S obzirom na to da “brojimo sitno” do Božića, naše kuhinje polako postaju prave male manufakture božićnih keksića, kojima se šire zamamni mirisi cimeta, naranče, vanilije i drugih divnih aroma. A upravo su kutije pune različitih vrsta keksića najslađi božićni poklon, pogotovo ako se radi o receptima poznate food blogerice Andree Cukrov

Ukoliko volite kuhati, teško da na Instagramu niste zamijetili profil Andree Cukrov, koja nas stalno oduševljava svojim domišljatim receptima i prekrasnim food fotografijama od kojih odmah dobijemo želju za isprobavanjem njenih brojnih gastro ideja. 

U ovo blagdansko vrijeme, Andrea s nama dijeli recepte za domaće božićne keksiće kojima možete razveseliti svoje najmilije, i koji će se sigurno naći u njenim ovogodišnjim “slatkim kutijama” jer – “ništa nije tako lijepo kao poklon koji je izrađen vlastitim rukama, s puno pažnje i ljubavi.”

Stoga, ako se još niste odlučili koje ćete keksiće raditi u predstojećim danima do Božića, pronađite svoje favorite među Andreinim prijedlozima – and let the cookie games begin!

Snježni keksi s pekan orasima

Pekan keksi by Andrea Cukrov

Pekan keksi by Andrea Cukrov

Sastojci za kekse:
90 g pekan oraha
120 g maslaca, sobne temperature
65 g šećera u prahu
1 žličica ruma
½ mahune vanilije, ostrugane sjemenke
na vrh noža ribane tonke
prstohvat soli
165 g glatkog bijelog brašna

Za posipanje:
100 g šećera u prahu

Postupak:

Pekane rasporedite na manji pleh za pečenje pa ih ubacite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Pecite pekane oko 10 minuta ili dok ne dobiju malo boje i lijepo zamirišu.
Izvadite ih iz pećnice i ostavite ih da se malo ohlade. Kada se ohlade sitno ih sameljite – gotovo do točke pretvaranja u maslac.

Maslac sobne temperature stavite u zdjelu miksera. Dodajte šećer u prahu i krenite lagano miksati, prvo polagano dok se šećer u prahu ne poveže s maslacem, a zatim malo brže. Miješajte dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
Dodajte rum, vaniliju, tonku i prstohvat soli, još malo izmiksajte sve pa dodajte mljevene pekane te na kraju brašno.
Sve miksajte dok se svi sastojci ne povežu u homogenu smjesu.
Prebacite smjesu na radnu plohu koju ste malo posipali brašnom pa kratko premijesite.
Oblikujte je u kuglu, omotajte je prozirnom folijom i ostavite je u hladnjaku na pola sata.

Od ohlađene smjese grabite hrpice teške oko 20 g pa svaku hrpicu među dlanovima oblikujte u kuglicu.
Kuglice slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje vodeći računa o razmaku.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva 16 minuta. Pečene kekse izvadite iz pećnice i ostavite ih 2 – 3 minute da se hlade.
U tanjur istresite preostalih 100 g šećera u prahu pa u njega oprezno uvaljajte još tople kekse.
Nakon što kekse uvaljate u šećer u prahu vratite ih na topli lim za pečenje. Ostavite ih tako 5 minuta, a zatim ponovite postupak valjanja u šećer i ohlađene kekse pospremite u cookie box

Puslice s aromom naranče

Puslice by Andrea Cukrov

Puslice by Andrea Cukrov

Sastojci:
2 bjelanjka
prstohvat soli
120 g šećera
nekoliko kapi ekstrakta naranče
1 žličica dehidrirane maline u prahu

Postupak:

Bjelanjke prije pripreme ostavite na sobnoj temperaturi najmanje sat vremena.
Stavite ih u čistu zdjelu za miješanje, dodajte prstohvat soli i krenite ih miksati mikserom.

Kad se bjelanjci zapjene dodajte i šećer neprestano miješajući. Nastavite sve miksati dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg – meringue.
Dodajte sada nekoliko kapi ekstrakta naranče ili aromu po želji te još kratko sve izmiksajte kako bi se okusi proželi. Meringue prebacite u slastičarsku vrećicu s okruglim ili zvjezdastim nastavkom za ukrašavanje.

Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega istiskujte manje hrpice – puslice. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 100 stupnjeva oko sat vremena.
Pazite na njih tijekom pečenja i prvih sat vremena ne otvarajte pećnicu. Ako krenu dobivati boju smanjite temperaturu. Isto tako, vrijeme pečenja prilagodite veličini puslica – manje će se peći oko sat vremena, dok će za veće trebati i do dva sata.

Kada su puslice pečene – potpuno suhe i čvrste na dodir, ugasite pećnicu, lagano odškrinite vrata pećnice i ostavite ih da se tako hlade još nekih pola sata.
Ohlađene pospremite u kutiju ili odmah poslužite.

Gingerbread keksi

Gingerbread keksi by Andrea Cukrov

Gingerbread keksi by Andrea Cukrov

Sastojci:
110 g maslaca
100 g šećera
1 žlica đumbira u prahu
¾ žličice sode bikarbone
½ žličice cimeta
¼ žličice mljevenog klinčića
120 ml meda
1 jaje
310 g brašna
1 žlica kakao praha

Royal icing:
1 bjelanjak
200 g šećera u prahu
1 žličica limunovog soka

Postupak:

Miksajte maslac električnim mikserom dok ne postane pjenast.
Dodajte šećer, đumbir, sodu bikarbonu, cimet i klinčić te nastavite miješati. Umiješajte med i jaje.
Dodajte brašno i kakao prah te nastavite miješati spiralnim nastavcima dok se svi sastojci ne spoje.
Dobit ćete jako mekano tijesto koje razdijelite na dva dijela. Omotajte svaki prozirnom folijom i hladite oko 3 sata.

Na dobro pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto te modlicama izrezujte željene oblike (tijesto je dosta mekano i treba dobro pobrašniti površinu, valjak, ruke i modlice).
Ukoliko želite od tijesta možete napraviti i kuglice, u njih utisnuti orah ili lješnjak i tako peći. 

Pecite keksiće u prethodno zagrijanoj pećnici na 180֯ stupnjeva, 6 do 8 minuta.
Dok se keksi hlade napravite royal icing za ukrašavanje.

Royal icing:

Bjelanjak lagano umutite s žličicom limunovog soka te mu postepeno dodavajte šećer i nastavite miješati dok se sastojci ne spoje.
Smjesu od bjelanjka stavite u slastičarsku špricu ili vrećicu s najmanjim nastavkom i ukrašavajte ohlađene keksiće željenim oblicima.

Kokos roščići 

Kokos roščići by Andrea Cukrov

Kokos roščići by Andrea Cukrov

Sastojci:
125 g maslaca, omekšanog
120 g šećera
ostrugane sjemenke iz 1 mahune vanilije
1 žumanjak
100 g ribanog kokosa (kokosovog brašna)
250 g brašna
½ žličice praška za pecivo
prstohvat soli
3 – 4 žlice slatkog vrhnja

Za posipanje:
100 g šećera u prahu 

Postupak:

Maslac i šećer stavite u zdjelu pa ih miksajte dok se ne pretvore u svjetlu, kremastu i prozračnu smjesu.
Dodajte vaniliju i žumanjak te nastavite sve miksati dok se sastojci ne povežu. Zatim dodajte kokos i nastavite s miksanjem.
Brašno prosijajte s praškom za pecivo i prstohvatom soli pa i njega umiješajte u smjesu od maslaca i šećera. Miješajte sve dok se ne pretvori u mrvičastu smjesu.
Na kraju dodajte 3-4 žlice slatkog vrhnja i zamijesite čvrsto tijesto.

Od ovog tijesta grabite žlicom male hrpice pa svaku dlanovima oblikujte u roščić.
Složite roščiće na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje pa ih prije pečenja ubacite u hladnjak na 30-60 minuta.
Ohlađene roščiće pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 10-12 minuta ili dok ne dobiju vrlo nježnu zlatnu boju po rubovima.
Pečene izvadite iz pećnice, ostavite ih na limu za pečenje da se hlade 3-4 minute, a zatim ih uvaljajte u šećer u prahu.

Nakon što roščiće uvaljate u šećer u prahu vratite ih na topli lim za pečenje. Ostavite ih tako 5 minuta, a zatim ponovite postupak valjanja u šećer.
Ostavite ih da se potpuno ohlade, a zatim ih pospremite u limenu kutiju.

 

Foto: Andrea Cukrov