Istra je najljepša u proljeće. Sunčano, toplo i dobro raspoloženo proljeće. Srednjovjekovni gradići „razbacani“ po tim blagim istarskim brežuljcima s kojih „pucaju“ umirujući pogledi prema dolinama, posebno su šarmantni, a ljudi je taman toliko da poželite pričekati koju minutu na stol, iako ste vjerojatno trebali rezervirati svoje mjesto za ručak.

Jedno takvo ugodno nedjeljno poslijepodne proveli smo u Humu i uvjerili se kako ovaj pitoreskni maleni dragulj živi svoje novo doba, i to s puno sadržaja da vam ispuni to sunčano popodne. Velike zasluge oživljavanja Huma u smislu ponude idu Auri, obiteljskoj poduzetničkoj priči iz Istre.

Priča o Auri krenula je početkom devedesetih godina upravo u Humu gdje su Radenko i Aurelija Sirotić, roditelji današnjeg direktora Mišela Sirotića, otvorili galeriju s umjetninama. Kako je Hum postajao turistima sve primamljiviji, posjetitelji naše galerije sve su češće postavljali upite o kupnji autohtonih proizvoda, prvenstveno rakije biske koja potječe upravo iz Huma. Tako smo u ponudu, uz umjetnine, uvrstili i nekoliko tradicionalnih istarskih rakija te domaće džemove spravljene po noninoj recepturi. Kada smo se supruga Daša i ja, nakon fakulteta, vratili u Buzet, krenuli smo zajedno u razvoj obiteljske tvrtke te vođeni svojom vizijom brendirali smo Auru kroz proizvodnju ekskluzivnih tradicionalnih rakija, likera, ginova i džemova.

Obitelj Sirotić
Obitelj Sirotić

Ubrzo nakon povratka otvorili smo i destileriju u stotinu godina starom podrumu u Buzetu, a kako je potražnja za našim proizvodima rasla, otvarali smo nove trgovine diljem Istre, u Rijeci, Vrbniku i Splitu i drugdje, govori mi Mišel Sirotić, vlasnik obiteljske destilerije Aura čija se proizvodnja bazira prirodnim sastojcima te samoniklom bilju i divljem voću ubranom u čistoj prirodi, daleko od naselja i prometnica. Upravo zbog toga brend je danas sinonim za visokokvalitetna pića i džemove koje želite pokloniti dragim ljudima.

U spomenutoj destileriji u Buzetu posjetitelji mogu vidjeti cjelokupni proizvodni proces izrade Aurinih rakija i ginova, od maceracije bilja i voća, preko kuhanja ginova Karbun i Teranina, punjenja, etiketiranja i pakiranja. Također moguće je degustirati sve proizvode, a u sklopu destilerije nalazi se i trgovina. Posebnu pažnju privlači park ispred destilerije u kojem je u prezentacijske svrhe zasađeno ljekovito bilje i začini koji se koriste u pripremi  rakija, likera i ginova. Nakon Buzeta, na red je došao i Hum. Kažu najmanji grad na svijetu, bio je pravo mjesto za prezentaciju druge ljubavi obitelji Sirotić, a to je ljubav prema starinama, kulturnoj baštini i povijesti svog zavičaja. Prije otprilike godinu dana tamo je otvoren zanimljiv Museum of Hum Aura i fantastičan Distillery bar Aura, sve skupa zapakirano u vrlo lijepu sadržajnu priču. O inspiraciji za Muzej te o najstarijoj kući u centru Huma, koju su u potpunosti revitalizirali, govore mi s puno poštovanja.

