Svakoga tjedna donosimo pregled vijesti iz područja politike i društva, a ovaj put stižu novosti iz Hrvatske, Ukrajine i Španjolske

Nezaposlenost u Hrvatskoj u travnju ispod prosjeka EU-a, prvi put od početka pandemije

Nezaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni nije se promijenila u travnju u odnosu na prethodno razdoblje, a Hrvatska se čak spustila ispod prosjeka, prvi puta od početka pandemije, pokazalo je u srijedu izvješće europskog statističkog ureda. Promjena nije bilo u eurozoni, gdje se stopa nezaposlenosti u travnju zadržala na 6,8 posto, u odnosu na 8,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Eurostat procjenjuje da je u travnju u EU bez posla bilo 13,264 milijuna građana, od čega njih 11,181 milijuna u eurozoni. U odnosu na ožujak njihov se broj u EU smanjio za 89 tisuća, te za 96 tisuća u eurozoni.U usporedbi s prošlogodišnjim travnjem manji je za 2,543 milijuna u EU, te za 2,175 milijuna u eurozoni. U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u travnju iznosila 6,1 posto i bila je niža za 0,2 postotna boda nego u ožujku, prema revidiranom Eurostatovom podatku. Time se spustila ispod prosjeka Unije prvi puta od veljače 2020. godine.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše su stope nezaposlenosti mladih i u travnju bilježile Španjolske i Grčka, od 28,9 odnosno 36,8 posto. Prate ih Italija i Švedska sa stopama nezaposlenosti među mladima od 23,8 odnosno 22,2 posto. Što se tiče nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj, nismo ih dužni dostavljati na mjesečnoj, već na kvartalnoj razini, pa ćemo s tim podacima još pričekati. Sve u svemu, dobre vijesti u mulju onih lošijih, koje uključuju rat, podizanje cijena energenata, poskupljivanje hrane…

Pobjednici Eurosonga prodali trofej za 900 tisuća dolara

Kalush Orchestra kao pobjednici Eurovizije 2022. godine
Foto: Giorgio Perottino/Getty Images

Ukrajinski bend koji je osvojio prvo mjesto i glavnu nagradu na Eurosongu prodao je svoj trofej za 900.000 dolara kako bi kupio dronove za borbu protiv ruske invazije. Kalush Orchestra, rap-folk bend koji je pobijedio na natjecanju pjesmom “Stefania”, prodao je trofej kristalnog mikrofona estonskoj burzi kriptovaluta WhiteBit.

Prikupljena sredstva bit će iskorištena za kupnju bespilotnog zračnog sustava PD-2, koji uključuje tri zrakoplova i zemaljsku kontrolnu stanicu, rekao je na aukciji ukrajinski televizijski voditelj Serhiy Prytula. Vođa benda Oleg Psiuk i njegovih pet kohorti, koji su nedavno gostovali i na jednom našem glazbenom festivalu, pozvani su da se vrate u svoju zemlju odmah nakon pobjede.

Kijevska vlada naredila je svim muškarcima u dobi od 18 do 60 godina da ostanu u Ukrajini tijekom sukoba s Rusijom. Ali muškoj skupini bilo je dopušteno da ode na natjecanje u Torinu u Italiji.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je sada u svom četvrtom mjesecu, odnijela je tisuće civilnih života, prouzročila bijeg milijuna Ukrajinaca i svela gradove u ruševine. Moskva svoje postupke naziva “posebnom vojnom operacijom” za razoružavanje Ukrajine i zaštitu od “fašista”, a Ukrajina i Zapad kažu da su optužbe neutemeljene i da je rat ničim izazvan čin agresije. Više o događajima u Ukrajini možete pratiti ovdje.

Španjolski parlament odobrio je prijedlog zakona o pristanku

Preživjele žrtve seksualnog napada više neće morati dokazivati ​​da je nasilje upotrijebljeno protiv njih ako to usvoji Senat, tako je odlučio Španjolski parlament, koji je odobrio nacrt zakona koji pristanak čini ključnom odredbom u slučajevima seksualnog napada, oslobađajući preživjele da moraju dokazivati ​​da je protiv njih korišteno nasilje ili zastrašivanje.

Prijedlog zakona, popularno poznat kao (Only yes means yes” (“Samo da znači da”), nastoji se pozabaviti maglovitom definicijom pristanka u španjolskom zakonu. U nedostatku kodificirane definicije, zakon se dugo oslanjao na dokaze o nasilju, otporu ili zastrašivanju kako bi odlučio je li se kazneno seksualno djelo dogodilo.

Novi zakon definira pristanak kao izričit izraz volje osobe, jasno dajući do znanja da šutnja ili pasivnost nisu jednaki pristanku. Seks bez pristanka može se smatrati agresijom i podliježe zatvorskim kaznama do 15 godina. Promjenu je pozdravila ministrica za ravnopravnost Irene Montero. “Od danas je Španjolska slobodnija i sigurnija zemlja za sve žene”, rekla je ona u parlamentu. “Zamijenit ćemo nasilje slobodom, zamijenit ćemo strah željom.”

Prijedlog zakona je dugo zagovarala španjolska lijeva koalicijska vlada, a protiv su glasale samo konzervativna Narodna stranka i krajnje desna stranka Vox. Nacrt će sada biti suočen s glasovanjem u Senatu prije nego što postane zakon.

Osim ovoga, nacrt zakona uključuje i druge mjere poput obvezivanja maloljetnika koji počine seksualne zločine na seksualni odgoj, obuku o ravnopravnosti spolova i stvaranje mreže kriznih centara koji rade 24 sata za preživjele seksualnog napada i članove njihovih obitelji.

No, nije sve išlo preko noći. Zakon vuče korijene iz bijesa izazvanog slučajem grupnog silovanja tijekom festivala San Fermin u Pamploni 2016. godine. U početku je petorica optuženih u ovom slučaju proglašena krivima za seksualno zlostavljanje, ali ne i za silovanje, jer se smatralo da se žrtva nije protivila onome što se događa. Rečenice su izazvale ogromne prosvjede i pozive Španjolskoj da se pridruži desetak drugih europskih zemalja koje definiraju silovanje kao seks bez pristanka, prema analizi Amnesty Internationala iz 2020. godine. Korak po korak.

 

Foto: Blazquez Dominguez/Getty Images