Ako se i vi osjećate kao da ste bombardirani lošim vijestima, evo vijesti koje su nas ove godine uvjerile da svijet može biti lijepo mjesto

Četverodnevni radni tjedan: 3000 zaposlenika u Velikoj Britaniji sudjelovat će u najvećem ispitivanju

Čini se da četverodnevni radni tjedan preuzima sve više država. Tako u Velikoj Britaniji 3000 zaposlenika na šest mjeseci sudjeluje u eksperimentu koji već znamo što će pokazati, sudeći po drugim državama – da su ljudi zadovoljniji i produktivniji kada imaju veći omjer slobodnoga i radnoga vremena.

Šezdeset britanskih tvrtki i organizacija prijavilo se za najveće četverodnevno probno razdoblje koje će započeti u lipnju i završiti u siječnju 2023. godine. Ispitivanje organizira 4 Day Week Global zajedno s istraživačima sa Sveučilišta Cambridge, Sveučilišta Oxford i Boston Collegea koji će prikupljati i analizirati rezultate.

Oni koji sudjeluju radit će jedan dan manje u tjednu uz istu plaću. Prema organizacijama koje vode pilot, očekuje se da će zaposlenici slijediti “model 100:80:100 – 100 posto plaće za 80 posto vremena, u zamjenu za obvezu održavanja najmanje 100 posto produktivnosti” .

Prethodno najveće istraživanje ove vrste odvijalo se u Reykjavíku, glavnom gradu Islanda. U tom suđenju sudjelovalo je više od 2500 radnika, a ispao je nevjerojatan uspjeh. Radnici su izvijestili da su manje pod stresom, a nije bilo nikakvih učinaka na produktivnost. To je dovelo do toga da je prošle godine na Islandu radilo čak 86 posto radnika dan manje ili su dobili ugovore koji im omogućuju smanjeno radno vrijeme.

Ovim tempom, Hrvatska će na nekoj državnoj razini vjerojatno doći na red tek kroz 5-6 godina, nadamo se da se neće čekati da nas EU na to prisili.

NASA objavila kako Zemlja danas ima više zelenih površina nego prije 20 godina

Zemlja u ovom stoljeću postaje zelenija, prema NASA-i. Danas ima 5 % više zelenih površina nego prije dvadeset godina, a iza povećanja stoje projekti sadnje drveća i intenzivna poljoprivreda, objavio je NASA Earth Observatory.

“Global greening”, odnosno globalno ozelenjavanje prvi su otkrili Ranga Myneni i njegovi kolege sa Sveučilišta u Bostonu sredinom 1990-ih. Naime, sateliti koji kruže oko Zemlje (MODIS) pružaju podatke visoke rezolucije, pomažući istraživačima da prate što se događa sa Zemljinom vegetacijom.

Most okružen zelenilom

Danas ima čak dva milijuna kvadratnih kilometara više zelenih površina nego prije 20 godina, što je povećanje od 5 %, a tome su najviše doprinijele Kina, Indija, EU, Kanada, Rusija, Australija, SAD te Meksiko.

“Kina i Indija čine trećinu ozelenjavanja, što je zanimljiv podatak s obzirom na to da se često govori kako ove zemlje provode degradaciju i eksploatiraju prirodne resurse“, rekao je za Warp News glavni autor studije i profesor na Sveučilištu Boston Chi Chen.

No, to ne znači da smo korak sigurniji od aktualne klimatske krize, kao niti da to čini situaciju boljom za, primjerice, sječu šuma ili slična uništavanja ekosustava. Samo je znak da se uz pravilnu organizaciju i odgovorno ponašanje te slušanje stručnjaka, može puno bolje za zaštitu našeg planeta i budućih generacija.

Leteći automobil uskoro stvarnost?

Budući da su ceste sve zakrčenije, potreba za alternativnim prijevozom postaje sve snažnija. Tako se, uz javni prijevoz, bicikle, električne romobile i slična prijevozna pomagala, pojavio i leteći automobil kao opcija. Ova zračna vozila uskoro će se smatrati budućnošću prijevoza između gradova. Da, dobro ste pročitali, leteći automobili postaju stvarnost. AirCar je automobil koji se pretvara u zrakoplov i poleti u nebo, bez zafrkancije.

Iako razne tvrtke širom svijeta rade na ovom projektu, nijedna od njih to još nije ostvarila. No ovaj leteći automobil AirCar iz Klein Visiona, koji koristi BMW motor, sve je bliže masovnoj proizvodnji.

Air Car, leteći automobil u zraku

Leteći automobil dobio je, naime, certifikat plovidbenosti. Slovačka uprava za promet dala je futurističkom plovilu zeleno svjetlo u Slovačkoj, prema riječima razvojnog programera AirCara Kleina Visiona, izumitelja letećih automobila sa sjedištem u Nitri u Slovačkoj. To je jedan od prvih obrta te vrste koji je dobio službenu certifikaciju.

U priopćenju o revolucionarnim vijestima, tvrtka je rekla da je organizacija izdala AirCaru svoju Certifikat plovidbenosti nakon što je završio više od 200 polijetanja i slijetanja, kao i 70 sati probnih letova koji zadovoljavaju standarde Europske agencije za sigurnost zračnog prometa. “Izazovni testovi letenja uključivali su cijeli niz manevara leta i performansi te su pokazali zadivljujuću statičku i dinamičku stabilnost u zrakoplovnom načinu rada”, stoji u priopćenju.

“AirCar certifikat otvara vrata za masovnu proizvodnju vrlo učinkovitih letećih automobila. To je službena i konačna potvrda naše sposobnosti da zauvijek promijenimo putovanje na srednje udaljenosti”, rekli su iz ove automobilske tvrtke.

AirCar će biti dostupan na globalnoj razini za potrošače za kupnju tijekom sljedeće godine, ali glasnogovornik Klein Visiona kaže da će samo licencirani piloti imati pravo letjeti njime. Ali, neće to biti baš sport za svakoga. Cijena će se kretati između 550.000 i milijun dolara, a ovisit će o značajkama koje model ima. Tko bi rekao da ćemo doživjeti scene iz Petog elementa!?

 

Foto: AirCar Klein Production; Unsplash