Kreativna i vrlo poduzetna, Ana Grzunov ne voli stajati na mjestu i baš zato će za Grazia.hr dijeliti svoje lijepe priče s obiteljskih putovanja u kojima priču vodi šarmantna mala Liv. Čitajte treći u nizu tekstova koji je napisala za Grazia.hr i očekujte još puno dobrih ideja.

Pred nama je još jedno bablje ljeto koje je stvoreno za putovanja s djecom! Rujan mi je jedan od najdražih mjeseci za putovanja jer se gužve smanjuju, vrućine popuštaju i otvara se nova sezona zanimljivih i kreativnih evenata na kopnu koje uvijek jedva čekam posjetiti s Liv. Jedan od njih je ogulinski Festival bajke, odnosno savršena prilika da se uživo „podružimo“ s ekipom iz priča za laku noć, dobro jutro i sve ostale dijelove dana jer znamo da dobre priče nikad nije dosta. I koliko ih svako dijete voli!

Ogulinski Festival bajke je ove godine proslavio svoj veliki 18.rođendan, što znači da ni službeno više nije dijete – ali zato je idealan za obiteljski vikend s mlađim i starijim klincima. Očekuje nas program s interaktivnim radionicama na temu fantastičnih bića, ekologije i ostalih tema za velike i male te naravno, pregršt predstava i interpretacija domaćih bajki u izvedbi uhodane i raspoložene ekipe storytellera. Ako vaša djeca još ne znaju tko su Malik Tintilinić, Potjeh, Svarožić, Neva Nevičica i ostali odvažni i živopisni junaci iz pera naše neponovljive Ivane, sad je prava prilika da ih upoznate i promišljeno zarazite genijalnim pričama o prijateljstvu, hrabrosti, empatiji, mudrosti i svim ostalim vrijednostima koje želimo usaditi u djecu. Ne vidim boljeg načina od najboljih priča i igre na otvorenom koja prati program!

Kad sve to uključuje i putovanje, stvar postaje još bolja. Ogulin je prilično lako dostupan iz svih smjerova, okružen prekrasnom prirodom i lokalnim legendama koje su našoj Ivani i poslužile kao inspiracija za bogato nasljeđe koje nam je ostavila. Preuzmimo ga s djecom tamo gdje je započelo, u gradu bajke, prirode i zajedničkog druženja!

Ogulinski festival bajke se odvija 8.,9. i 10 rujna i mi ga ne propuštamo ni za živu glavu. Osim za bajke i predstave, vikend ćemo iskoristiti za maleni roadtrip po ogulinskom području koje nam je već jako dobro poznato po šetnjama, piknicima i fantastičnim lokacijama od kojih svaka, pogađate, ima svoju priču. U želji da se negdje sretnemo „po putu“ i da maksimalno iskoristite bajkoviti vikend, otkrivam vam svojih šest omiljenih ogulinskih lokacija. Sve su blizu i lako ih je posjetiti u samo jednom danu koji ćete pamtiti po prirodi u društvu (i možda kakvom Domaćem koji će vam možda iskočiti iz grma – u Ivaninom gradu ni to nije nemoguće). Pa, krenimo redom! Što sve treba posjetiti u ogulinskom kraju za najbolja putovanja s djecom i obitelji?

  1. Ivanina kuća bajke

Naravno da grad bajke Ogulin ima i svoju kuću bajke. Ivanina kuća bajke je smještena u drevnom Frankopanskom kaštelu i izgleda sjajno. Puna je interaktivnih sadržaja i zanimljivih punktova za djecu kao što su Tajanstvena odaja, Ognjište Domaćih, Čarobna Šuma, Začarani hodnici, Kreativna soba, Čarobno Zrcalo i druge odaje iz kojih nećete željeti tako brzo izaći. Tu je i prekrasna biblioteka bajki koju ćete željeti ponijeti doma u gepeku, no srećom da to nije moguće – što samo znači da se morate vratiti! Iap, a unatoč odlično zamišljenom konceptu i bogatim multimedijalnim sadržajima, Ivaninu kuću bajke ipak preporučujem za nešto stariju djecu. Bebe i mlađa djeca su još premalena da shvate čitav point, pa će im sve možda biti malo preapstraktno što nije slučaj sa starijom djecom. Ako već „poznaju“ Ivanine likove, uživat će kao veliki. Ako ih ne poznaju, sad je pravo vrijeme – a mjesto ne može biti bolje od kuće, odnosno doma svake Ivanine priče!

  1. Đulin ponor

Iako ga prati tragična lokalna legenda o djevojci Đuli koja se ondje bacila nakon smrti svoje ljubavi, Đulin ponor je nezaobilazni spot za putovanja s djecom ogulinskim krajem. Sam ponor djeluje vrlo mistično, no znamo da mnoga djeca vole pomalo opasna mjesta. Naravno, mi odrasli ćemo se pobrinuti za njihovu sigurnost! Đulin ponor se nalazi u središtu Ogulina i dubok je 40 metara. Njime završava klanac rijeke Dobre koja nestaje u dubinu pod kamenom liticom. Đulin ponor je moguće razgledati s dva vidikovca (jedan je u blizini Frankopanskog kaštela, a drugi nasuprot njemu u Parku izviđača). Rezultat su vesela šetnja, odlične fotke i nezaboravan događaj za čitavu obitelj. Ne propustite! Ako imate malu djecu, možete preskočiti lokalnu legendu ili je ispričati u nekog blagoj verziji. No nikako ne propustite šetnju i pogled!

