Vikendi su kao stvoreni za istraživanje novih brunch mjesta, coffee shopova, a volimo svratiti i do okolnih gradova. Iako je ovaj grad svima dobro poznat po kremšnitama, to nije sve što će vam ponuditi, stoga, ovaj vikend, pravac u Samobor.  

Samobor je pravi primjer srednjovjekovnog grada barokne arhitekture, na udaljenosti od Zagreba svega dvadesetak kilometara. A iako će vam trebati automobil da stignete do prijestolnice kremšnita, Samobor je kao stvoren za obilazak pješice, jer se svugdje (ako žurite) stigne za 15-ak minuta. No, u Samoboru ne planiramo žuriti, dapače, želimo ga iskusiti u punom sjaju, stoga ćemo cijelo poslijepodne posvetiti ovom gradiću koji vrvi dobrom arhitekturom i još boljom gastro ponudom. Pa, upoznajmo Samobor. 

Što sve obići? 

Trg kralja Tomislava 

Ako ste do Samobora stigli automobilom, predlažemo da svog limenog ljubimca ostavite na velikom gradskom parkiralištu iza zgrade Pučkog otvorenog učilišta Samobor u Komparevoj ulici. S obzirom da se radi o vikend izletu ne morate brinuti o plaćanju parkinga, jer se subotom nakon 15 sati i nedjeljom ne plaća nikakva naknada. Od Kompareve do Trga kralja Tomislava imate svega desetak minuta hoda. Ovo je središnji gradski trg koji je prepun zgrada inspiriranih barokom, klasicizmom i secesijom. Zgrada broj 13 primjerice, ima balkon na kojemu je pjesnik-ilirac Stanko Vraz prvi put ugledao svoju muzu Julijanu Cantilly. Odmah pored, nalazi se i zgrada broj 14 koja je u potpunosti građena u secesijskom stilu, a nekada je bila kavana koju je često posjećivao Antun Gustav Matoš dok je stanovao u Samoboru.  U samom srcu trga nalazi se i stari zdenac s pitkom vodom i legendom koja kaže da se svatko tko iz njega popije vodu uvijek vraća Samoboru.

Župna crkva sv. Anastazije 

Na putu prema crkvi vidjet ćete kućicu koja datira iz davne 1601. godine, a u kojoj je bila smještena samoborska pučka škola. Ispred crkve se nalazi i kip Djevice Marije, a posvećen je žrtvama prvog svjetskog rata. Puteljak s bočne strane crkve vodi do groba opjevane Julijane Cantilly, a od groba se može stazom uz Prolaz hrvatskih pjesnika, preko Parka domovinske zahvalnosti doći do Franjevačkog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije. Nasuprot samostana imat ćete prilike vidjeti i takozvanu prvu samoborsku vikendicu ‘Wagnerovu vilu’. Ako potom krenete Langovom ulicom, vratit ćete se do Trga kralja Tomislava. 

Samoborski muzej

Od fosila, geološke građe, prapovijesnih ostataka, arheoloških nalaza iz svih razdoblja, povijesnih dokumenata počevši od povelje kralja Bele IV. preko materijalne ostavštinu Staroga grada i srednjovjekovnog nalazišta u selu Farkaševec, do tisuća stranica višestoljetne tužbe između vlasnika Starog grada i Samobora, umjetnina, bezbrojnih povijesnih predmeta i zbirki nastalih zalaganjem osnivača muzeja Ivice Sudnika i dr. Stjepana Oreškovića, sve što je važno za povijest Samobora nalazi se izloženo na dva muzejska kata.

Stari grad Samobor

Nakon muzeja idealno se zaputiti do ruševina Staro grada. Brojni su kraljevi i plemići kroz stoljeća bili gospodari Samobor-grada, od češkog kralja Otokara koji ga je dao izgraditi 1268. godine, vjerojatno na mjestu već postojeće građevine. Arpadovići, Babonići, Anžuvinci, Frankopani, Erdody, grofovi Celjski, Matija Korvin, Ungnadi, Gruberi, Auerspergi, Kulmeri, Kiepachi, Alnochi i Montecuccoli, velikaške su obitelji koje su godinama nadograđivale Samobor-grad i živjele u njemu. Nakon toga se spojite na šetnicu Spojite se na šumsku šetnicu Anindol, koja će vas vratiti nazad u centar Samobora, a usput ćete vidjeti baroknu kapelicu svete Ane, zaštitnice grada.

Samoborska Venecija 

Vječni romantičari i ljubitelji Italije mogli bi uživati u posljednjoj stanici razgledavanja Samobora. Radi se o takozvanoj samoborskoj Veneciji, odnosno drvenom mostiću preko Gradne koji budi baš neki romantični osjećaj.  

Gdje se fino jede? 

Nakon šetnje i razgledavanja grada valja se uputiti u razgledavanje i isprobavanje gastronomske ponude Samobora. 

