Volite kavu i kolače, a želite se maknuti iz grada? Zašto se ne biste zaputili u samoborki Livadić u kojemu možete nakon fašnika uživati u kremšnitama

Nedjelja je kao stvorena za dan provesti s obitelji i prijateljima, pa zašto ne bismo onda posjetili jednu obiteljsku kavanu u kojoj ćemo usput pojesti i dobre kremšnite? Kavana Livadić nalazi se u srcu Samobora, a s obzirom da je fašnik osim dobre kave i slastica, možete uživati u maškarama.

“Priča s Kavanom Livadić započela je 1989. godine kada je prva generacija vlasnika nakon povratka iz Njemačke željela ponuditi Samoborcima a i šire kavanu po uzoru na one bečke. Mjesto gdje će se piti kava, jesti slastice ali i mjesto na kojima će se održavati promocije knjiga, izložbe slika i slično”, rekla nam je jedna od vlasnica Matilda Labaš Purić.

I sami smo imali prilike posjetiti kavanu, koja nam je odmah došla na listu vikend preporuka. Da se radi o it mjestu, potvrđuje činjenica da su u posljednjih 25 godina poslužili više od milijun kremšnita.

“Za veliku posjetu gostiju, zasigurno je odgovorna i naša samoborska kremšnita, po recepturi koju su nas naučile gospođe iz originalne samoborske slastičarnice koja se nalazila preko puta naše Kavane i koje se zasigurno nešto zrelije generacije sjećaju. One su radile za oca samoborske kremšnite, Đuru Lukačića. Prije dvije godine za kremšnitu smo dobili i status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske”, dodala je Matilda.

No, iako je Samobor poznat po ukusnim kremšnitama, Livadić nudi i druge slastice, torte i sladolede. A poznati su i po jednom, mnogima dragom tradicionalnom slanom jelu – štruklima.

Matilda nam je objasnila da je glavni moto kavane “Kao kod kuće, iako ne doma” te se trude tu domaću, obiteljsku atmosferu prenijeti gostima i svojim interijerom.

“Posebna priča je i naš atrij, prepun zelenila i cvijeća koji je prava oaza u toplijim mjesecima a u zimskim; adventsko vrijeme je vrijeme kad vlada posebna toplina. S obzirom da je kavana ovog interijera već dugi niz godina, ovo ljeto planiramo i preuređenje kako bi gostima ponudili još ljepše mjesto uz naš prepoznatljiv štih. To nas trenutno jako veseli”, zaključila je Matilda.