  1. Zavičajni muzej Ogulin

Odmah pored Ivanine kuće bajke nalazi se Zavičajni muzej Ogulin u kojem vas očekuje zanimljiva i interaktiva šetnja kroz burnu i živopisnu povijest grada Ogulina i ogulinskog kraja. Koncept je odlično osmišljen te, između ostalog, uključuje Spomen sobu Ivane Brlić Mažuranić, Etnografsku, Arheološku i Alpinističku zbirku. Možete razgledati stara oružja i oruđa, razne predmete vezane uz stare zanate i zanimanja, stare fotografije i ostale vrijednosti iz vremena kad se bez kuće nije izlazilo bez sablje, konja i dobre priče u rukavu. Ne propustite sa starijom djecom, dok s onom mlađom bolje malo pričekajte. Kao i u slučaju Ivanine kuće bajke, još su premali da shvate čitav point – što samo znači da se morate vratiti kad budu malo veći i s više koncentracije!

  1. Klek

Nikud bez planine! Iznad grada Ogulina se nalazi Klek, jedna od najživopisnijih i najbajkovitijih planina na koju možete kročiti s djecom. Osim friškog zraka i prekrasne prirode, razlog za to su i legendarne lokalne vještice koje su se redovno okupljale na Kleku i odande smišljale spačke za narod. Navodno su obožavale plesati i pjevati, pa ne propustite priliku za party s djecom jer se na Kleku treba dobro zabavljati! Ako niste fan vještica, na Kleku vas očekuju i domaći divovi. Jedan od njih, Klek, je zaslužan i za ime planine. Prema legendi, lokalni div Klek se jako posvađao s bogom Volosom i u tome izvukao kraći kraj. Naime, Volos je imao čarobni mač kojim je mogao skameniti sve što je htio, pa je tako skamenio i nesretnog Kleka. Da ne ostane samo na tome, Klek se zarekao da će se jednog dana probuditi iz kamena i osvetiti se. Ako to učini dok ste vi na planini, ljubazno ga uputite „kolegi“ Volosu! Vi zadržite priču za djecu i super lokaciju za obiteljski izlet!

  1. Jezero Sabljaci

Još ste u ljetnom modu i nedostaje vam more? Ne vozite na jug, ima ga i Ogulin! Jezero Sabljaci se nalazi 3 km od Ogulina i prati ga nadimak „Ogulinsko more“. Riječ je o umjetnom jezeru stvorenom u svrhu akumuliranja vode rijeke Zagorska Mrežnica za potrebe proizvodnje električne energije. No daleko od toga da je „vidno umjetno“ – štoviše, zaista imate dojam kao da ste na moru! Površina jezera je 17 ha, što ga čini jedanaestim najvećim jezerom u Hrvatskoj. Super je mjesto za šetnju, piknik i outdoor igre poput badmintona i ostalih zabavnih obiteljskih aktivnosti. Jezero je fora posjetiti i ljeti, kad postaje domaćin Jezerskih igara koje uključuju veslanje, jedrenje, plivanje, ronjenje i ostalu vodenu zabavu za sve. Na obali jezera se nalaze zabavni sadržaji za djecu i obitelj, što jamči sve ono što trebaju putovanja s djecom – prirodu, igre i odličnu zabavu!

  1. Šmitovo jezero

Iz bajke u legendu i još jedno jezero! Svega 15 minuta vožnje od grada Ogulina nalazi se Šmitovo jezero, genijalno mjesto za šetnju, piknik i „opaku“, intrigantnu priču za pustolovne klince. Prema lokalnoj legendi, ondje je nekad živio ne baš prijateljski nastrojeni zmaj koji je sijao strah i trepet okolicom. Jednom je iz sela ugrabio djevojku i odnio je u svoju špilju pokraj jezera. Svi mještani su plakali za djevojkom, no nijedan se nije usudio boriti sa zmajem kako bi je spasio i vratio kući. Plač mještana je čuo vitez Juraj koji je baš prolazio kraj njihovoga sela. Kad je čuo što se dogodilo, odlučio je spasiti djevojku i zauvijek poraziti opasnoga zmaja. Vitez Juraj je prespavao kraj jezera iz kojega je ujutro izašao zmaj. Jako se razljutio ugledavši viteza i počeo rigati svoju strašnu vatru. Uslijedila je opasna i dugotrajna borba u kojoj je vitez uspio pobijediti. Sredio je zmaja svojim oštrim kopljem i spasio uplašenu djevojku iz špilje. No, legenda kaže još jednu važnu stvar: Jurajeva borba sa zmajem je bila tako žestoka da je kopito vitezovog konja ostalo otisnuto u kamen pokraj jezera. Taj otisak se više ne vidi jer ga je s godinama prekrila voda – no priča je zauvijek ostala na površini! No, nemojte zamišljati sablasno jezero. Ono je pitomo, bajkovito smaragdne boje, okruženo prirodom i u obliku srca, što će posebno zabaviti klince. Obavezni su šetnja i piknik na obali, tako da ponesite (do)ručak za van!

Sve u svemu, u ogulinskom kraju vas čekaju putovanja s djecom na koja ćete se vraćati i koja su idealna baš za rujan. Učenje kroz igru, zabava na otvorenom, priroda i dobre priče – sve to bez gužve, strke i vrućine!  Onda, što kažete? Ja kažem – vidimo se u Ogulinu! Bajka nas već čeka da joj se pridružimo!

Više pratite na IG Travel & LIV.

Foto: Domagoj Blažević (Ivanina kuća bajke), privatna arhiva