila problem. Žene se tako podvrgavaju dugotrajnim hormonskim terapijama koje ponekad uspijevaju prikriti simptome, dok endometrioza u pozadini postoji ili čak napreduje, a da one toga nisu svjesne.

Laparoskopska kirurgija često je isključivo dijagnostička metoda, pa čak i nakon tog ozbiljnog kirurškog zahvata u potpunoj anesteziji, žene ne uspijevaju riješiti problem. Uz to, endometriozom se bavi isključivo ginekolog, dok endometrioza po svojoj prirodi može i često odlazi u udaljene organe, koji tada nisu u nadležnosti ginekologa, tijekom operacije.

Utjecaji i simptomi

Žene često čuju da su njihovi problemi psihosomatske naravi, što dodatno opterećuje ženu koja u svom okruženju ne stekne razumijevanje, dok u isto vrijeme pati od poslovnog okruženja, partnera i obitelji. Liječnički savjet poput “svi će problemi nestati, ako ostanete trudni ili uđete u menopauzu” vrlo često nije valjan i ne pokazuje se točnim kod žena s duboko razvijenom endometriozom.

Način života, stresne situacije, previše obaveza i očekivanja, kao i nepravilna, neredovita prehrana i premalo sna i odmora drastično utječu na pogoršanje simptoma endometrioze. Ono što je važno naglasiti je da je povratkom na put zdravlja moguće kontrolirati simptome endometrioze.

Žene često otkriju da imaju veći problem tek kad se ne dogodi željena trudnoća i tada se obrate za pomoć. Naturopatija može drastično utjecati na hormonalni status žene i pružiti joj psiho-emocionalnu pomoć kako bi se mogla nositi sa simptomima bolesti. Priroda i prirodne metode nude rješenje, a sve dok ne počnemo raditi na sebi i ne potičemo tijelo na samoizlječenje, teško je prevladati problem kao što je endometrioza.

flash!

Naš je zdravstveni sustav preopterećen i zato je potrebno da žena zatraži potrebnu podršku kako bi prvenstveno sačuvala svoje zdravlje te povratila izgubljenu fizičku i emocionalnu snagu. U našoj Udruzi Žuto UŽE – Udruga Žena Endometrioza imamo mnogo slučajeva žena koje su uspjele promjenom navika, specifičnom prehranom i neophodnim prirodnim dodacima endometriozu dovesti u stanje remisije i najbolji su primjer da žene imaju snage i volje nešto postići kada to i odluče. Više o Udruzi i samoj endometriozi možete pročitati na web stranici Udruge te Facebook grupi.

Fotografije: Romina Faris, Alexander Krivitski