Gužve ispred zagrebačkog HNK-a nagovjestile su nam povratak na pozornice jedne od najpopularnijih svjetskih baletnih predstava – stiglo nam je doba “Orašara”.

Figura Orašara svakako je jedna od najprepoznatljivijih adventskih dekoracija, a potječe iz njemačke tradicije te predstavlja simbol sreće koji tjera zle duhove. Svoju popularnost na svjetskim kazališnim pozornicama, Orašar može zahvaliti istoimenom baletu koji je prije gotovo 130 godina napisao ruski skladatelj Petar Iljič Čajkovski.

S dolaskom adventskog perioda, “Orašar” postaje neizostavni dio svake zimske čarolije, a priča koju vole i odrasli i djeca vraća se na brojne kazališne i koncertne pozornice. Od Zagreba, Osijeka, preko Rijeke i Splita do Dubrovnika, “Orašar” će ove godine biti predstavljen diljem Hrvatske.

Povratak izvedbe u zagrebački HNK

Hrvatsko narodno kazalište i ove godine pred svoju publiku dovodi baletnu čaroliju “Orašar” u koreografiji ukrajinskog umjetnika Vladimira Malakhova, zaslužnog i za uprizorenje Labuđeg jezera. Jedno od najljepših djela klasične baletne umjetnosti vodi svoje obožavatelje kroz božićni svijet raskoši, šarenila, veselja, mašte, prinčeva i vila te nezaobilaznih slatkiša, prateći pustolovine djevojčice Klare koja od svojeg ujaka na Badnjak dobiva neobičan dar, drobilicu za orahe u obliku drvenoga lutka – Orašara. Prve izvedbe u zagrebačkom HNK započinju početkom prosinca, a ulaznice su dostupne u prodaji, na blagajni kazališta te na hnk.hr.

Orašar u Lisinskom

Zagrebački Lisinski također će biti domaćin Orašaru; riječ je o baletu za koji je koreografiju kreirao Valerije Petrovič Kovtun, a kojeg izvodi baletna trupa Ukrainian Classical Ballet. Svojim umjetničkim izražavanjem ova trupa čuva tradiciju klasičnog baleta, ali i spremno prihvaća elemente moderne koreografije, stoga su i baletnoj čaroliji “Orašar u Lisinskom” podarili nešto moderniji izgled. Izvedba je zakazana za 2. prosinca u Velikoj dvorani Lisinskog, a ulaznice je moguće kupiti putem njihove stranice.

HNK Split ponovno ugošćuje Orašara

Baletna čarolija “Orašar” i ove je sezone na programu Hrvatskog narodnog kazališta Split. Koreografiju Waczlawa Orlykowskog prenosi koreografkinja Božica Lisak, a cijeli ansambl Baleta, zajedno s mladim plesačima iz Baletnoga studija, je uključen u raskošnu produkciju s više od 130 plesača na sceni. Početak prikazivanja očekuje se u prosincu, a dodatne informacije pronađite na stranici kazališta.

Orašar, HNK Split

Premijerna izvedba u Dubrovniku

Kazalište Marin Držić u svojoj novoj sezoni donosi novu adaptaciju ove umjetničke bajke. Prema najavi, ova izvedba se na nov i neobičan način igra s originalnim zapletom priče “Orašar i mišji kralj” njemačkog romanopisca Ernsta Theodora Amadeusa Hoffmanna. Predstava je nastala u koprodukciji s baletnim odjelom Umjetniče škole Luke Sorkočevića, u verziji Lade Kaštelan i režiji Paola Tišljarića. Premijera je zakazana za 19. studeni, a ulaznice su dostupne u prodaji.

‘Nešto drugačiji’ Orašar u Rijeci

Prema riječima Maje Đurinović, riječki “Orašar” je na hrvatskoj sceni nešto drugačije uprizorenje ove baletne bajke te donosi suvremeniji koreografski pristup, za koji je zaslužan Mauro de Candia, dok glazbu izvodi Riječki simfonijski orkestar kojim dirigira Pavle Zajcev. Riječka publika predstavu će od 8. prosinca moći gledati na pozornici HNK Ivana pl. Zajca, a informacije o ulaznicama dostupne su na njihovoj službenoj stranici.

Osijek također ugošćuje Orašara

I osječka publika imat će priliku uživati u predbožićnoj priči o “Orašaru”, budući da je ova baletna predstava najavljena i u ovogodišnjem programu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Kako otkrivaju organizatori, osječka premijera donosi Orašara u novom ruhu, s novim i bogatim kostimima te raskošnoj scenografiji u likovnosti veličanstvenog Nevena Mihića, a pod ravnanjem maestra Filipa Pavišića. Premijera je zakazana za 26. studeni, a ulaznice su dostupne u prodaji.

Orašar, HNK Osijek

Sve navedene predstave održavaju se u skladu s epidemiološkim mjerama i ograničenjima, stoga preporučamo da na službenim stranicama provjerite detaljne informacije o ulaznicama.

Fotografije: HNK Zagreb, HNK Split, HNK Osijek