Ima li išta ljepše nego li provoditi vrijeme u društvu naših najmlađih i najdražih?

A kako bi to vrijeme prošlo u što zanimljivijem, čarobnijem i bajkovitijem tonu, donosimo vam tri preslatka noviteta iz dječjeg svijeta koja su nam zapela za oko. Od nove slikovnice iz Biblioteke Slatkopedija, dječjeg klasika s čarobnim ilustracijama Tomislava Torjanca te audio-slikovnica iz Mozaik slušaonica!

Najslađa proljetna priča: na tržište je stigla nova slikovnica iz Biblioteke Slatkopedija

Iz Biblioteke Slatkopedija stižu uzbudljive vijesti – na tržište je upravo njihova druga slikovnica naslovljena „Slatka šumska priča“.  Nakon što su krajem prošle godine djecu i odrasle osvojile svojom pričom o djevojci Riti i čarobnim keksićima, provjereni autorski dvojac – autorica teksta Kate Bošković, urednica portala Slatkopedija i ilustratorica Matea Erceg, vlasnica obrta 13. kat, ovaj put nas vode kroz šumske avanture zeca Kikija, vjeverice Lane i njihovog društva.

slatka_sumska_prica_slatkopedija

Naime, neočekivani problem pred najvažniji zadatak njegova života otkrit će zecu Kikiju snagu pravog prijateljstva, ali i naučiti ga da iskrene prijatelje treba znati prepoznati. „Slatka šumska priča“ poučna je priča o prijateljstvu prožeta očaravajućim šumskim ambijentom i neočekivanim obratima. U realizaciji ovog projekta pomoć su im i ovaj put pružila hrvatska poduzeća – Dada&Rocco, Gradska kavana Romana, OPG Matulić, Adrijana Rajčić Design i Miscotti, a da su ponovno napravile dobar posao pokazuju i brojne narudžbe koje su dosad primile.

slatka_sumska_prica_slatkopedija (2)

Slikovnica „Slatka šumska priča“ dostupna je za narudžbu u Slatkopedijnom webshopu (uz narudžbu se dobije i Slatkopedijina torba, a ponuda vrijedi do isteka zaliha), dok će od ovog tjedna biti dostupna i na prodajnim mjestima diljem Hrvatske – u knjižarama Fraktura, Naklada Ljevak, Hoću knjigu i VBZ.  Naklada je mala, a priča jako vrijedna stoga za slađe proljeće nabavite svoj primjerak „Slatke šumske priče“.

Dječji klasik s čarobnim ilustracijama Tomislava Torjanca

Priča „Dječak tigar“ očaravajući je klasik iz pera Teda Hughesa, jednog od najboljih britanskih pjesnika i pisaca za djecu. Knjiga koju je ilustrirao Tomislav Torjanac govori o običnom dječaku obična imena, kojega nitko nije primjećivao. Ali on je osjećao da je sve samo ne običan. Da je drukčiji. Samo što nije znao po čemu i do koje mjere. Sve dok jedne noći… No to ćemo ostaviti vama i vašoj djeci da otkrijete!

Djecak-tigar

Inače, Ted Hughes, slavni je britanski pjesnik, pisac knjiga za djecu, esejist i prevoditelj koji je napisao mnoge značajne naslove, a za posljednju knjigu objavljenu kratko prije smrti 1998., Rođendanska pisma, u kojoj se pisao o svojoj vezi sa Silvyom Plath, dobio je nagrade Forward Poetry Prize, T. S. Eliot Prize, British Book of the Year… Od 1984. godine nositelj je nagrade Poet Laureate of England. Ovakvom velikom imenu, ne čudi što je ilustracije napravio Tomislav Torjanac, hrvatski ilustrator i slikar, koji najčešće slika uljenim bojama u kombinaciji s digitalnom tehnikom. Godine 2006. Torjanac je pobijedio na međunarodnom natječaju za ilustriranje romana Pijev život Yanna Martela, dobitnika nagrade Man Booker za 2002. godinu. Također je i dobitnik brojnih domaćih nagrada i priznanja za ilustraciju i oblikovanje brojnih slikovnica, naslovnica i glazbenih albuma. Prijevod knjige na hrvatski potpisuje Mihaela Velina. 

Snjeguljica i sedam patuljaka u Mozaikovoj slušaonici

Nakon „Orašara“, „Carevog novog ruha“ i „Pliva patka“ u Mozaikovoj slušaonici možete uživati u „Snjeguljici i sedam patuljaka“. To je jedna od najpoznatijih bajki braće Grimm, a njenu popularnost dodatno je potaknuo prvi dugometražni animirani film iz 1937. godine kojem se djeca, ali i odrasli, i danas rado vraćaju.  Bajka je popraćena predivnim ilustracijama Željke Mezić, a spikerica Mirela Matković, najpoznatiji hrvatski glas, udahnula je život omiljenoj bajci brojnih generacija.  Četvrtu audio slikovnicu možete poslušati u nastavku

 

Podsjetimo, u godini koja je proglašena Godinom čitanja, Mozaik knjiga krenula je s projektom besplatnih audio slikovnica namijenjenih ponajprije najmlađim korisnicima pod nazivom Mozaikova slušaonica. Projekt je realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija. Tako svojim sadržajima potiču razvoj čitateljskih navika kod opće populacije, ali i odgajaju buduće čitatelje. Slikovnice su besplatne te lako dostupne na društvenim mrežama. Putem linka dolazi se do kanala na kojem su ponuđene slikovnice za slušanje. Klikom se otvaraju i listaju slikovnice, a glas prati tekst na stranici.