Samoborska klet

Kada se nalazite u centru Samobora i žudite nešto brzinski prizalogajiti, preporučujemo vam posjet restoranu Samoborska klet. Poznati po vlastitom kukuruznom i pšeničnom kruhu, bogata gastro ponuda obuhvaća različita jela s roštilja i ispod peke, te divljači. Iako je mesna ponuda u ovom samoborskom restoranu dominanta, ipak možete pronaći i pastrvu u škartocu i rižoto sa škampima.

Kušaonica obitelji Filipec

Obitelj Filipec već naraštajima proizvodi autohtone lokalne delicije – muštardu, pikantnu vrstu namaza od gorušice, i bermet, gorko-slatki aperitiv na bazi vina.  Stražnička 1a

Gabreku 1929

Sve nijanse lokalne kuhinje najbolje je upoznati u starom obiteljskom restoranu Gabreku koji se često naziva jednim od najboljih restorana tradicionalne hrane u Samoboru i okolici. Probali smo i slažemo se! Starogradska 46

Kod špilje

Vjerojatno jedan od popularnijih restorana jer osim što ima sjajnu hranu, nalazi se netom kod Grgosove špilje, podzemne prirodne ljepotice i velike lokalne atrakcije. Otruševec 17/4

Pekarnica Nikl

Ovdje možete probat “rudarsku greblicu”, prvi zaštićeni gastronomski proizvod Zagrebačke županije – prhku slanu pitu zvanu rudarska greblica, nekoć skroman gablec mjesnih rudara!

Izletište Gogo

Ako ste s djecom, ovo izletište iznad Samobora mogla bit biti dobra ideja. Općenito ćete na svom putu uvijek naći neki planinarski dom ili izletište. Jedno od takvih mjesta je izletište Gogo u Slanom dolu, koje proizvodi autohtoni biljni liker Pušlek. Edukativnu notu izletu možete dodati tako da obiđete Eko centar Budinjak i poučnu Stazu kneževa, pretpovijesni lokalitet s nalazištem starih grobnih humaka

Pizzeria Ara & Burger Bar’

Znamo da među vama ima i nepopravljivih ljubitelja pizze, tjestenine i burgera, stoga smo izdvojili i mjesto ‘Pizzeria Ara & Burger Bar’, maleni obiteljski bistro fine, raznolike hrane, a uz to su i vrlo pristupačne cijene. Zar nije to odlična ponuda? 

Izletište Kuzmanović Slavagora

Iako 4 km od Samobora, morali smo ga staviti na listu jer ljepši pogled za ručak teško ćete pronaći! Uz to imaju prefinu tradicionalnu hranu. Idealno za nedjeljni ručak.

Gdje popiti dobru kavu? 

Cafe Noir

Nakon ručka valja se opustiti uz gutljaj dobre kave, a odlično mjesto za to je Cafe Noir koji je smješten odmah na trgu. Ako vas posluži sunce i toplo vrijeme sjednite na terasu i uživajte u zrakama samoborskog sunca, a ako vas pak uhvati kiša, možete sjesti u unutarnji prostor koji odiše ugodnim ambijentom. Osim ukusne kave, možete se osvježiti pivom, cijeđenim, prirodnim ili gaziranim sokovima. 

Havana bar

Još jedno odlično mjesto na trgu za ispijanje popodnevne kave je i Havana bar na čijoj prekrasnoj terasi možete uživati u domaćoj samoborskoj atmosferi. 

Bor bar

Ako ste i za neku craft pivu, vjerujemo da rijetko tko parira izboru kakav ima samoborski Bor bar! Uz to se nalazi tik to potoka pa je idealn u ljetnim vrućinama.

Gdje na kremšnite? 

Bio bi grijeh otići iz Samobora, a pritom ne isprobati kremšnite. Stoga smo pronašli dva mjesta čije smo kremšnite isprobali i koji su prošli naš slatki test. No, želimo vas upozoriti, ova mjesta su vrlo poznata među turistima i domaćim ljudima, pa se požurite da ne biste ostali bez svojih kremšnita. 

Kavana Livadić

Osim ugodne, domaće atmosfere nudi sjajne, kremaste kremšnite, ali i druge slastice, torte i sladolede. A osim po slatkim zalogajima, poznati su i po jednom tradicionalnom jelu, štruklima. 

U prolazu

Slastičarnica ‘U prolazu’ oduševila nas je jednako kao i Livadić. Osim kremšniti, kojima nismo mogli ništa prigovoriti, ovdje možete isprobati i druge, čokoladne i voćne slastice, a možete popiti i još jednu zasluženu kavu. 

Sweet Family

Prefini kolači, kremšnite, sladoled, sve što treba da zadovoljite želju za slatkim!

Ako vam se Samobor svidio, podsjećamo vas da se okrijepite vodom iz zdenca, tako da ste uvjereni da ćete se jednom opet vratiti u ovaj simpatični gradić.

Evo i popis izletišta u okolici.

Etno farma Mirnovec

Izletište Divlje vode

Izletište i vinotočje Pavlin

Izletište Mlin iz bajke

Izletište Oslaković

Izletište Sirovec

 

Fotografije: Samobor.hr, Samobor walking tours, Samobor tourist board