Iako se posljednjih tjedana čini kako svijet nije lijepo mjesto, kako bismo izbjegli toliko loših vijesti, popisali smo one koje ulijevaju nadu u bolje sutra

EU zatvara zračni prostor ruskim zračnim prijevoznicima

Europska unija pristala je zatvoriti svoj zračni prostor za ruske zračne prijevoznike, potrošiti stotine milijuna eura na kupnju oružja za Ukrajinu i zabraniti neke prokremaljske medije u svom posljednjem odgovoru na rusku invaziju, rekli su dužnosnici EU.

To i njemačka najava ranije tijekom tjedna da će ove godine gotovo utrostručiti svoj proračun za obranu naglašava kako je ruska invazija na Ukrajinu šokirala europsku sigurnosnu i obrambenu politiku nakon Drugoga svjetskog rata na načine koji su bili nezamislivi prije samo nekoliko tjedana.

U onome što je opisao kao “odlučujući trenutak za europsku povijest”, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da je 27 ministara vanjskih poslova dalo zeleno svjetlo na potporu Ukrajini bez presedana i da će te akcije stupiti na snagu za nekoliko sati.

“Odlučili smo upotrijebiti svoje kapacitete za pružanje smrtonosnog oružja, smrtonosne pomoći, ukrajinskoj vojsci u vrijednosti od 450 milijuna eura … i još 50 milijuna eura za nesmrtonosne zalihe, gorivo, zaštitnu opremu”, rekao je Borrell novinarima.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nadodala je da će osim kupnje oružja, zemlje EU zatvoriti europski zračni prostor za Ruse.

U međuvremenu su antiratni prosvjednici izašli na ulice u Berlinu, Rimu, Pragu, Istanbulu i drugdje – čak i ruskim gradovima poput Moskve i Sankt Peterburga i u desetak bjeloruskih gradova – tražeći prekid rata, najveće kopnene ofenzive na kontinentu od Drugog svjetskog rata. Prema skupini za ljudska prava OVD-Info, ruska policija uhitila je najmanje 2.063 Rusa u 48 gradova samo u nedjelju zbog antiratnih demonstracija. Zagovornici ljudskih prava izvijestili su da je više od 170 ljudi uhićeno u bjeloruskim prosvjedima. U Minsku je velika gomila cvijeća rasla ispred ukrajinskog veleposlanstva.

Iako smo se prvo svi nadali da do ovoga uopće neće doći, a sada priželjkujemo da što brže završi, mediji su preplavljeni raznim informacijama, a kako biste izbjegli neprovjerene, osim na lokalnim vijestima, možete ih potražiti na brojnim verificiranim društvenim mrežama, a popisali smo ih ovdje. Također, ovdje možete pronaći savjete kako svojoj djeci objasniti što se trenutačno događa u Ukrajini.

Grbavi kitovi više nisu navedeni kao ugroženi

Grbavi kitovi bit će uklonjeni s australskog popisa ugroženih vrsta, nakon što je vladin neovisni znanstveni panel o ugroženim vrstama smatrao da su se sisavci značajno oporavili. Lov na kitove doveo je vrstu do skoro izumiranja. Međutim, od 1980-ih, kada je praksa uglavnom prestala, populacija je značajno porasla. No, zaštitnici prirode upozoravaju da su, iako se njihov broj vratio, životinje i dalje suočene s velikim prijetnjama, uključujući zagađenje i klimatske promjene.

Grbavi kit

Ministrica okoliša Sussan Ley rekla je da je promjena uslijedila nakon savjeta koji je dobila od nezavisnog Znanstvenog odbora za ugrožene vrste da je populacija grbavih kitova sada dovoljno jaka da ih se skine s popisa. “Nastavit će se s opreznim praćenjem te vrste, no istovremeno micanje grbavih kitova s popisa omogućit će nam da se usredotočimo na zaštitu drugih, ugroženijih vrsta.”

“Neke od prijetnji s kojima se kitovi globalno suočavaju uključuju udar broda, zaplitanje u ribolovnu opremu, akustično zagađenje, onečišćenje mora i, naravno, klimatske promjene”, rekla je. Ovo je gorko-slatka situacija jer se populacija kitova oporavlja, što je sjajna stvar, ali također bismo trebali biti oprezni optimisti.”

Mila Kunis i Ashton Kutcher pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za Ukrajinu

Mila Kunis, koja je, inače, rodom iz Ukrajine te suprug Ashton Kutcher, pokušavaju pomoći pogođenima ratom u Ukrajini. Holivudski par objavio je u četvrtak da su pokrenuli GoFundMe stranicu za žrtve ruske invazije na zemlju i da će donirati do 3 milijuna dolara, a cilj im je prikupiti do 30 milinuna dolara.

“Dok svjedočimo hrabrosti Ukrajinaca, svjedočimo i nezamislivom bremenu onih koji su odabrali sigurnost”, izjavio  je Kutcher u videu objavljenom na Instagramu. “Kroz GoFundMe, ovo prikupljanje sredstava pružit će neposredan utjecaj na napore izbjeglicama i humanitarnoj pomoći.”

“Rođena sam u Chernivtsi, Ukrajini, 1983. godine. U Ameriku sam došla 1991. i oduvijek sam se smatrala Amerikankom. Ponosna sam Amerikanka”, rekla je glumica u videosnimci. “Volim sve što je ova zemlja učinila za mene i moju obitelj. Ali danas, nikad nisam bila ponosnija što sam Ukrajinka.” Kutcher se tada oglasio i rekao: “I ja nikad nisam bio ponosniji što sam u braku s Ukrajinkom.”

Istovremeno, Kunis je napade ruskog predsjednika Putina na Ukrajinu nazvala “razornim”. Dodala je: “Na ovom svijetu nema mjesta za ovu vrstu nepravednog napada na čovječanstvo.”

Kako pomoći Ukrajini na druge načine (od doniranja odjeće, novca do bukiranja AirBnB-a) možete potražiti ovdje.

 

Foto: Jesse Grant/Getty Images Entertainment via Getty Images