Visoka razina ozbiljnosti situacije zahtijeva provjerene informacije koje ne podižu ionako eskaliranu količinu stresa i podjela. Popisali smo adrese na kojima možete više saznati o tome što se događa u Ukrajini

Kao što nesumnjivo znate, mnogi nevini ljudi posljednjih su dana izloženi stravičnom iskušenju. Ukrajinske snage borile su se u četvrtak s ruskim osvajačima na tri strane nakon što je Moskva izvršila napad kopnom, morem i zrakom u najvećem napadu na europsku državu od Drugog svjetskog rata.

Prosvjed protiv invazije na Ukrajinu
Ukrajinci se okupljaju u znak prosvjeda ispred ruskog konzulata u Istanbulu, Turska (Foto: Burak Kara/Getty Images)

Rusija je, u trenutku pisanja ovoga teksta, priopćila da je prvi dan invazije na Ukrajinu (s time da oni ovu akciju nazivaju oslobodilačkom) postigao sve svoje ciljeve i da je uništila 83 ukrajinska cilja na kopnu. Prema službenim izvješćima, Rusija je od početka dana izvela 203 napada na svog zapadnog susjeda, a žrtve su, osim vojnika, i civili.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vasyl Matsyuk (@vvmatsyuk)

Napad je izazvao upozorenja Zapada o sankcijama bez presedana protiv Rusije dok su čelnici NATO-a, EU-a i G7 osudili invaziju i obećali da će Moskvu pozvati na odgovornost.

S obzirom na ozbiljnost situacije, iznimno je važno dobivati točne informacije kako se, nakon dvije vrlo izazovne godine, naše psihološko stanje ne bi dodatno narušilo. Osim istinitog informiranja, obratite pažnju i na količinu čitanja vijesti, izbjegavajte “doomscrolling” i pazite na svoje najbliže. Situacija generalno u svijetu nije idealna i mir je teško održavati, a tome je svjedok i ova lista aktualnih oružanih sukoba.

Iako većinom osjećamo nemoć i strah, sigurno se pitate i gdje dobiti određene informacije poput vijesti uživo, provjerenih informacija na društvenim mrežama te načinima kako se nositi s potencijalnim traumama vas i vaših voljenih kojima je ovo podsjetnik na zastrašujuće događaje u prošlosti. Popisali smo nekoliko različitih adresa koje vam mogu pomoći kako u informiranju, tako i u edukaciji te potpori. Popis ćemo redovito osvježavati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DIVCHATA (@divchata__)

Portali

The Guardian – praćenje situacije uživo uz prenošenje relevantnih informacija pronađenih na društvenim mrežama

CNN – situacija uživo uz reportaže o najznačajnijim događajima dana

Washington Post – vizualni prikaz (videosnimke, fotografije te pregledna mapa) uživo događanja u Ukrajini

Telegram.hr – prijenos uživo te prijevodi reportaža i vijesti stranih medija

Ukrainan-American Crisis Response – odbor za odgovor na krizu je neformalno udruženje organizacija i pojedinaca, osnovano kako bi odgovorilo na eskalirajuću krizu s kojom se Ukrajina suočava. Informacije, pozadina situacije te kako dati potporu ćete pronaći ovdje

 

Društvene mreže

WithUkraine – Instagram profil posvećen praćenju stvarnog stanja situacije u Ukrajini

ViceWorldNews – Instagram profil portala Vice posvećen događanjima u svijetu, koji se posljednjih dana fokusirao na reportaže i pravodobne vijesti

Niel Hauer – neovisni novinar koji prati rusku invaziju Ukrajine s terena

Phil Stewart – vojni i obavještajni dopisnik Reutersa

Serhii Sternenko – Twitter profil borca za ljudska prava koji izvještava iz Ukrajine

Julie Pelipas – građanka Ukrajine, urednica Vogue Ukrajina koja pokriva situaciju iz svoje perspektive na Instagramu

Karlo Morosin – novinar koji prevodi vijesti iz Ukrajine na hrvatski jezik iz sata u sat

Balkanmamatherapy – informacije o nošenju s ratnom traumom i PTSP-om zbog cijele situacije

Kako pomoći?

UNICEF – dostupnost hrane, pitke vode, sanitarija i zaštita obitelji i djece zahvaćene ratom u Ukrajini

UNHCR – UN-ova agencija za izbjeglice radi na pružanju krucijalne pomoći obiteljima u Ukrajini, od iseljenja do financija

Liječnici bez granica – U Ukrajini rade s organizacijama, lokalnim vlastima i volonterima te na zdravstvenoj skrbi i lijekovima.

 

Foto: Lauren DeCicca/Getty Images