Šuškanje u mekanu dekicu, lampice bora u pozadini, u zraku mirisi kolačića, topla čokolada i jedna božićna priča za pravu zimsku čaroliju. Malo toga može dočarati topli ugođaj djeci kao što to može čitanje priče. Donosimo vam neke od naših omiljenih božićnih slikovnica za pravi blagdanski ugođaj, koje možete kupiti u knjižarama ili posuditi u knjižnici 

Božić se u svojim vrijednostima, običajima i tradiciji može najbolje dočarati upravo kroz čitanje, pričanje i slušanje priča. Trenutak druženja za velike i male najljepša je emocija koju možemo stvoriti ovih blagdana, kao i potaknuti svoje najmlađe članove obitelji na znatiželju, sanjarenje i maštanje

Medvjedovanje

Uđite u zračni balon i poletite s medvjeđom obitelji u čudesno putovanje oko svijeta, koja se sprema posjetiti svoje rođake zauzete pripremama za Božić u najudaljenijim i najneobičnijim zemljama: bijele medvjede na Sjevernom polu – ljubitelje lova na ribe ispod leda, vesele mekodlake koale u žarkoj Australiji, žitelje tajanstvenog kraljevstva plišanih medvjedića i čistunce medvjediće zviježđa Velikog medvjeda. Ovu prekrasnu knjigu napisao je poznati grafičar, ilustrator i dječji pisac Kęstutis Kasparavičius, a možete ju naručiti po cijeni od 100 kuna ovdje.

Orašar 

Priča o Orašaru E. T. A. Hoffmanna velika je inspiracija mnogim piscima i ilustratorima, ali vrlo vjerojatno da ste ovu priču prvo upoznali na kazališnim pozornicama. Jednu od najpoznatijih božićnih priča An Leysen preodjenula je u novo ruho, koju nam donosi izdanje Profil knjige. Slikovnica obogaćena bajkovitim ilustracijama vodi nas u čudesan svijet orašara, kralja miševa, prelijepe Šećerne Vile, a možda ćete i plesati uz balerine. Ovu neodoljivu priču o djevojčici Klari koja na Badnju večer dobiva prekrasan dar – drvenog vojnika orašara i to vrlo neobičnog vaši najmlađi neće ispuštati iz ruku, a možete ju kupiti u knjižarama ili naručiti preko maila prodaja@profil.hr.

Orašar

Medenjak

Najslađi Božić je onaj za koji smo pripremili posebno slatke božićne keksiće i kolače. Svijet ove slikovnice najlakše ćete dočarati uz slatke kolačiće umiješane medom jer upravo takav jedan medenjak u ovoj će priči oživjeti!

Stihovi ove slikovnice pričaju priču o jednom pekaru i njegovoj ženi, koji su u svojoj pekarnici pekli najbolji kruh, peciva, perece i kolače. Jednog dana odlučili su ispeći slasne medenjake, od posebnog tijesta te su dodali malo meda, cimeta i oraha. No nakon nekoliko je minuta medenjak iz pećnice oživio i pobjegao na ulicu: “Trčim, trčim, najbrže što mogu, uhvatit me ne može svak, jer ja sam brzi, slasni Medenjak.” Prelistajte slikovnicu, saznajte tko je sve trčao za medenjakom, i uživajte u maštovitim ilustracijama Andreje Petrlik Huseinović, a knjigu možete naručiti ovdje.

Medenjak

Božićne snjegopriče

Bogato ilustrirana slikovnica sadrži petnaest divnih priča o igrama na snijegu i drugim dogodovštinama koje donose zimske radosti. Ove priče raznih simpatičnih likova nesumnjivo će zagrijati srca mnogih mališana u blagdanske dane, a naručiti ju možete ovdje.

Božićne snjegopriče

Foto: Shutterstock, Ibis grafika, Profil knjiga, Kašmir promet, Naša djeca