Najstarija stambena kuća u Humu nametnula se kao savršen prostor za uređenje muzeja posvećenog Humu, životu, običajima, kulturi i prošlosti tog gradića. Uređeno je 11 tematskih prostorija u kojima je prezentirano preko 1100 muzejskih izložaka. Uređene su prostorije apoteke, stare školice, pošte, radionice stolara, postolara i krojača, stara butiga – trgovina miješanom robom, mlin, destilerija te prostorije posvećene freskama i glagoljici po kojima je Hum nadaleko poznat. U muzeju se mogu pronaći predmeti koji su se upotrebljavali u svakodnevnom životu, ali ima i rariteta kao što su prvi proizvedeni hladnjak dovoljno tih za upotrebu u kućanstvu, replike glagoljskog Misala kneza Novaka čije su iluminacije ukrašene listićima pravog zlata, Misala po zakonu rimskoga dvora koji je prva hrvatska tiskana knjiga, a za tisak se pripremala upravo na ovim područjima te Zlatnik Huma – najmanji novčić na svijetu, promjera samo 1,99 mm i težine 0,05 grama, koji na sebi nosi motiv Huma – najmanjeg grada na svijetu. Posebna zanimljivost Museuma of Hum Aura jest mogućnost izrade vlastitih suvenira. Naime, gotovo sve prostorije u Muzeju su interaktivne i posjetitelji mogu u apoteci izraditi vlastitu kremu, u školici na glagoljici ispisati i u pošti poslati kartolinu, u trgovini ispržiti i samljeti kavu ili napuniti, zapečatiti voskom i kući ponijeti svoj primjerak Humske biske.

Sâm vlasnik Mišel uredio je Muzej uz pomoć svoje obitelji, a rezultat je to dugogodišnjeg sakupljanja, čuvanja, restauriranja i obnavljanja starih predmeta kako bi im se udahnuo novi život te kako bi dobili novu svrhu, u ovom slučaju – posjetiteljima Huma ispričati priču o najmanjem gradu na svijetu.

U prizemlju Huma uređen je i Distillery bar Aura koji nudi Aurine rakije, likere i ginove te poznata istarska vina i craft pive, ali i vrhunsku kavu. U ponudi su i primamljivi zalogaji između ostalog i najmanji meni na svijetu. Posebnost bara jest što je vanjska terasa smještena u gradskoj lođi u kojoj se prije više stotina godina birao Humski župan na leto dan, a taj se srednjovjekovni običaj obnovio 1977. godine i od tada pa do danas upravo je ovo mjesto na kojem se na Dan Huma održava izbor župana Huma. U gradskoj lođi imate priliku uživati u Aurinim proizvodima na starom županskom kamenom stolu na kojemu je do današnjih dana sačuvan glagoljski grafit.

U Humu Aura ima i svoju trgovinu, smještenu nedaleko od Museum of Hum Aura. Aura Distillery shop Hum nudi sve njihove proizvode, rakije, likere, ginove i džemove. U ponudi su i premium rakije Biska extra koja je jedinstvena na tržištu jer se priprema od listova bijele imele ubranih isključivo sa stabla jabuke, te rakija Millefrutti koja je destilat polugodišnje maceriranog voća, odležan tri godine u bariknim bačvama. Tu su i višestruko okrunjeni svjetskim zlatima Aurin Teranino, gin Karbun te Fernet Amaro 78, Limoncello i Orancello. U ponudi su i slasni džemovi te tamne i premium čokolade. Planovi revitalizacije Huma obitelji Sirotić ne staju ovdje. Naprotiv, otkrivaju mi novosti, U tijeku je priprema nastavka uređenja i proširenja Muzeja na još dvije lokacije u Humu, i to s ciljem dodatne revitalizacije gradića i proširenja ponude. Hum je destinacija koja sadržaje posjetiteljima nudi tijekom čitave godine i drago nam je da upravo svojim projektima pridonosimo povećanju vrijednosti, održivosti i kvalitete same destinacije.

Nastavite li šetnju nakrivljenom kamenom uličicom kroz Hum nakon Aurinog shopa, čeka vas još nekoliko šarmantnih lokacija domaćih kreativaca i prilika za zastati i razgledati. Recimo Cik cak shop nudi jako lijepe rukom rađene suvenire, ručna pletiva, i priliku da kući ponesete vrijednu uspomenu. Posjetite i Crkvu. Sv. Jeronima gdje se nalaze najstarije i najpoznatije freske iz druge polovice XII. st., a predstavljaju vrlo rijedak primjer bizantskog slikarstva na ovim prostorima. Šetnja neka završi u poznatoj Humskoj konobi koja domaćim ukusnim i sezonskim jelima, recimo sada su u tijeku šparoge, upotpunjuje šarmantnu sliku današnjeg Huma. Šarmantan i autentičan, baš ovakav kakav jest, Hum nam se jako sviđa i ne želimo da se išta ovdje promijeni, pomislili smo dok nas je pratio zvuk akustične gitare sjajnog glazbenika koji je tog popodneva svirao na glavnom trgiću.

Foto: Aura