U knjižare su stigli divni književni noviteti u kojima će sigurno vaši najmlađi guštati

Raskošni “Atlas gradova – put oko svijeta kroz 20 metropola” novi je dječji hit, baš kao i “Slonić po imenu JA”, veseli hvalospjev vlastitom Ja koji dolazi od dobro znanog dvojca – višestruko nagrađivanog britanskog književnika Gilesa Andreaea i izvanrednog ilustratora Guya Parker-Reesa, autorā hit-slikovnice “Žirafe plesati ne znaju”. Tu je i “Noć kad je Lisac uhvatio mjesec” Ines Marciuš Kruljac i Jasmine Kosanović, ilustratorice koju možda poznate i kao vlasnicu čarobnog dućana “Jasmina i lutkice”. Sigurni smo da će među ovim novitetima, vaši klinci i klinceze pronaći svoje favorite.

Giles Andreae i Guy Parker-Rees: Slonić po imenu JA

Jedan po jedan, svi se mladi slonovi nadmeću tko će više zadiviti svojega kralja, Slona Moćnog, i tako dobiti svoje SLONOVSKO IME. Drevni je to slonovski običaj, no maleni Nam-Nam ne snalazi se baš najbolje u tome. Zar je uistinu važno biti najsnažniji, najbučniji, u nečemu posebno vješt… Uz pomoć prijatelja Nam-Nam će otkriti svoje pravo JA i biti upravo ono što i jest – on sam! Veseli hvalospjev vlastitom JA dolazi nam od dobro vam znanog dvojca – višestruko nagrađivanog britanskog književnika Gilesa Andreaea i izvanrednog ilustratora Guya Parker-Reesa, autorā hit-slikovnice, prodane u više od 4 milijuna primjeraka, koja je postala klasik – “Žirafe plesati ne znaju”.

Miralda Colombo, Ilaria Faccioli: Atlas gradova – put oko svijeta kroz 20 metropola

Ovaj zanimljivi atlas donosi pregršt zabavnih priča, atrakcija koje se ne propuštaju, običaja i okusa koji ostavljaju bez daha. Zabavne aktivnosti kao safari ili šetnja među neboderima otkrivaju zanimljive činjenice poput one da je izdržljivost Bruklinskog mosta testirao 21 slon, da se u Prirodoslovnom muzeju u Londonu može prenoćiti, i to u društvu tiranosaura, da se Kopenhagenom može zaploviti poput pravog Vikinga, a zateknete li se u dizalu u Seulu, trebate pritisnuti slovo F ako želite na 4. kat. Sve to i još štošta očekuje djecu u ovoj raskošnoj knjizi koja ih vodi na bajkovito putovanje najživopisnijim svjetskim gradovima.

Jason Raynolds: Patina

Patina, Patty, Jones najbrža je djevojka u trkačkom timu Branitelji. Mnogo je razloga zašto je tako brza i zbog čega trči. Da djeci koja joj se podruguju u otmjenoj novoj školi koju pohađa pokaže da će ona jednom uspjeti. Da sebi dokaže da je u nečemu odlična i da si ojača samopouzdanje koje joj je potrebno u susretu s novom okolinom. Za novake u timu – Duha, Sunnyja i Lua – trči da ih učini ponosnima. Patty trči i za svoju sestricu Maddy, koja vjeruje da će je ona naučiti kako biti hrabra i jaka, čak i kad se tako ne osjeća. Patty osobito trči i za njihovu majku koja više nikad neće potrčati. No, pritisci se gomilaju, a s njima i napetost. Hoće li se Patty uspjeti dokazati? Može li svladati predrasude okoline i svoje vlastite? Može li zaštititi Maddy i ohrabriti je kad se i sama boji? Može li u najvažnijem trenutku biti najkoncentriranija? Je li spremna i dovoljno snažna da sve ostavi za sobom?

“Patina” je druga knjiga Jasona Reynoldsa u seriji o brzoj i temperamentnoj djeci koja se silno žele dokazati drugima, ali i samima sebi. Jason Reynolds mladi je američki autor koji je ovim romanom dospio u finale National Book Award. Za svoja je djela osvojio nagrade Edgar, John Newbery Medal i Michael L. Printz.

Ines Marciuš Kruljac, Jasmina Kosanović: Noć kad je Lisac uhvatio Mjesec

Lisac je noću krenuo u lov, ali zamalo je slomio nogu u mraku, pa je namamio Mjesec da mu osvjetljava put. No, tu njegovim avanturama nije kraj. Na sreću, upoznao je mudru i neustrašivu Sovu, koja ga je upozorila na opasnosti i upoznala ga sa svojim društvom koje se sastaje u starome hrastu na kućnom broju 10. Odmah se sprijateljivši, društvo je krenulo u nove avanture. Ovo je vesela, zabavna priča o prijateljstvu, snalažljivosti i zabavi, a sjajne, vesele rime zabavit će djecu i odrasle. Zabavan tekst odlično prate vesele ilustracije, jedno i drugo ujednačeno prilagođeno manjoj djeci. Autorica teksta ima golemo pedagoško iskustvo rada s djecom, a ilustratorica je vlasnica slavnog zagrebačkog dućana Jasmina i lutkice.